Λάμπρος Γιώτης: Ο ψυχίατρος που ακούει τις ιστορίες του κοινού και τις κάνει επιτόπου θεατρική παράσταση - iefimerida.gr

Λάμπρος Γιώτης: Ο ψυχίατρος που ακούει τις ιστορίες του κοινού και τις κάνει επιτόπου θεατρική παράσταση

χερια
Ομάδα Θεάτρου Playback Ψ, φωτογραφία Θεόφιλος Κουτρουμάνης

Κάτι σαν ομαδική ψυχανάλυση. Λες την ιστορία σου και μετά τη βλέπεις επί σκηνής, στο θέατρο.

Η ομάδα Θεάτρου Playback Ψ παρουσιάζει το «Κατά τ’ άλλα, καλά» μια θεατρική παράσταση που φτιάχνεται μαζί με το κοινό.

Μία θεατρική εμπειρία

Ιστορίες καθημερινής ζωής, στιγμές αλλαγής, εμπειρίες που στιγματίζουν, αγώνες για αποδοχή, φιλίες και έρωτες, όνειρα και ταξίδια. Τα μοιραζόμαστε στο θέατρο και τα βλέπουμε στη σκηνή. Με σάρκα και οστά από τους ηθοποιούς, με ήχο από τον μουσικό και χρώμα από τον φωτιστή της παράστασης. Αυτοσχεδιασμός της ομάδας, στη στιγμή, με αφορμή τις ιστορίες που θέλουν να μοιραστούν οι θεατές. Στοχαζόμαστε τα τεκταινόμενα και χτίζουμε μαζί ένα παρόν δυνατό. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στον Παλμό στην Πλατεία Κοτζιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέατρο Playback αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ο θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών. Η επικοινωνία μεταξύ θεατών και ηθοποιών γίνεται με τη βοήθεια του συντονιστή- σκηνοθέτη που είναι παρών στο δρώμενο και αντλεί θεματικό υλικό από το κοινό για να το αναπαραστήσουν οι ηθοποιοί μέσω αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς.

Θέατρο μέσα από ιστορίες που αφηγούνται θεατές

«Το θέατρο Playback είναι ένα θέατρο αυτοσχεδιασμού, όπου οι ηθοποιοί αναπαριστούν άμεσα στη σκηνή ιστορίες που μοιράζονται οι θεατές.
Ο συντονιστής της βραδιάς συνομιλεί με το κοινό και σκηνοθετεί στη στιγμή τις ιστορίες που ακούει, προτείνοντας στους ηθοποιούς για κάθε ιστορία μια φόρμα αναπαράστασης, από αυτές που έχουν προετοιμάσει στις πρόβες» αναφέρει για αυτό το ξεχωριστό είδος παραστάσεων ο ψυχίατρος Λαμπρος Γιώτης που επιμελείται το δρώμενο, μιλώντας στο iefimerida.

«Μουσικός και φωτιστής αυτοσχεδιάζουν επίσης κι έτσι όλο το θέαμα έχει τη ζωντάνια του χειροποίητου. Κάποιες φορές αποκτά θεραπευτική αξία, κυρίως όταν το κοινό φτάνει να μοιραστεί βαθύτερες ή τραυματικές ιστορίες, άλλοτε αποκτά μια δυναμική απελευθερωτική με επίδραση στα κοινά, όπως σε περιπτώσεις που ακούγονται ιστορίες διαφορετικότητας και κοινωνικού στιγματισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αντρας μικροφωνο
Λάμπρος Γιώτης, «Το θέατρο Playback είναι ένα θέατρο αυτοσχεδιασμού, όπου οι ηθοποιοί αναπαριστούν άμεσα στη σκηνή ιστορίες που μοιράζονται οι θεατές»

