Οι εκπλήξεις του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη νέα σεζόν [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Οι εκπλήξεις του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη νέα σεζόν [πρόγραμμα]

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από ψηλα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι αποφασισμένο, με τη Δύναμη του πολιτισμού, τη Θέληση των ανθρώπων του και την Πίστη στις δυνατότητές του, να δώσει ένα βροντερό παρών αυτό το χειμώνα.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης έδωσε το στίγμα, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, το οποίο, με φυσική παρουσία αλλά και στο διαδίκτυο, παραμένει κοντά στο κοινό, με υψηλού επιπέδου παραστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχει το ΔΘΠ –απέναντι στους εργαζομένους του, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κυρίως το κοινό– να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική συνέχειά του μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που όλοι αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και να ετοιμάσουμε ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα» ήταν τα λόγια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη.

Με βαρύ πυροβολικό την αναβίωση του ιστορικού «Μινόρε της Αυγής» από τον Δημήτρη Χαλιώτη, Τάκη Τζαμαριά και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετρά αντίστροφα για την πρεμιέρα του.

Βασισμένο σε Ελληνες συγγραφείς το πρόγραμμα του ΔΘΠ

«Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Από τους συγγραφείς που αιχμαλώτισαν τη φαντασία, τις αγωνίες και τα όνειρα των Ελλήνων στα πρώτα τους βήματα μετά την Επανάσταση. Πώς αισθάνθηκαν όταν άρχισαν να αναπνέουν ελεύθεροι; Ποιες σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό τους, ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κράτος; Ποιες ιδέες πυροδοτούσαν την πένα τους; Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να στήσουμε εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό θέατρο, μια γιορτή που θα φωτίσει το παρελθόν και άρα το παρόν και το μέλλον μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε πείσμα των καιρών που θέλουν την απόσταση ανάμεσά μας, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στην ψυχική και πνευματική εγγύτητα» αναφέρει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νεα σκηνη στο ΔΘΠ

« Οι καιροί αλλάζουν, οι ανάγκες το ίδιο. Το ΔΘΠ μεγαλώνει, ανθίζει και γίνεται φανερή η δημιουργική ανάγκη για μια νέα, διαφορετική σκηνή. Ως τώρα τον ρόλο αυτόν έπαιζε το φουαγιέ του θεάτρου, χωρίς όμως να πληροί όλες τις προϋποθέσεις 6 μιας θεατρικής σκηνής. Θέλοντας να προσφέρουμε στους δημιουργούς και το κοινό έναν νέο πολυμορφικό χώρο, εγκαινιάζουμε φέτος μια σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη σκηνή 120 θέσεων μέσα στο κτήριο του ΔΘΠ, τη Σκηνή Ωμέγα, στοχεύοντας έτσι να συμπεριλάβουμε στο ρεπερτόριό μας μικρότερες, εναλλακτικές παραγωγές. Στην ίδια κατεύθυνση, το Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος ανανεώνεται και μετατρέπεται σε μια Πειραματική Σκηνή που επιδιώκει να μεταδώσει τον παλμό του Πολιτισμού στην καρδιά των Καμινίων. Η νέα αυτή σκηνή του ΔΘΠ θα παραχωρηθεί για να φιλοξενηθούν επιχορηγούμενες από το ΥΠΠΟΑ ομάδες θεάτρου. Επιπρόσθετα, ως ο πλέον σημαντικός πολιτιστικός φορέας του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, το ΔΘΠ αγκαλιάζει και άλλες μορφές τέχνης. Φιλοξενούμε παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και εγκαινιάζουμε τις Μουσικές Δευτέρες. Καλούμε σημαντικούς καλλιτέχνες, που με το έργο τους έχουν κατακτήσει μια μοναδική θέση στη νεότερη πολιτιστική ιστορία» αναφερει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

Λευτέρης Γιοβανίδης
Λευτέρης Γιοβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΘΠ

Το ΔΘΠ αποκτά Πωλητήριο

«Τα εκδοτήρια εισιτηρίων μεταφέρονται στο φουαγιέ και στον πρώην χώρο τους γεννιέται κάτι ξεχωριστό, το Πωλητήριο του ΔΘΠ, όπου θα διατίθενται μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα, εκδόσεις και προγράμματα. Δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Συχνά όμως, οι δυσκολίες είναι μεταμφιεσμένα δώρα. Για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευθύνη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κι έχω μαζί με τους συνεργάτες μου την ευκαιρία όχι μόνο να χτίσουμε κάτι νέο αλλά και να εδραιώσουμε το ΔΘΠ στη συνείδηση του κοινού ως ένα από τα σημεία όπου χτυπάει δυνατότερα ο σφυγμός του ελληνικού πολιτισμού».

