«Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που αν και έβγαλε ένα δίσκο, έγραψε ιστορία.
Την ιστορία ενός ελληνικού συγκροτήματος που πρωταγωνίστησε στα βραβεία Grammy παρουσιάζει η Ηλιάνα Δανέζη στο ντοκιμαντέρ της με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος.
Πρόκειται για την ιστορία ενός ελληνικού γκρουπ των 70s με το όνομα «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» που εάν και έβγαλε έναν μόνο δίσκο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στα βραβεία Grammy δεκαετίες μετά, όταν ο Jay Z ενσωμάτωσε τμήμα του κομματιού «Κάποια μέρα στην Αθήνα» στο τραγούδι «Run this Town» που βραβεύθηκε, ως το καλύτερο χιπ χοπ τραγούδι εκείνης της χρονιάς (2010).
Το 2009 η δισκογραφική εταιρεία του Jay Z αναζήτησε τον Θανάση Αλατά, μέλος της μπάντας και συνθέτη πολλών από τα τραγούδια του δίσκου ζητώντας του την άδεια να χρησιμοποιήσουν τμήμα ενός εκ των τραγουδιών του δίσκου των «4 επιπέδων της Ύπαρξης». Έτσι, το «Κάποια μέρα στην Αθήνα» γίνεται τμήμα του «Run this Town» που τραγουδά η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West, κατακτώντας μάλιστα Grammy το 2010 στην κατηγορία του καλύτερου χιπ χοπ τραγουδιού.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του», παρουσιάζει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (ώρα 18:30), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ηλιάνας Δανέζη, «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» (Ελλάδα | 2019, Διάρκεια: 74’), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.
Μία «γεύση» από το φιλμ για το συγκρότημα στο παρακάτω βίντεο
Η ταινία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019, όπου κέρδισε το Βραβείο της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Η ιστορία του συγκροτήματος
Βλαχάκης Χρήστος - Τύμπανα, Αλατάς Θανάσης - Κιθάρα, Γράψας Νίκος - Φωνητικά, Κιθάρα, Γιαμαλάκης Μάριος - Φωνητικά, Μπάσο, ήταν τα πρόσωπα του συγκροτήματος.
Οπως αναφέρει το «Ροκ το ελληνικόν» το 1974 ο Θανάσης Αλατάς και ο Χρήστος Βλαχάκης από τους FROG’S EYE μετακομίζουν στα Σεπόλια σ’ ένα υπόγειο, όπου με τον Mάριο Γιαμαλάκη και τον Nίκο Δούναβη δημιουργούν το συγκρότημα «Τα 4 Επίπεδα Της Ύπαρξης». Γράφουν οι ίδιοι τους ελληνικούς στίχους για την μουσική τους που περιέχει ξένες και ελληνικές παραδοσιακές επιρροές, διαλέγουν τον τίτλο τους από ένα φιλοσοφικό λεξικό και αποφασίζουν να μην εμφανιστούν ποτέ σε χορευτικά κέντρα. Μαζί παίζουν στην μεγάλη συναυλία του περιοδικού «MANINA» για την Κύπρο και συμμετέχουν σε διαγωνισμό συγκροτημάτων στην ΕΙΡΤ.
1975: Αποχωρεί ο Nίκος Δούναβης και έρχεται ο Nίκος Γράψας κιθαρίστας από τους ΠAPAΛOΣ. Aπό τις μουσικές αναζητήσεις του Nίκου, τις ευαισθησίες του Mάριου, την τρέλα του Xρήστου και τις σκέψεις του Θανάση, δημιουργούνται αρκετά τραγούδια με ψυχεδελική χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, ελληνικοί στίχοι σε απαλές και βαριές μελωδίες με υπέροχα σόλα κιθάρας. Την ίδια χρονιά η πετυχημένη παρουσία τους στην EIPT τους φέρνει σε επαφή με την δισκογραφική εταιρία VENUS και αποφασίζουν να καταγράψουν σε συμπαραγωγή την μουσική τους. Η ηχοληψία έγινε στη ΚOΛOΥΜΠΙΑ-ΕΜΙ (STUDIO III) σε Stereo Tape στις 5 & 6 Iανουαρίου 1976.
Ο δίσκος κυκλοφορεί Απρίλιο του 1976 και ακολουθεί μια εκπληκτική πορεία στα χρόνια που ακολουθούν. Κυκλοφορεί, εξαντλείται και γρήγορα γίνεται συλλεκτικός σπάνιος δίσκος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακούστε το τραγούδι τους «Κάποια μέρα στην Αθήνα»
«Run this Town» τραγουδά η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West
Η είσοδος είναι ελεύθερη για να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτέρα-Παρασκευή (10:00-17:00). ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, Τ: 210 3418051