Eνα παγκόσμιο έργο τέχνης αναφοράς, το «Καράβι της ζωής μου» του εμβληματικού Ίλια Καμπακόφ υπέστη ζημιά από έντομα στις αποθήκες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) όπου φυλασσόταν. Τώρα που επιτέλους μπαίνει στην τελική τροχιά λειτουργίας το μουσείο και ετοιμάζεται για τα θυρανοίξια, αποκαλύφθηκε το πρόβλημα.
Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 17 Μαΐου, «εγκρίνεται η παροχή υπηρεσιών καταπολέμησης επιβλαβών εντόμων στο έργο τέχνης "Το καράβι της ζωής μου" του Ίλια Καμπακόφ». Συγκεκριμένα πρόκειται για δαπάνη «ποσού εννέα χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (9.500,00€) πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι συνολικού ποσού έντεκα χιλιάδων επτακοσίων ογδόντα ευρώ (11.780,00€)». Το ποσό θα καλυφθεί από την έκτακτη επιχορήγηση που έλαβε το ΕΜΣΤ το 2018 ύψους 731.681 ευρώ για χρήση σε σχέση με τους ιδρυτικούς σκοπούς του μουσείου. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η τακτική επιχορήγηση για το ίδιο έτος ήταν 800 εκατομμύρια ευρώ.
Το μουσείο θυμίζουμε παραμένει χωρίς μόνιμη διεύθυνση εν αναμονή του διεθνούς διαγωνισμού για την κάλυψη της θέσης που έχει υποσχεθεί η υπουργός, αφού η πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε τον χειμώνα, κηρύχθηκε άγονη. Ομως, με την προσωρινή διεύθυνση του γνωστού αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη και κυρίως με την άοκνη προσπάθεια της έμπειρης και αποτελεσματικής Συραγώς Τσιάρα φαίνεται ότι επιτέλους δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για να έχουμε το αίσιο τέλος που επιθυμούμε. Και βεβαίως για να δούμε επιτέλους την συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που μόνο αποσπασματικά γνωρίζουμε. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida οι επιμελητές και οι συνεργάτες του μουσείου ήδη έχουν ξεκινήσει την ανάρτηση των έργων στον χώρο σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη που υπογράφει η προηγούμενη διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά.
Το περίφημο – και ελαφρώς λαβωμένο από τα έντομα έργο του Ιλία Καμπακόφ- θα μπει στο σημείο του κτιρίου που έχει το μεγαλύτερο ύψος μεταξύ δαπέδου και οροφής. Στον τέταρτο όροφο, κάτω από τον μικρό εξώστη που δημιουργείται καθώς πηγαίνει ο επισκέπτης προς τον πέμπτο όροφο. Το «Καράβι της ζωής μας», εμβληματικό έργο της παγκόσμιας σύγχρονης εικαστικής σκηνής, αγοράστηκε τo 2001 επί διεύθυνσης Αννας Καφέτση και αποτελεί το «διαμάντι» στο στέμμα της συλλογής. Σε επικοινωνία μας με το ΕΜΣΤ ήταν καθησυχαστικοί για την κατάσταση του έργου.