τακης τζαμαρια
Ο Τάκης Τζαμαριάς σκηνοθετεί το Μινόρε της Αυγής, την αναβίωση επί σκηνής της θρυλικής σειράς της ΕΡΤ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα του ΔΘΠ

ΘΕΑΤΡΟ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

25.11.20 — 21.2.21 / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΦΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΘΕΝΑΙΟΣ
ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

«Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε…»
Ένας νεαρός με μοναδική περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν.
Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ονειροπόλους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που κατάφεραν να αρθρώσουν λόγο μέσα από τη μουσική τους και να τη φέρουν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.
Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ μεταφέρεται στη σκηνή του ΔΘΠ και μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ρεμπέτικου. Βαθιές φιλίες, έρωτες, διλήμματα, καθημερινή μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, εξορία, αδιέξοδα, επιτυχία.
Ό,τι και να πει κανείς για τους ρεμπέτες είναι λίγο, επειδή πάνω απ’ όλα μιλάει το έργο τους. «Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν», λέει ο Τσαρούχης για τον Τσιτσάνη. Ακριβώς γι’ αυτό ανεβαίνει στη σκηνή το «Μινόρε», για να μας μιλήσει με τον τρόπο που μόνο το θέατρο μπορεί.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΙΝΗΣΗ: ΑΜΑΛΙΑ ΜΠΕΝΕΤ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΕΜΙΛΥ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗ
VIDEO: ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΥΒΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά / Συμπαραγωγή: Performing Arts and Entertainment LTD

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 19:00 ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:30 ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 18:00 & 21:00

δεληβοριας
Με αφορμή την επέτειο του 1821 ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζουν μία παράσταση-επιθεώρηση

10.3.21 — 16.5.21 1821 (ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ) ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
«Φέρνω τον νουν εις τον Διάκο και εις τον Καραϊσκο, /κατενθουσιασμένος τα γένια μου μαδώ, /τον Έλληνα εις όλα Ανώτερο τον βρίσκω, /κι απάνω στην καρέκλα χαρούμενος πηδώ» (Γ. Σουρής)
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 εξετάζουμε εκ νέου τη σχέση μας με τις έννοιες του Ελληνισμού και της ελληνικότητας θέτοντας επί σκηνής μια σειρά ερωτημάτων.
Τι γιορτάζουμε; Τι συνιστά αυτό που λέμε εθνική ταυτότητα; Τι ενσαρκώνουν στο συλλογικό μας ασυνείδητο οι αγωνιστές του ’21;Πώς και γιατί «χρησιμοποιούμε» την Ιστορία; Είναι εφικτή μια επανάσταση εν έτει 2021; Με ποια ζητούμενα θα θεσπίζαμε ένα καινούργιο Σύνταγμα;
Διακόσια χρόνια μετά, είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Μια εκ νέου επίσκεψη στον κόσμο της επιθεώρησης μέσα από νούμερα, μουσική, χρυσόσκονη, σκάλες, μπαλέτα και Ιστορία.

ΣΥΝΘΕΣΗ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΜΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΕΥΔΟΞΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Βλάχος, Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Ελένη Κοκκίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Νιάρρος, Πάνος Παπαδόπουλος, Μάνος Πετράκης, Ελίνα Ρίζου κ.α. Guest stars ανά εβδομάδα: Φοίβος Δεληβοριάς, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.α. Επί σκηνής ορχήστρα μουσικών. Συμπαραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ & ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00 ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:30 ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00 & 21:00

σίμος Κακάλας
Ο Σίμος Κακάλας εξερευνά τη συναρπαστική ποικιλομορφία της ελληνικής γλώσσας

ΘΕΑΤΡΟ – ΣΚΗΝΗ ΩΜΕΓΑ του ΔΘΠ

20.11.20 —17.1.21 ΑΓΝΩΣΤΟΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΝ ΕΛΛΗΝΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΟΝ ΥΠΟ Χ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

