Ηταν η τελευταία έκθεση που οραματίστηκε για το Μουσείο Μπενάκη ο επί σειρά ετών διευθυντής του, Αγγελος Δεληβορριάς.
Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς οργάνωνε με τον Τάσο Μαντζαβίνο την επιστροφή του ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη τη φορά αυτή ως «Δράκου». Μέσα στην Πινακοθήκη Γκίκα, δίπλα στα αντικείμενα του Καρυωτάκη, στα έργα του Κόντογλου και του Σπαθάρη, ο Τασος Μαντζαβίνος μας ξαναγνωρίζει το μυθικό πλάσμα, όπως το έζησε στον Καραγκιόζη, σε μια μεταψυχαναλυτική και μετακαφκική ερμηνεία.
«Ο ζωγράφος είναι ο μύθος του»
«Ο ζωγράφος είναι ο μύθος του, το σύμπαν των σκέψεών του, οι επιλογές της ζωής του, όλα αυτά τερματίζουν στον πίνακά του» αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που παρουσιάζει έργα με έντονο το ελληνικό και λαϊκό στοιχείο. Λαϊκοί μύθοι και παραδόσεις με έντονο το αφηγηματικό στοιχείο, έντονα χρώματα και σχήματα, χαρακτηριστικά όσων μας έχουν μυήσει μέχρι σήμερα στο έργο του.
Yλικά από το Μοναστηράκι, εργα τέχνης στο Μπενάκη
Κατασκευές με τσίγκο, ξύλο και άλλα υλικά που έχει μαζέψει από το Μοναστηράκι, μεταμορφώνονται σε δράκους που ξεπηδούν από τα βάθη του ψυχικού κόσμου και προσπαθούν να εκφραστούν.
Ο δημιουργός με αφοσίωση φιλοτεχνεί τα «κεντήματα» όπως του αρέσει να αποκαλεί αυτά τα έργα και με το πινέλο, το κοπίδι, το στρώσιμο με το χέρι, τα ξυσίματα και τις γραμμές πάνω από το χρώμα, όλα τα επιστρατεύει για να πλάσει εικαστικά τη μορφή της κρυμμένης ύπαρξης.
Μετά την αναδρομική έκθεση στο έργο του Μαντζαβίνου (Μπενάκη Πειραιώς, 2012), ο ζωγράφος συνομιλεί με όλη τη γενιά του ’30, απολύτως συντονισμένα στο πνεύμα του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο και αφιερώνεται το γεγονός.
Ο εικαστικός με τις αφηγηματικές ζωγραφιές
Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Το 1984 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του και ακολούθησαν περισσότερες από δέκα. Έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι: 2η και 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου (Θεσσαλονίκη 1986, Βαρκελώνη 1987 αντίστοιχα), 16η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας (1987), Συλλογή Βλάση Φρυσίρα (Θεσσαλονίκη 1994) κ.ά. Έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ από το 1986 διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη σχολή Βακαλό.
Αρωγός της έκθεσης και του ομότιτλου βιβλίου που τη συνοδεύει, είναι η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου με επιμελητή τον ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά.
Εκθεση του Μουσείου Μπενάκη στην πινακοθήκη Γκίκα
Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 ανήκε εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη και ενώ εκείνος ακόμη ζούσε.
Το αρχικό κτήριο, ισόγειο και πέντε όροφοι, κτίστηκε με εντολή του Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.
Τάσος Μαντζαβίνος. Εγώ και ο Δράκος
07/11/2019 - 04/01/2020
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 06/11/2019, ώρα 20:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη - Σάββατο 10:00 - 18:00