Η ελληνική τέχνη στην Κίνα: Οσα έστησε η Κατερίνα Κοσκινά στο μεγαλύτερο κατασκευασμένο νησί της Ασίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ελληνική τέχνη στην Κίνα: Οσα έστησε η Κατερίνα Κοσκινά στο μεγαλύτερο κατασκευασμένο νησί της Ασίας [εικόνες]

κονοι μπλε
Θέσις- Αντίθεσις- Σύνθεσις, στην Κίνα, από Κατερινα Κοσκινά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κατερίνα Κοσκινά συστήνει σημαντικούς έλληνες εικαστικούς σε μία έκθεση στην Κίνα, πανόραμα του πολιτισμού μας.

Ζογγολόπουλος, Τσόκλης, Βαρώτσος, Παπαφιλίππου, Αληθεινός και πολλοί ακόμα έλληνες καλλιτέχνες φιγουράρουν με έργα τους στην Κίνα, στο Ocean Flower Island, το μεγαλύτερο κατασκευασμένο νησί της Ασίας, στο νοτιότερο άκρο της Κίνας

Η Ελλάδα αναδείχτηκε Τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Τέχνης «The Tides of the Century 2020» στο νησί Ocean Flower, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 20 Μαΐου 2021 στην Hainan της Κίνας. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων Κατερίνα Κοσκινά, εγκαινιάστηκε στο νησί Ocean Flower και εκτείνεται σε 7 μουσεία με 176 έργα 95 καλλιτεχνών από 24 χώρες. Η διεθνής έκθεση πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας και κύριο διοργανωτή την Κινεζική Υπηρεσία Διεθνών Εκθέσεων (CIEA) της επιχειρησιακής του εταιρίας C.A.E.G (China Arts and Entertainment Group Ltd) και συνδιοργανωτή τον Όμιλο Evergrande Fairyland.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου 2021 στο Πάρκο Μουσείων του πρόσφατα κατασκευασμένου νησιού Ocean Flower στη Hainan, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της τρέχουσας χρονιάς στην Κίνα. Θα παρουσιάσει μία ευρεία επιλογή πρωτοποριακών έργων από τον Κινεζικό και διεθνή εικαστικό χώρο, τόσο από αναγνωρισμένους όσο και από νέους καλλιτέχνες.

εκθεση
Η εκθεση παρουσιάζει μία ευρεία επιλογή πρωτοποριακών έργων από τον Κινεζικό και διεθνή εικαστικό χώρο, τόσο από αναγνωρισμένους όσο και από νέους καλλιτέχνες

Φέτος η Κίνα και η Ελλάδα γιορτάζουν το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας. Επιπλέον, στην Ελλάδα γιορτάζεται η 200η επέτειος της Εθνικής Επανάστασης που οδήγησε στην εγκαθίδρυση της Σύγχρονης Ελλάδας, ενός από τα πρώτα έθνη-κράτη με σύνταγμα στην Ευρώπη. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα έχουν θέσει την Έκθεση στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας 2021».

«Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών»

Η έκθεση της Τιμώμενης Προσκεκλημένης Χώρας τιτλοφορείται «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών» και η ανάδειξη της Ελλάδος προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία στην Κίνα. Η ιδέα και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Κατερίνα Κοσκινά, με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η πρωτοβουλία για συμμετοχή στον διαγωνισμό όπως και η παραγωγή και συντονισμός της Ελληνικής παραγωγής, ανήκει στην εταιρία PostScriptum και τον Κώστα Κωνσταντινίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εκθεση
Αποψη από την έκθεση στην Κίνα

Ενα μουσείο αφιερωμένο στην Ελλάδα

Η Ελληνική έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο αρ. 6, το οποίο είναι αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Οργανώνει σε ένα ενιαίο αφήγημα περισσότερα από 50 διαφορετικά έργα (γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, πολυμεσικά έργα και ψηφιακή τέχνη) από 34 σύγχρονους Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες, καθώς και από πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Επιπλέον, έχουμε προσκαλέσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) για να παρουσιάσει video 2 ταινίες περισσότερων από 20 καλλιτεχνών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πρώτη αίθουσα του Κτηρίου που αποτελεί τον «προθάλαμο» της έκθεσης. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται και αποσπάσματα ταινιών που προβάλλουν αρχαιολογικούς χώρους και εκδηλώσεις σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης (Μουσεία, Φεστιβάλ κλπ.) καθώς και διαδρομές πολιτιστικού τουρισμού.

εκθεση
Η δομή της Ελληνικής έκθεσης βασίζεται στην διαλεκτική μέθοδο, κατά την οποία η ροή του χρόνου και των αλλαγών εκδηλώνεται σε τρία εξελικτικά στάδια, «Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιδέα της Έκθεσης:

Ήδη από την αρχαιότητα η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως μία χώρα ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα και τον πολιτισμό, όπου οι ιδέες διαχέονται, συζητούνται και ευδοκιμούν. Ο διάλογος υπήρξε πάντα η βάση της επικοινωνίας με τους άλλους αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των επιτευγμάτων του Ελληνικού πολιτισμού όπως της φιλοσοφίας, των επιστημών, της τέχνης, και βεβαίως η βάση της δημοκρατίας. Λίγες χώρες μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα ως προς την διεύρυνση και διασπορά του πολιτισμού μέσω του διαλόγου και της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Κοσκινά: Ελλάδα και Κίνα καθόρισαν και διαμόρφωσαν πολιτισμούς

Σύμφωνα με την Επιμελήτρια κυρία Κατερίνα Κοσκινά, «Η θεματική της έκθεσης του Ελληνικού Περιπτέρου «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών» προέκυψε από την κοινή παραδοχή ότι ο αρχαίος Ελληνικός και Κινεζικός πολιτισμός, έχοντας καθορίσει και διαμορφώσει πολιτισμούς πέραν των συνόρων τους, μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία στην αναζήτησή τους για την κατανόηση του Κόσμου. Και για τους δύο πολιτισμούς, ο Κόσμος δεν περιοριζόταν στην γη και τον φυσικό κόσμο αλλά περιέκλειε και τον πολύ ευρύτερο, περίπλοκο, απροσπέλαστο Κόσμο και το Σύμπαν.