«Έγραψα όσα έπαθον, όσα είδον και ήκουσα…»
«Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» εκδόθηκε το 1870 στη Βραΐλα, που σήμερα ανήκει στη Ρουμανία. Έργο καινοτόμο, αποτυπώνει με χιούμορ και ρεαλισμό την ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα.
Η ληστρική ασυδοσία μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, η λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού, οι ελιγμοί και η ανοχή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους: ο αφηγητής περιγράφει με γλαφυρό και άμεσο τρόπο τη ζωή του ως υπαξιωματικός, τις εμπειρίες του στην καταδίωξη των ληστών που λυμαίνονταν τη χώρα, καθώς και την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του. Η εξιδανικευμένη εικόνα που είχε πλάσει στο μυαλό του για τον ελληνικό στρατό καταρρίπτεται ολοκληρωτικά από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάταξής του.
Πρόδρομος του Ρεαλισμού στην Ελλάδα, σάτιρα των πολιτικών και κοινωνικών ηθών, καταγγελία των διαχρονικών αδυναμιών της χώρας, το συναρπαστικό αυτό κείμενο παραμένει εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Ο Σίμος Κακάλας εξερευνά τη συναρπαστική ποικιλομορφία της ελληνικής γλώσσας, παίζει με τους κώδικες της αφήγησης και ανακαλύπτει ότι η βαθιά απογοήτευση ενός ήρωα που έζησε πριν από εκατόν πενήντα χρόνια ταυτίζεται με τη δική μας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΚΙΔΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: NΑΡΟΝΤ ΣΑΧΙΝΙΑΝ
ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ - ΜΑΣΚΕΣ: ΜΑΡΘΑ ΦΩΚΑ, ΗΧΟΣ: COTI K
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: KAROL JAREK Παίζουν: Σίμος Κακάλας, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Πετράκης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

22.1.21 — 14.3.21 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ ΛΟΥΚΗΣ ΛΑΡΑΣ
«Διατί έκλαια; Μη η καρδία γνωρίζει διά τι πάλλει; Μη επιδέχεται ανάλυσιν της ψυχής το ενδόμυχον αίσθημα;»
Συγκινητικά απλό, αφοπλιστικά πραγματικό, το διήγημα του Δημητρίου Βικέλα αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του ′21. Αυτοεγκλωβισμένος στο «φιλάσθενον της κράσεως», ψυχικά και σωματικά, δειλός και θαρραλέος ταυτόχρονα, εγωιστής και μεγαλόψυχος, ήρωας και αντι-ήρωας, ο «Λουκής Λάρας» (βασισμένος, κατά τον συγγραφέα, σε πραγματικό πρόσωπο) καταφέρνει να διασχίσει ως εκ θαύματος το κατεστραμμένο τοπίο της Επανάστασης και να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες του πολέμου και της προσφυγιάς ως ένας νέος τύπος ήρωα, του οποίου το σθένος δεν έγκειται στις τολμηρές πράξεις αλλά στη σύνεση, την προνοητικότητα και το κουράγιο.
Ο «Λουκής Λάρας» μάς μεταφέρει σε ένα σημείο καμπής για το ελληνικό κράτος και την ελληνική γλώσσα. Οι αγωνιστές του Αγώνα και μαζί τους οι αναμνήσεις τους σβήνουν. Ο Βικέλας, ισορροπώντας σε μια λιτή, δυναμική, αλλά και γλαφυρή καθαρεύουσα, ταλαντεύεται ανάμεσα στο παλιό και το νέο και αποτυπώνει μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, ανατροπές, κυνηγητό, κρυμμένους θησαυρούς. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης, ένα πέρασμα από την τρικυμιώδη νεότητα στην γλυκόπικρη νηνεμία του γήρατος.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης, καταθέτει μέσα από μια τρυφερή ματιά το οδοιπορικό του πολύπαθου εμπόρου ως ένα σχόλιο για έναν ολόκληρο λαό που ζει –πάνω από δύο– αιώνες τώρα στο μεταίχμιο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΟΒΑΝΙΔΗΣ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΣΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΟΒΑΝΙΔΗΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ/ Παίζει ο Μανώλης Μαυροματάκης.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

