Με μια δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία υποδομών σε 3,5 στρέμματα του πρώην δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ο οργανισμός ΝΕΟΝ δίνει στη χώρα -και στη Βουλή, όπου ανήκει το κτίριο- έναν διεθνών προδιαγραφών χώρο Τέχνης. Εκεί που από τον Ιούνιο ο ΝΕΟΝ θα παρουσιάσει μια φιλόδοξη έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821.
Τελικά, το μεσημέρι της Δευτέρας, η παρουσίαση της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, από αυτές που μπορούν να επανακαθορίσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στον χώρο των Τεχνών στην Ελλάδα σήμερα. Πίσω, λοιπόν, από την ανακοίνωση ότι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί μια μνημειώδης σε έκταση έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ξεπρόβαλε μια άλλη είδηση.
Εκσυγχρονισμός και ανάδειξη του χώρου με 1.000.000 ευρώ
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ΝΕΟΝ με δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ άλλαξε σημαντικά τις υποδομές σε 3,5 στρέμματα του εμβληματικού κτιρίου στη Λένορμαν, δημιουργώντας μια προίκα που θα μείνει για πάντα στο Καπνεργοστάσιο. Οι εργασίες αυτές έχουν ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο. Ετσι, μετά την παρουσίαση της έκθεσης με τον εύγλωττο τίτλο «Πύλη» ο ΝΕΟΝ ως κλασικός οργανισμός-νομάς θα προχωρήσει στην επόμενη τοποθεσία, στο επόμενο πρότζεκτ, και το Καπνεργοστάσιο θα γίνει ο νέος σημαντικός χώρος της Αθήνας για την ανάδυση του Πολιτισμού μέσω συνεργασιών και προγραμμάτων.
Είναι αυτή, βέβαια, μια τακτική που βλέπουμε τον ΝΕΟΝ να αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την κεντρική αποστολή του. Να δημιουργεί έργα στους χώρους όπου παρουσιάζει εκθέσεις, έργα υποδομής που μένουν και προσδίδουν νέα αξία και χρήση στους χώρους. Το είδαμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ωδείο Αθηνών, τώρα, από τον Ιούνιο θα το βιώσουμε στο Καπνεργοστάσιο σε μια έκθεση με αναθέσεις νέων έργων αλλά και ήδη γνωστά έργα των κορυφαίων δημιουργών της σύγχρονης Τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, με τη δωρεά του ΝΕΟΝ και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μέρος του κτιρίου (η ισόγεια βόρεια-βορειοδυτική πτέρυγα, το αίθριο και το κτήριο του πρώην τελωνείου) αναβαθμίζεται με εργασίες υποδομής και λειτουργικής αποκατάστασης. Πραγματοποιούνται από τον ΝΕΟΝ και έχουν καθοριστεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής και τα αρμόδια τμήματά της. Ειδικότερα, εκτός από γενικές οικοδομικές εργασίες καθαριότητας, αποξήλωσης σαθρών στοιχείων, επισκευής, ανακαίνισης και βαφής, το σύνολο των παραπάνω χώρων εξοπλίζεται με σύγχρονες υποδομές. Υλοποιείται επέκταση της εγκατάστασης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ενίσχυση του δικτύου πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, εγκατάσταση κατάλληλου εκθεσιακού τύπου φωτισμού, ολοκληρωμένου δικτύου wifi για το κοινό και τους επισκέπτες, βελτίωση του κλιματισμού, επέκταση του συστήματος ασφαλείας και συμπληρώνεται η προσβασιμότητα σε περισσότερους χώρους για άτομα με αναπηρία. Παράλληλα επισκευάζονται πλήρως οι τουαλέτες για τους επισκέπτες και ενεργοποιούνται βοηθητικοί χώροι υποδοχής και προσωπικού. Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού θα παραμείνει ως δωρεά στο κτήριο. Το κτίριο που άρχισε να χτίζεται το 1928 και λειτούργησε το 1930, κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ το 1989.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μάλιστα μας κάλεσε να επισκεφθούμε ξανά και ξανά το Καπνεργοστάσιο και την έκθεση, η οποία όπως έγινε σαφές και από τον ίδιο και από την διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, θα έχει μια διαρκή ροή θα εξελίσσεται και θα προσφέρει παράθυρα, πύλες, σε νέες θεάσεις και εμπειρίες.
