Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβια στήλη με δύο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος [εικόνες] - iefimerida.gr

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβια στήλη με δύο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος [εικόνες]

Περίφημο μνημείο ήρθε στο φως
Περίφημο μνημείο ήρθε στο φως, φωτογραφίες facebook.com/efaanat
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα με δυο γυναίκειες μορφές εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής σωστικής έρευνας στην Παιανία. Δύο γυναίκες από μάρμαρο, σε φυσικό μέγεθος, κάθονταν αντικριστά και κοσμούσαν έναν τάφο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εύρημα εντυπωσιάζει με την πλαστικότητα των μορφών και τους χιτώνες που δημιουργούν πτυχώσεις γύρω από τα γυναικεία σώματα.

Δυο αντικριστές γυναίκειες μορφές στο φως

Κατά την πρόσφατη αρχαιολογική σωστική έρευνα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, επί της οδού Παλαιοπαναγιάς εντοπίσθηκε επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν, στα Νοτιοδυτικά του λόφου Κατσουλέρθι.

ανασκαφη
Επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα με δυο γυναίκειες μορφές εντοπιστηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής σωστικής έρευνας στην Παιανία

Το μνημείο σώζεται αποσπασματικά, θραυσμένο σε δυο τμήματα. Εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος: στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Είναι ενδεδυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο. Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ερευνα
Η μία μορφη, η νεκρή, είναι καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο

Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ. και συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα (Γλυπτοθήκη Μονάχου).

Η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν ο Δημήτριος Φαληρέας απαγορεύσει δια νόμου (317 π.Χ.) την κατασκευή πολυτελών ταφικών μνημείων.

αγαλμα
Δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ανάγλυφο μεταφέρθηκε προς φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας. Η ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Στο οικόπεδο, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Δημαρχείο Παιανίας, ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανασκαφή Παιανία αγάλματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