19.3.21 — 25.4.21 AMALIA MELANCHOLIA, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ
Πόσα φυτά να φυτέψει κανείς για να καλοπιάσει το σύμπαν και να τον λυπηθεί;
Αν γινόταν γνωστή η αφανής ανατομική δυσπλασία, στην οποία σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της Αμαλίας, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας θα θεωρείτο τέρας, ένας κακός οιωνός για τη λαμπρή επανεκκίνηση του ελληνισμού. Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν ίσως αντικείμενο μελέτης σε μάθημα ανατομίας ή νούμερο σε freakshow. Αν ήταν φυτό, σίγουρα θα την ονόμαζαν amalia melancholia.
Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Λάτρευε τις ουασιγκτόνιες, τα φοινικοειδή που στόλισαν πρόσφατα την οδό Πανεπιστημίου. Της θύμιζαν ελληνικούς κίονες. Τις έφερε στην Ελλάδα για να ομορφύνει το μοναδικό παιδί που έκανε, τον σημερινό εθνικό κήπο. Η washingtonia είναι το μόνο είδος φοίνικα που δεν προσβάλλεται από ασθένεια. Πεθαίνει από γεράματα όταν συμπληρώσει τα 200 χρόνια ζωής.
Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου, εξετάζοντας το φυσικό πρόσωπο Αμαλία, επιχειρεί μια ανατομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και συνθέτει ένα οπτικοακουστικό έκθεμα πολιτικής και φυσικής ιστορίας. Η νεότερη Ελλάδα είναι γυναίκα. Θα μπορούσε να είναι η Αμαλία.

ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν/ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

6.5.21 — 30.5.21 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

«Ἀλλὰ μιλώντας πάντα γιὰ τὰ κακὰ τῶν ἄλλων γυναικῶν ἔσωσε ὁ νοῦς της καὶ ἐπυρώθηκε»
Πριν φύγει από τη Ζάκυνθο, ο Σολωμός άρχισε να δουλεύει το εκπληκτικό αυτό ποίημα σε πρόζα (1826–29). Ο Ρόντρικ Μπίτον το αποκαλεί «ένα σατιρικό έργο αποκαλυπτικού χαρακτήρα». Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, αποτυπώνεται σκηνικά ως σύγχρονο χορικό σε ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον που παραπέμπει σε σύγχρονη Κόλαση. Το γυναικείο σώμα στοιχειώνεται από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο του θηλυκού «δαίμονα» ανά τους αιώνες.
Σήμερα, μέσω της «Γυναίκας της Ζάκυθος», συναντιόμαστε με το ρέκβιεμ μιας Ελλάδας που χάνει τη γλώσσα της, όταν μπορεί να βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, που ακυρώνουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Τοποθετούμε το κείμενο στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ / Με την Παρθενόπη Μπουζούρη.
Στον ρόλο του Αφηγητή η Άντζελα Μπρούσκου. Συμμετέχει τριμελής ομάδα χορού και μουσικών. Η παράσταση επιχορηγείται από το YΠΠOA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο ΔΘΠ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ – ΕΜΗ ΣΙΝΗ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ
Το ΔΘΠ συνεργάζεται με την πολυβραβευμένη ομάδα Κοπέρνικος. Μια ολοκαίνουργια θεατρική ιστορία γεμάτη χιούμορ, περιπέτεια και συγκινητικές στιγμές. Ένα έργο που μιλάει για τη δυσκολία τού να παίρνει κανείς τις σωστές αποφάσεις και τη σημασία της καθαρής και δίκαιης σκέψης, ειδικά όταν από αυτή μπορεί να κριθεί ο πόλεμος και η ειρήνη. Μια τρυφερή περιπέτεια ενηλικίωσης στην οποία ο ήρωας πρέπει να βρει τον εαυτό του, τις θέσεις του, τα «πιστεύω» του και, κυρίως, το θάρρος να τα υποστηρίξει.
→ ΛΟΓΩ COVID19 ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2020 – 2021 ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ.

ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΚΑΤΣΗΣ, ΕΦΗΒΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Ένα εφηβικό μανιφέστο ενάντια στον φόβο της ενηλικίωσης. Μια παράσταση για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που μεταφέρεται εύκολα στη σχολική αίθουσα. Τρεις έφηβοι μοιράζονται τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Πώς βλέπουν τον κόσμο των ενηλίκων; Τι φοβούνται και τι διεκδικούν με τον ακατέργαστο ακόμη εσωτερικό τους κόσμο; Το έργο ενθαρρύνει τους νέους να προσεγγίζουν τον κόσμο των ενηλίκων με λιγότερο φόβο και άγχος. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία για μια ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση, όπου μπορούν να αφομοιωθούν δημιουργικά οι διαφορετικές αντιλήψεις εφήβων και ενηλίκων.
→ ΛΟΓΩ COVID19 ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2020 – 2021 ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο ΔΠΘ

