Εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας συνδιαλέγονται με έργα τέχνης μέσα απο την πρόσκληση του Εθνικού Μουσείου Συγχρονης Τέχνης.
Η τέχνη αποκαλύπτει, ψυχαγωγεί, συγκινεί, ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά μας, μας κάνει ονειροπόλους, μαχητές ή ταξιδιώτες. Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας covid-19, η τέχνη μπορεί να μας αποφορτίσει, να μας λυτρώσει και κυρίως να μας ενώσει.
Το ΕΜΣΤ τιμά τους επαγγελματίες υγείας
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), θέλοντας να τιμήσει τους επαγγελματίες υγείας για το πολύτιμο έργο τους και τη στήριξη που άοκνα προσφέρουν στην κοινότητα, δημιούργησε το πρόγραμμα ΕΜΣΤ για την Υγεία με σκοπό να ελαττώσει μέσω της τέχνης την ένταση και την κόπωση και να ανοίξει ένα παράθυρο στο όνειρο και στη δημιουργική έκφραση. Με αυτό τον τρόπο επαγγελματίες της υγείας, δημιουργούν τέχνη
Για παράδειγμα ο Ζεζους Πετρίτο εμπνέεται από τον Βλάση Κανιάρη και γράφει, «Έλα να παίξουμε, θα σου χαρίσω την βασίλισσά μου… έλα να παίξουμε, έχω ανάγκη ένα παιχνίδι…»
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021, όσοι επαγγελματίες υγείας εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα επικοινωνώντας με το μουσείο, σε συνέχεια σχετικού καλέσματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου, έλαβαν στο e–mail τους ένα έργο τέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, σε μορφή ηλεκτρονικής κάρτας. Σε χρόνο που οι ίδιοι επέλεξαν, «συνομίλησαν» με το έργο, εμπνεύστηκαν, σκέφθηκαν, αισθάνθηκαν και ονειρεύτηκαν.
«Έπειτα, ζητήσαμε να μας στείλουν την απόκρισή τους με όποια μορφή οι ίδιοι ήθελαν: γράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα κείμενο, ένα ποίημα, αφηγούμενοι μία ιστορία, ή απλώς με μία φράση, δημιουργώντας το δικό τους έργο ζωγραφικής, μία κατασκευή, μία φωτογραφία, ένα βίντεο ή χρησιμοποιώντας άλλα εκφραστικά μέσα. Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα, αν ήθελε να συνεχίσει τη δημιουργική «συνομιλία» με τη σύγχρονη τέχνη, μπορούσε να λάβει και επόμενη κάρτα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2021».
Το αποτέλεσμα είναι ευφάνταστο και μπορείτε να το απολαύσετε ΕΔΩ
Η αναισθησιολόγος Εύα Γιαλιτάκη εμπνέεται από τον Σωτήρη Σόρογκα