Το περιβάλλον συναντά τον πολιτισμό σε ένα συνέδριο-φεστιβάλ στην Τεχνόπολη. Ενα τριήμερο καινοτόμων δράσεων συγκεντρώνουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία των πόλεων και των νησιών της Ευρώπης, με 500 επιστήμονες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν σε δράσεις και συζητήσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα και την κλιματική ουδετερότητα.
Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Καθημερινότητα και πολιτισμος
Μάλιστα η 3η ημέρα του συνεδρίου, Πέμπτη 30 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, θέλοντας να αναδείξει την ευρύτερη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον κλάδο του πολιτισμού και την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη ο πολιτιστικός τομέας να γίνει περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνος και βιώσιμος, σε μια συγκυρία που η κλιματική κρίση δείχνει τις πρώτες τις συνέπειες, δυσχεραίνοντας και αμφισβητώντας το πολιτιστικό έργο που παράγεται στη χώρα μας, αλλά και έξω από αυτήν.
Για την εκδήλωση μίλησε στο iefimerida ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, συγκοινωνιολόγος, πολεοδόμος, συντονιστής του Civinet Ελλάδας και Κύπρου. «Το τριήμερο συνέδριο «2nd CIVINET Forum» στην Τεχνόπολη Αθηνών είναι μια ιδέα που μας ήρθε μέσα από την προσπάθειά μας να φέρουμε σε συνάντηση το περιβάλλον με τον πολιτισμό.
Είχαμε ήδη υλοποιήσει το πρώτο μας Outta Climate Festival στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, με το πρώτο Asphalt Art στην Ελλάδα, και νιώθαμε ότι η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα και συνέχεια. Πράγματι, διοργανώσαμε άλλα δύο Outta Climate Festival στη Βάρη και στο Ηράκλειο Κρήτης, με την ίδια επιτυχία, και βάλαμε πλώρη για το κέντρο της Αθήνας και την Τεχνόπολη τις μέρες του Athens Jazz Festival. Ένας χώρος και ένα γεγονός που θεωρήσαμε ότι είναι τα πλέον κατάλληλα για να υπάρξει συνέργεια με την δική μας διοργάνωση.
Ενα συνέδριο-φεστιβάλ, με παράλληλες δράσεις
Η απόφασή μας ήταν εξαρχής να διοργανώσουμε ένα διαφορετικό συνέδριο από τα άλλα, το οποίο θα είχε και παράλληλες δράσεις που θα έμοιαζαν περισσότερο με ενός φεστιβάλ, παρά με κάτι αποστειρωμένο και ακαδημαϊκό.
Για τον λόγο αυτό βάλαμε στο πρόγραμμα 10 διαδραστικά workshops και κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό: το Street Transformation Lab στην οδό Ιάκχου, έξω από την Τεχνόπολη. Να δείξουμε δηλαδή στην πράξη, με την βοήθεια καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και επιπλοποιών πως μπορείς να αλλάξεις έναν δρόμο γειτονιάς μέσα σε μόλις τρεις μέρες!
Συνδυάσαμε αυτήν την δράση με το Street Art Walk του This is Athens – City Festival και προχωρήσαμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα με την διοργάνωση μιας ολόκληρης ημερίδας για την βιωσιμότητα στον χώρο του πολιτισμού, στις 30 Μαΐου στο κλειστό αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετέχουν ως ομιλητές περίπου 30 άνθρωποι των τεχνών και της επιστήμης, από διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, όλοι τους άνθρωποι που εκτιμούμε πολύ και θέλαμε να προσκαλέσουμε σε αυτό το πρώτο μας βήμα για ένα ανοιχτό, δημόσιο και συμπεριληπτικό διάλογο. Ο συντονισμός της ημερίδας από την Αγγελική Τουμπανάκη δίνει ακριβώς το στίγμα του περιεχομένου και της αισθητικής που θέλουμε να αναδείξουμε».
Οπως αναφέρει στο iefimerida ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, η ημερίδα για την «βιωσιμότητα στον πολιτισμό», που διοργανώνει το Jazz Solidarity Network σε συνεργασία με το δίκτυο πόλεων CIVINET Greece-Cyprus, είναι ένα ακόμα βήμα ωρίμανσης ενός δικτύου καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής που αποσκοπεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τα μέλη του και να συμβάλει στην βιωσιμότητα του κλάδου.
«Πρώτο μας μέλημα η επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας των μελών μας, διότι χωρίς αυτήν ό,τι άλλο και να συζητήσουμε ακούγεται ως πολυτέλεια. Παράλληλα, όμως, ανοίγουμε τρεις ακόμα θεματικές στον δημόσιο διάλογο, για τις οποίες δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να συζητήσουμε εις βάθος: κοινωνική βιωσιμότητα και συμπερίληψη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και δικτύωση των χώρων και διοργανώσεων πολιτισμού.