2.6.21 — 6.6.21 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ
ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ
Το ΔΘΠ συγκεντρώνει όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες του Πειραιά και στηρίζει τη συνεργασία τους με άξονα το πολυπαιγμένο έργο «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου. Ένα από τα ελάχιστα παλιά θεατρικά κείμενά μας που κέρδισε τη μάχη με τον χρόνο στη νεοελληνική σκηνή. Το έργο εκτυλίσσεται στο Ναύπλιο το 1827, μετά την αναγγελία της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο. Μια συντροφιά από Έλληνες διαφόρων γεωγραφικών περιοχών γιορτάζουν την Απελευθέρωση, η διαφορά των διαλέκτων τους όμως δημιουργεί παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
Συμμετέχουν ηθοποιοί από τις ερασιτεχνικές ομάδες του Πειραιά: Θύρσος, FenΑrte, Κινούμενη Άμμος, Ψυχής Ίαμα, 60 over 60

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00 ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00

ΧΟΡΟΣ στο ΔΘΠ

ARC FOR DANCE FESTIVAL 2021 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 27.5.21 — 30.5.21

14ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
Για ακόμα μια χρονιά, το φεστιβάλ σύγχρονου χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL θα φέρει στη σκηνή του ΔΘΠ ένα πολυσυλλεκτικό και ταυτόχρονα φρέσκο πρόγραμμα της σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας με παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν πλήθος παράλληλων δράσεων, όπως σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, προβολές ταινιών, ζωντανές αναμεταδόσεις των κεντρικών παραστάσεων του Φεστιβάλ, παραστάσεις πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, παραστάσεις δρόμου σε κεντρικά σημεία του Πειραιά αλλά και της Αθήνας.
Το Φεστιβάλ λαμβάνει στήριξη για την υλοποίησή του από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014 – 2020, στο πλαίσιο του άξονα «Βελτίωση Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, με τίτλο «Ανάπτυξη και προβολή Δημόσιων Τουριστικών και Πολιτιστικών Κεφαλαίων μέσω δράσεων συγχρόνου Πολιτισμού».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ / Την περίοδο του εγκλεισμού ανοίξαμε ένα νέο παράθυρο επικοινωνίας του κοινού με τις τέχνες, φιλοξενώντας στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σύγχρονους δημιουργούς από τον χώρο των εικαστικών. Την επιμέλεια αυτής της ιδέας έχει η εικαστικός Ράνια Ράγκου, η οποία μας συστήνει κάθε εβδομάδα έναν καλλιτέχνη μέσω μιας σύντομης παρουσίασης της δουλειάς του και μιας μικρής συνέντευξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΑΛΑΜΙΣ 480 Π.Χ. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΗΧΗΣΗ 2020
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, 16.11.20 —16.1.21
ΦΟΥΑΓΙΕ

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ 11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:30
Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 2.500 χρόνων από την ιστορική νίκη των Ελλήνων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), κομβικού γεγονότος για την εξέλιξη του ελληνικού και δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, διοργανώνει μια περιοδική, ομαδική έκθεση. Διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί έχουν προσκληθεί να δώσουν μία σύγχρονη ερμηνεία στο ιστορικό αφήγημα μέσα από το προσωπικό τους καλλιτεχνικό ιδίωμα.
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης το έργο του μεγάλου θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, με τίτλο «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και διαλόγου με τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.
Παράλληλα με την έκθεση, στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου θα παρουσιάζεται η τρισδιάστατη σύνθεση κινητικής τέχνης «Ναυμαχώντας» του Διονύση Τσάση.
Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά, Ιωάννα Βλάχου

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ & ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
27.5.21 – 30.5.21
ΦΟΥΑΓΙΕ
ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ 11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:30
Το ΔΘΠ προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει το έργο του «πατέρα» της ελληνικής θαλασσογραφίας, Κωνσταντίνου Βολανάκη, ο οποίος έζησε και πέθανε στον Πειραιά. Μαζί με την απαράμιλλη συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη θα παρουσιαστεί και ο περίφημος πίνακας από το γραφείο του δημάρχου Πειραιά «Ο λιμήν του Πειραιώς», που παρουσιάζεται σπανίως στο κοινό. Η έκθεση προγραμματίζεται να συνδυαστεί με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ACADEMICA
27.10.20
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το ΔΘΠ ανοίγει τη νέα σεζόν με μια συναυλία γιορτή. Θα ακουστούν έργα των Wolfgang Amadeus Mozart, Αθανάσιου Ζέρβα, Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Το Ωδείο Αθηνών, ο παλαιότερος και κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φέρνει σήμερα την κλασική μουσική κοντά σε όλους.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιείται από τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών – 1871».
Διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.
Σολίστ: Αθανάσιος Ζέρβας

