Οσα έχουν ήδη δρομολογήσει Τράπεζα της Ελλάδος και Ιδρυμα Νιάρχος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση - iefimerida.gr

Οσα έχουν ήδη δρομολογήσει Τράπεζα της Ελλάδος και Ιδρυμα Νιάρχος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Κωνσταντίνος Βολανάκης
Κωνσταντίνος Βολανάκης, «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», 1895, ελαιογραφία σε καμβά, 150x273 εκ., Αρ. Συλλογής: 527 © Τράπεζα της Ελλάδος

Καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση επιτροπής με επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση, έχει ενδιαφέρον να δούμε όσα σημαντικά έχει ήδη δρομολογήσει η Λυρική μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος και η Τράπεζα της Ελλάδος με το Μουσείο Μπενάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηταν η τρίτη μέρα του 2019, όταν στον τελευταίο εξώστη της αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, με τον ίλιγγο της βαθυκόκκινης αίθουσας να κυριαρχεί, ο Γιώργος Κουμεντάκης -καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- πλάι στον Ανδρέα Δρακόπουλο -πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- ανακοίνωναν πως ο οργανισμός θα τιμήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821. Στο πλαίσιο της δωρεάς 20 εκατομμυρίων του ιδρύματος για την εξωστρέφεια και τις διεθνείς συμπαραγωγές της Λυρικής, σχεδιάστηκε ένα εκτενές πρόγραμμα με σκέψεις out of the box.

Συγκεκριμένα, θα γίνει ένα ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα με νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις καινούριων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι θα γίνει μια ανάγνωση της ελληνικής επανάστασης ως ενός διεθνούς ιστορικού γεγονότος, σε σύνδεση με τις σημαντικότερες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών- εθνών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της γαλλικής και της αμερικανικής Επανάστασης. Οπως έχει επισημάνει ο Γιώργος Κουμεντάκης, έχουν προσκληθεί και Τούρκοι δημιουργοί, προκειμένου να υπάρξει μια πολύπλευρη αντιμετώπιση και ένας ενεργός διάλογος.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην παρουσίαση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον Ιανουάριο
Ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην παρουσίαση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον Ιανουάριο

Εντωμεταξύ το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς θα γίνει το κέλυφος μιας ενεργούς αναδρομής στην Επανάσταση. Η Τράπεζα της Ελλάδος με τη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, θα παρουσιάσουν αρχειακά τεκμήρια και ντοκουμέντα καθώς και έργα τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «1821 πριν και μετά» που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη. Δηλαδή επί έξι μήνες, στα 3.500 τετραγωνικά του κτιρίου στην Πειραιώς θα αναγεννηθεί η ιστορία της Επανάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O «Ύμνος εις την  Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού χειρόγραφο της δεύτερης μελοποίησης  του έργου το 1843 από τον Νικόλαο Μάντζαρο, με δερμάτινη στάχωση,  χρυσοτυπία και αφιέρωση στον Όθωνα. Δωρεά Ιουλίας Χρηστομάνου. © Μουσείο  Μπενάκη / Ιστορικά Αρχεία
O «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού χειρόγραφο της δεύτερης μελοποίησης του έργου το 1843 από τον Νικόλαο Μάντζαρο, με δερμάτινη στάχωση, χρυσοτυπία και αφιέρωση στον Όθωνα. Δωρεά Ιουλίας Χρηστομάνου. © Μουσείο Μπενάκη / Ιστορικά Αρχεία

Τα κυρίαρχα αφηγηματικά μέσα θα είναι έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές των τραπεζών, αλλά και του Μουσείου Μπενάκη. Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα των ηγετικών μορφών του αγώνα και ιστορικά κειμήλια, πλάι σε αρχειακό υλικό, θα αναδυθούν: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Μαζί θα μελετηθεί και η καθημερινότητα των πολιτών της εποχής, θα γίνει μια κατάδυση από την κορυφή της πολιτικής και εθνικής εικόνας, στο πραγματικό βίωμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