Η δομή της Ελληνικής έκθεσης βασίζεται στην διαλεκτική μέθοδο, κατά την οποία η ροή του χρόνου και των αλλαγών εκδηλώνεται σε τρία εξελικτικά στάδια, «Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση», τα οποία εδράζονται στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, και ειδικότερα στην Σωκρατική μαιευτική μέθοδο. Επιπλέον, μεταφέρει στον επισκέπτη την αρχαία ελληνική ιδέα της αέναης κίνησης η οποία ωθεί την ανθρωπότητα να δεχτεί και να συμμετάσχει ενεργά στην ιδέα της αλλαγής. Αυτή η άποψη δεν διαφέρει από την αντίληψη περί Γιν και Γιανγκ της Κινεζικής φιλοσοφίας και κοσμολογίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τριαδική προσέγγιση της «Θέσης-Αντίθεσης-Σύνθεσης» αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την επιμελητική οπτική αναφορικά με την δημιουργία αυτής της έκθεσης και εναρμονίζεται με την αρχιτεκτονική του κτηρίου που αποτελείται από τέσσερις ελλειψοειδείς αίθουσες.

Η Έκθεση έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια πολυπρισματική εμπειρία, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να «διαβάσουν» ιστορικές διαδρομές και συνέχειες και υπογραμμίζει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της συνέχειας στην εξέλιξη του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: 1. ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ Δημήτρης 2. ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ Ανδρέας 3. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Στίβεν 4. ΧΑΝΔΡΗΣ Παντελής 5. ΧΡΥΣΑ 6. C O S T I S 7. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΛΕΜΟΣ Μανώλης 8. ΔΡΙΒΑΣ Γιώργος 9. ΦΑΙΤΑΚΗΣ Στέλιος 10. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Γιούλα 11. ΧΑΡΩΝΙΤΑΚΗΣ Ασπάσσιος 12. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Γιάννης 13. ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ Ιωάννης 14. ΜΩΡΗΣ Πέτρος 15. ΝΑΥΡΙΔΗΣ Νίκος 16. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος 17. ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ‘Ευα 18. ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ Αιμιλία 19. ΠΑΣΤΡΑ Ναυσικά 20. ΡΟΥΦΑΝΗΣ Αριστοτέλης 21. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ Μάνθος 22. ΣΑΜΑΡΑΣ Λουκάς 23. STELARC 24. ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ Μαριάννα 25. ΤΑΚΙΣ 26. ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ 27. TΡΑΓΚΑΣ Δημήτρης 28. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τεό 29. ΤΣΟΚΛΗΣ Κώστας 30. ΒΑΡΩΤΣΟΣ Κώστας 31. ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Μπάμπης 32. ΒΕΝΙΕΡΗ Λυδία 33. ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ Παντελής 34. ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εκθεση

Προσκεκλημένο Φεστιβάλ: ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL Alex Karantanas, Αλεξάνδρα Μαυροφρίδη, Anestis Anestis , Αντώνης Ροζάκης, ARos & Christina, Ελεάνα Δημοπούλου, Ελένη Χάμου,Eremus, Εύη Στάμου, Γκέλυ Πεντεφούντη,Ίρις Μπουρνάζου, Κάκια Κωνσταντινάκη, Μάκης Κυριακόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Παπαποστόλου, Μυρτώ Αμοργιανού, Ορέστης Χάρος, Πάμελα Στεφανοπούλου, Ιωάννης Κρανιδιώτης & Situ Xiaochun, Θεοδώρα Πρασσά, Θωμάς Βαλλιανάτος, Επιμέλεια: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (Εμπνευστής και Διοργανωτής ADAF), Κατερίνα Κοσκινά (Πολίτες ΑΜΚΕ), Ειρήνη Ολυμπίου (ADAF Video Art Curator)

εκθεση
Η Έκθεση έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια πολυπρισματική εμπειρία, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να «διαβάσουν» ιστορικές διαδρομές και συνέχειες και υπογραμμίζει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της συνέχειας στην εξέλιξη του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι

Η Ελληνική έκθεση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Τον χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυνε μέσω βίντεο ο Καθ. κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο νησί Hainan παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό o Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα κύριος Γεώργιος Ηλιόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικές πληροφορίες έκθεσης: Τοποθεσία: Pavilion 6, Ocean Flower Museum Park, Ocean Flower Island, Hainan, CHINA
Οργανωτές: Chinese International Exhibition Agency (CIEA) , Ocean Flower Island Museum Συνδιοργανωτές: Evergrande Fairyland Group, China Arts and Entertainment Group Ltd.
Ιδέα-Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Παραγωγή- Συντονισμός: Κώστας Κωνσταντινίδης- PostScriptum Έρευνα-Μουσειολογική μελέτη- Κείμενα : ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΕΣ
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός- Φωτισμός: Μαρία Μανέτα
Προσκεκλημένο Φεστιβάλ: Athens Digital Arts Festival (ADAF) Υπό την Αιγίδα των: Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Δήμου Αθηναίων, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Η έκθεση εντάσσεται στο: 2021, Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος-Κίνας Με τη υποστήριξη των: Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Ωνάση, PACE Gallery New York, ‘Ίδρυμα ΚΕΤΕ, Ίδρυμα Γιώργος Ζογγολόπουλος , Stephen Antonakos Studio, New York

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