Η Πύλη προς τη νέα κανονικότητα ανοίγει στη Λένορμαν
Ο ΝΕΟΝ εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζεται για την έκθεση Πύλη, με στόχο να περάσει πέρα από τα κλασικά μοντέλα του εθνικού αφηγήματος, όπως δήλωσε η Ελίνα Κουντούρη στην παρουσίαση που έγινε σήμερα στη Βουλή.
«Για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο εορτασμός πρέπει να κοιτάζει τα γεγονότα του παρελθόντος με σταθερή όμως τη ματιά προς το μέλλον», τόνισε η διευθύντρια του ΝΕΟΝ. Όμως η έλευση της πανδημίας έβαλε απευθείας στο σκεπτικό της κυρίας Κουντούρη την ανάγκη συνειδητής αντιμετώπισης μέσω της έκθεσης και των ζητημάτων που αφορούν στην νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία. «Τον τελευταίο χρόνο οι πολίτες είχαν χρόνο να σκεφθούν. Να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν και να αμφισβητήσουν τις προτεραιότητες και τις δεδομένες υποθέσεις και να κοιτάξουν προς ένα αμήχανο και επισφαλές μέλλον», σημειώνει η διευθύντρια του ΝΕΟΝ.
Η αφορμή για τον τίτλο της έκθεσης, την Πύλη, γεννήθηκε από ένα άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times τον Απρίλιο «όπου ανέδειξε τη κοινή μας εμπειρία καθώς η πανδημία απλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Γράφει πώς ό,τι και αν είναι ο κορωνοϊός έχει κάνει τους ισχυρούς να γονατίσουν, έχει φέρει στον κόσμο μια ακινησία χωρίς προηγούμενο. Τα μυαλά μας πηγαίνουν ακόμα μπρος πίσω. Λαχταρούν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Προσπαθούν να συρράψουν το μέλλον με το παρελθόν μας και αρνούνται να παραδεχθούν το ρήγμα. Το ρήγμα όμως υπάρχει. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μια Πύλη, ένα σημείο μετάθεσης από αυτό τον κόσμο σε έναν άλλο» κατέληξε η κυρία Κουντούρη.
Το μέλλον του Καπνεργοστασίου
Δεν ανακοινώθηκαν σήμερα ονόματα δημιουργών (ξέρουμε ότι θα είναι 40), αλλά τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευθεί η Πύλη είναι: Κίνηση, κοινό βίωμα, σύνδεση, σπίτι. Η έκθεση θα ξεκινήσει με μια διαδικτυακή πύλη η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται και όταν ξεκινήσει η φυσική παρουσία της έκθεσης. Ένα ξεχωριστό παράλληλο πρόγραμμα με υλικό από την πλούσια ιστορία του κτιρίου θα παρουσιαστεί επίσης σε συνεργασία με τη Βουλή. Τη διεθνή έκθεση συνεπιμελούνται η Ελίνα Κουντούρη και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο Mάντλιν Γκρίζντιν.
«Νομίζω αυτή η συνεργασία με το ΝΕΟΝ δίνει το μέτρο, το έναυσμα το προανάκρουσμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων που θα συνεχιστούν σε αυτό το εβληματικό και πολλά υποσχόμενο κτίριο του παλαιού Καπνεργοστασίου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας. «Μπροστά στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του '21, μπροστά στην επέτειο του μεγαλύτερου ξεκινήματος του ελληνισμού, καλούμαστε να κάνουμε το δικό μας ξεκίνημα με έναν τρόπο που θα είναι αισιόδοξος, έναν τρόπο αισθητικό, έναν τρόπο εμπνευστικό. Γιατί θα νιώσουμε από το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνών ότι η Ελλάδα δεν εμπνέει μόνο για το παρελθόν της, εμπνέει για το παρόν και το μέλλον της» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Toν αναστοχασμό προς την εθνική αυτοσυνειδησία που εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον έντονου προβληματισμού, προωθεί με τον τρόπο της η έκθεση Πύλη» τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Με την προσπάθειά μας επιδιώκουμε να προβάλλουμε τη σημαντική χρησιμότητα της Τέχνης και την αναπτυξιακή της διάσταση, να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημιουργικότητα, να προάγουμε τα μοντέλα επικοδομητικής συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού και να δημιουργήσουμε ένα εγχείρημα άξιο μιας σύγχρονης ανεπτυγμένης κοινωνίας» κατέληξε.
Θυμίζουμε ότι σήμερα στο Καπνεργοστάσιο, που πέρασε στην ιδιοκτησία της Βουλής πριν από 20 χρόνια, στεγάζονται η σημαντική Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τυπογραφείο της.