Το ΕΜΣΤ διοργανώνει μια «food, wine and art» εμπειρία, με παραδοσιακές γεύσεις και κρασιά Κυρ-Γιάννη - iefimerida.gr

Το ΕΜΣΤ διοργανώνει μια «food, wine and art» εμπειρία, με παραδοσιακές γεύσεις και κρασιά Κυρ-Γιάννη

εστιατοριο θεα ακροπολη
Mια εκδήλωση υψηλής γαστρονομίας στο εστιατόριο του ΕΜΣΤ με θέα την Ακρόπολη

Πολιτισμός είναι και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και, γιατί όχι, ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε.

Τους τελευταίους μήνες το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει έναν κύκλο εκθέσεων αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, υπό τον τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» (What if Women Ruled the World?).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τίτλος εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο σε νέον της Yael Bartana (2017), που παρουσιάζεται στη βόρεια και τη νότια πρόσοψη του κτιρίου του ΕΜΣΤ και είναι εμφανές στην άνοδο και στην κάθοδο της Λεωφόρου Συγγρού.

Ο θεματικός αυτός κύκλος, πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου, βασίζεται σε ένα συχνά επαναλαμβανόμενο υποθετικό ερώτημα: Τι θα συνέβαινε αν η διακυβέρνηση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηριστικά; Θα υπήρχε λιγότερη βία; Θα παρατηρούσαμε περισσότερη δικαιοσύνη στη διακυβέρνηση; Θα σήμαινε αυτό το τέλος των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων και αδιεξόδων; Θα ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καλύτερη μοίρα; Θα ήταν η οικονομική πολιτική πιο δίκαιη και με μεγαλύτερη μέριμνα για το περιβάλλον και τον κόσμο πέραν των ανθρώπων; Ή θα υπήρχε η ίδια εμμονή με το κέρδος, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος, και ο εγωιστικός ανθρωποκεντρισμός που μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα; Θα βλέπαμε περισσότερες συζητήσεις και συμβιβασμούς; Και, εν τέλει, θα βιώναμε περισσότερη στοργή και ενσυναίσθηση στον κόσμο;

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την πολιτική πόλωση και αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, μοιάζει να είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί αυτό το ερώτημα, αλλά και να αποκατασταθούν ανισότητες μέσα στην ίδια την κυρίαρχη ιστορία της τέχνης, που για χρόνια περιθωριοποίησε ή κατέστησε αόρατες τόσες γυναίκες δημιουργούς, πόσω μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου έως τώρα δεν υπήρξε οργανωμένο φεμινιστικό κίνημα στα εικαστικά.

Εικαστικά, κρασί, γαστρονομία στο ΕΜΣΤ

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ «This Is - Athens City Festival» του Δήμου Αθηναίων, με μια εκδήλωση υψηλής γαστρονομίας που διοργανώνει το Wine Style στο NYN ESTI, ένα πρωτοποριακό εστιατόριο που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ΕΜΣΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κάθε πιάτο συνοδεύεται από ένα διαφορετικό κρασί της premium σειράς του Κτήματος Κυρ-Γιάννη
Το κάθε πιάτο συνοδεύεται από ένα διαφορετικό κρασί της premium σειράς του Κτήματος Κυρ-Γιάννη

Ένα μενού 6 πιάτων με θέμα το κρέας (Fauna) και την υπογραφή του chef Σταμάτη Μισομικέ. Ένας συνδυασμός γεύσεων που βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές.

Το κάθε πιάτο συνοδεύεται από ένα διαφορετικό κρασί της premium σειράς του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, από τα οινοποιεία της Νάουσας και του Αμυνταίου, που θα παρουσιαστούν από τον manager του κτήματος, Νάσο Τσίτλικα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ταράτσα του ΕΜΣΤ με θέα Ακρόπολη
Στην ταράτσα του ΕΜΣΤ με θέα Ακρόπολη

Την ίδια ημέρα θα προηγηθεί περιήγηση στις 19:00 για τους συμμετέχοντες, από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ, στα σημαντικότερα έργα της σειράς εκθέσεων, με τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;».

Μενού βιότοπος στο ΕΜΣΤ

1. Μεδούλι καπνιστό με σκορδαλιά και φέτα τσαντίλας συνδυασμένο με Scaperdas Freres, Blanc de Noir NV, Κυρ-Γιάννη, Ξινόμαυρο (Methode Traditionnelle);

Το μενού έχει την υπογραφή του chef Σταμάτη Μισομικέ
Το μενού έχει την υπογραφή του chef Σταμάτη Μισομικέ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Ταρτάρ μόσχου μακράς ωρίμανσης σε ΧΟ brandy και άγρια μανιτάρια συνδυασμένο με Αγκαθωτό 2022 Rosé, Κυρ-Γιάννη Ξινόμαυρο (ΠΓΕ Μακεδονία).

3. Σουπιόρυζο με μάραθο, καρύδια και καϊμάκι συνδυασμένο με Ντρούμο 2023, Κυρ-Γιάννη, Sauvignon Blanc (ΠΓΕ Φλώρινα).

4. Κουνέλι με γαρύφαλλο και σέσκουλα, χαρούπι και σύκο συνδυασμένο με  Ράμνιστα 2019, Κυρ-Γιάννη, Ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα).

5. Αρνάκι με θαλασσινά αρώματα, κολοκυθάκι και αγγούρι συνδυασμένο με Διάπορος 2019, Κυρ-Γιάννη, Syrah & Ξινόμαυρο (ΠΓΕ Ημαθία).

6. Ανοιξιάτικα λουλούδια με γιαούρτι, κεράσια και άθερμο πετιμέζι  συνδυασμένο με Χρυσογέρακας 2021, Κυρ-Γιάννη, Gewürztraminer & Μαλαγουζιά (ΠΓΕ Μακεδονία).

Μια εκδήλωση υψηλής γαστρονομίας διοργανώνει το Wine Style στο NYN ESTI
Μια εκδήλωση υψηλής γαστρονομίας διοργανώνει το Wine Style στο NYN ESTI
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

EΜΣΤ: Παρασκευή 31 Μαΐου στο NYN ESTI | Συμμετοχή / κρατήσεις: καθημερινά στο τηλέφωνο +30 698 943 88 66, ώρα: 20:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