«Ως θεατρικό είδος γεννήθηκε στην Αμερική το 1975 από τον Jonathan Fox και τη Jo Salas και εξαπλώθηκε έκτοτε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου κάθε θεατρική ομάδα το προσαρμόζει σύμφωνα με τις δικές της πολιτισμικές ανάγκες» αναφέρει ο Λάμπρος Γιώτης και συνεχίζει. «Μετά από σχετικές σπουδές στην Αγγλία, ξεκίνησα από το 2000 να εργάζομαι στην Ελλάδα σ’ αυτό το πεδίο σε πειραματικό επίπεδο και το 2004 δημιούργησα για πρώτη φορά ένα πυρήνα καλλιτεχνών που ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με το θέατρο Playback, αποτελώντας την ομάδα θεάτρου «Playback Ψ». Μετά από 16 χρόνια δουλειάς και παραστάσεων στο θέατρο, σε σχολεία, νοσοκομεία, δομές απεξάρτησης, κέντρα προσφύγων, συνέδρια και φεστιβάλ, ιδρύσαμε την ελληνική σχολή θεάτρου Playback (Greek School for Playback Theatre) που παρέχει εκπαίδευση σε όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό το είδος θεάτρου - ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς ή όσους απλά έχουν το μεράκι.
Μαζί με τον Δημήτρη Μπέγιογλου, από τους αρχικούς ηθοποιούς της ομάδας μας, αποτελούμε τους βασικούς εκπαιδευτές έχοντας ολοκληρώσει τους απαιτούμενους κύκλους σπουδών που παρέχει το κέντρο στη Νέα Υόρκη που εποπτεύει ανάλογες εκπαιδεύσεις ανά τον κόσμο (Centre for Playback Theatre). Έτσι η εκπαίδευση αυτή καλύπτει τις καθορισμένες προϋποθέσεις και αναγνωρίζεται διεθνώς» αναφέρει ο Λάμπρος Γιώτης.

«Το θέατρο Playback εκτός από μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί σημείο συνάντησης και ψυχικής επαφής για όσους συμμετέχουν σε αυτό, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο πολυσυλλεκτικό βιβλίο που εκδώσαμε φέτος με τίτλο Belonging in Playback Τheatre, που προσφέρεται διαδικτυακά στα αγγλικά και σύντομα θα μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Στο φετινό κύκλο παραστάσεων «Κατά τα άλλα, καλά» που παρουσιάζουμε στο χώρο μας, τον «Παλμό», από την Κυριακή 8/3 και κάθε Κυριακή στις 8μ.μ., θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε για ακόμη μια σεζόν τη μέθεξη αυτής της θεατρικής αφορμής που λέγεται Playback.
Μέσα από το θέατρο Playback οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν σχέσεις, οικογένειες, γειτονιές, έναν κόσμο καλύτερο, πιο εκφραστικό, πιο αυθεντικό, με περισσότερη υγεία, συμφιλίωση και αποδοχή» καταλήγει ο ψυχίατρος Λάμπρος Γιώτης.

Ψυχολογία και θέατρο

Η ομάδα Playback Ψ είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα, με αναγνώριση από το Διεθνές Κέντρο για το Θέατρο Playback της Νέας Υόρκης. Από το 2004 ως σήμερα δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέατρα, πλαίσια θεραπείας και εκπαίδευσης, συνέδρια και φεστιβάλ, προσφέροντας μια σκηνή για κάθε ανθρώπινη ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θεατρο
Το θέατρο Playback αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ο θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης / Συντονίζουν εναλλάξ: Λάμπρος Γιώτης, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη /Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης / Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος, Κωστής Μπασούλης
Παίζουν εναλλάξ: Ειρήνη Αρβανίτη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Άννα Κρίνου, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Δημήτρης Μπέγιογλου, Ονούφριος Ντοβλέτης, Γρηγόρης Σερμπής, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου, Κατερίνα Webster
Κίνηση: Τέτη Νικολοπούλου / Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Horhocea / Φωτογράφιση: Θεόφιλος Κουτρουμάνης / Γραφιστικά: Άννα Κρίνου / Βοηθός παραγωγής: Αλεξία Πολυμενοπούλου
Συμπαραγωγή Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου «Playback Ψ» /Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»
Πρεμιέρα: Κυριακή 8 Μαρτίου και για 8 Κυριακές , Ώρα έναρξης: 20.00
Παλμός: Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά / Κράτηση θέσεων απαραίτητη: 6973959552 / Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ (εκπτωτικό)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