Η κοινωνική βιωσιμότητα είναι παράλληλη προϋπόθεση με την οικονομική βιωσιμότητα, καθώς δεν επιδιώκουμε την πρόοδο και την ευημερία μίας μόνο μερίδας καλλιτεχνών, αλλά κάθε μίας και κάθε ενός, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, σωματικών ικανοτήτων κτλ.
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα / κλιματική ουδετερότητα των μεγάλων πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων, ενώ μέχρι πρόσφατα ακουγόταν ως πολυτέλεια, πλέον τίθεται ως αναγκαιότητα και χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν τον αφορά η κλιματική κρίση ή ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτήν, μετά απ’ όσα συνέβησαν στην Ελλάδα το 2023.
Η δικτύωση των χώρων και διοργανώσεων πολιτισμού είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της συνεργασία JSN-CIVINET, καθώς μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ενισχυθεί η κινητικότητα των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στη χώρα μας, προκειμένου ο σύγχρονος πολιτισμός να φτάσει μέχρι την πιο δυσπρόσιτη γωνιά της Ελλάδας», καταλήγει ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.
Πρόγραμμα Πέμπτης 30/5
Τέσσερις μοναδικές συνεδρίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο του κλειστού αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, όπως και μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση-παράσταση:
• 9.00-10.30: “Οικονομική βιωσιμότητα”. Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διαφορετικούς συντελεστές του πολιτισμού την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και μουσικός Κωνσταντίνος Ταχτσίδης (Αθήνα 9.84).
• 11.00-11.30: “Eye Harp“, μια παράσταση-παρουσίαση του μοναδικού στον κόσμο ψηφιακού μουσικού οργάνου που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να παίζουν μουσική με τα μάτια. Θα το παρουσιάσει ο κατασκευαστής του, Ζαχαρίας Βαμβακούσης.
• 11.30-13.00: “Κοινωνική βιωσιμότητα και συμπερίληψη”, μια συζήτηση μεταξύ γυναικών της τέχνης με την συμμετοχή της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, που θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωστής Παπαϊωάννου.
• 14.30-15.30: “Περιβαλλοντική βιωσιμότητα”, ένας κύκλος παρουσιάσεων καλών διεθνών πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες των τεσσάρων πυλώνων της Κυκλικής Οικονομίας (κινητικότητα, ενέργεια, απορρίμματα, νερό), την οποία θα συντονίσει το μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του EU ΒΙΜ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καλλιόπη Παπαδάκη.
• 15.30-17.00: “Creative cities and spaces network”, παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση διαβούλευσης για τη νέα πρωτοβουλία του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus αναφορικά με την ίδρυση ενός νέου δικτύου μεγάλων πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να πραγματοποιούν περιοδείες στη χώρα μας. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι σημαντικών πολιτιστικών χώρων, διοργανώσεων και πρωτοβουλιών. Θα τη συντονίσει ο επικεφαλής του δικτύου, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.
Την ημερίδα θα συντονίσει η Αγγελική Τουμπανάκη, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, Ερευνήτρια, Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – ΕΚΠΑ, Πρέσβειρα της WHF Ελλάδος και ιδρύτρια του For Women Artivism project.
Θα συμμετέχουν περίπου 30 φορείς, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι από τρία Υπουργεία (Πολιτισμού (GR), Περιβάλλοντος & Ενέργειας (GR), Υποδομών & Μεταφορών (ΙΤ)), σημαντικοί χώροι και διοργανώσεις πολιτισμού, ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δισκογραφικές εταιρείες, εταιρείες δικαιωμάτων, επαγγελματίες του πολιτισμού, ΜΚΟ, αλλά και διακεκριμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής τζαζ σκηνής.
Παράλληλες δράσεις
Το συνολικό πρόγραμμα του συνεδρίου εμπλουτίζεται με μια σειρά παράλληλων δράσεων. Η πλέον σχετική με τον πολιτισμό είναι η πρωτοβουλία για το Street Transformation Lab που θα υλοποιηθεί στην οδό Ιάκχου (έξω από την είσοδο της Τεχνόπολης), κατά την διάρκεια του οποίου θα γίνουν καινοτόμες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο από την αρχιτεκτονική ομάδα LUDD και τον εικαστικό Β.
Η ημερίδα για την Βιωσιμότητα στον Πολιτισμό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται από το Jazz Solidarity Network.
H είσοδος για καλλιτέχνες, άτομα με αναπηρία, ανέργους, σπουδαστές και στελέχη των πολιτιστικών οργανισμών και των αντιδημαρχιών πολιτισμού των ΟΤΑ είναι δωρεάν.
Εισιτήρια: ΕΔΩ