ΦΡΑΝΤΣ ΛΕΧΑΡ Η ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ 4.1.21 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Οπερέτα του Αυστροούγγρου συνθέτη Φραντς Λεχάρ, σε λιμπρέτο των Βίκτωρ Λεόν και Λέο Στάιν, παρουσιάζει μια πλούσια χήρα και την προσπάθεια των «αυλικών» της να κρατήσουν την περιουσία της εντός της δικαιοδοσίας τους, πασχίζοντας να της βρουν τον κατάλληλο σύζυγο. Το έργο απολαμβάνει τεράστια επιτυχία από την πρεμιέρα του το 1905 μέχρι σήμερα, και πλέον χαρακτηρίζει τους χαρμόσυνους ήχους κάθε νέας χρονιάς με τις πασίγνωστες μελωδίες του.
Ορχήστρα και Χορωδία Φιλαρμονικής Αθηνών
Οι σολίστ θα ανακοινωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΣΤΟΡ ΠΙΑΤΣΟΛΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ 1.3.21 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Αργεντίνος συνθέτης και μπαντονεονίστας Άστορ Πιατσόλα γεννήθηκε στο Μαρ ντελ Πλάτα το 1921 και ήταν παιδί Ιταλών μεταναστών. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το ΔΘΠ καλεί το κοινό στο σύμπαν του μεγάλου δημιουργού. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό Αργεντίνικο τάγκο, ενσωματώνοντας σε αυτό στοιχεία της τζαζ και κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το Tango Nuevo (νέο τάγκο).
Μπαντονεόν: Ρομάν Γκόμεζ, Κιθάρα: Έρος Μπατίστ, Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Κοντραμπάσο: Γιώργος Ρούλος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Ο ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ
25.3.21
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μια μουσική παράσταση-παρουσίαση του συνολικού ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού σε σύνθεση του Νικόλαου Μάντζαρου, με τη συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Θα ακουστεί το πρωτότυπο κείμενο για ανδρική χορωδία.
Μεταγραφή για ορχήστρα & Διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης
Συμμετέχει το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Corο.
Μουσική διδασκαλία: Ανθή Γουρουντή

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
20.4.21
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, θα ερμηνεύσει έργα συνθετών από τη Λατινική Αμερική, που σφράγισαν το κιθαριστικό ρεπερτόριο και όχι μόνο.
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
MICHALIS BROUZOS GROUP
23.4.21
ΦΟΥΑΓΙΕ
Ο Μιχάλης Μπρούζος (κιθάρα - μαντολίνο) και το γκρουπ του (Θωμάς Κοντογεώργης - πιάνο, Μιχάλης Πορφυρής - βιολοντσέλο), θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική εστιάζοντας στη δραστηριότητα νέων Ελλήνων συνθετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ, MESSA DI GLORIA 4.5.21 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Ιταλός συνθέτης Τζάκομο Πουτσίνι (1858 -1924) έχει κυριαρχήσει στις οπερατικές σκηνές παγκοσμίως μέσω έργων του κλασικού μουσικού θεάτρου όπως «Tosca», «Madama Butterfly», «Turandot», και «La Bohème». Το εκκλησιαστικό του έργο «Messa di gloria», γραμμένο στα 18 του χρόνια ως άσκηση για την αποφοίτησή του από το Instituto Musical Pacini, προμηνύει το ταλέντο του για φαντασμαγορικές μελωδίες, σόλι, και χορωδιακά που έμελλε να εμπλουτίσουν κάθε οπερατικό θέατρο του κόσμου.
Μαέστρος: Γιάννης Χατζηλοΐζου
Ορχήστρα και Χορωδία Φιλαρμονικής Αθηνών
Οι σολίστ θα ανακοινωθούν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΗΡΟΔΟΤΟΣ,  Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
31.10.20 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
Με αφορμή τη συμπλήρωση δυόμισι χιλιάδων χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το ΔΘΠ καλεί στη σκηνή τέσσερις επιφανείς ηθοποιούς και τρεις μουσικούς, οι οποίοι ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορικής ναυμαχίας σε μια παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με μια κινηματογραφική περιπλάνηση στα θαλάσσια στενά της Σαλαμίνας.
Ένα ταξίδι στον χρόνο, μια σύνθεση που αντλεί το περιεχόμενό της από το βιβλίο του Ηρόδοτου, σε ελεύθερη απόδοση του διακεκριμένου καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη.
Ελεύθερη απόδοση του πρωτότυπου κειμένου: Πέτρος Θέμελης
Αποσπάσματα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μετάφραση: Κώστας Λάνταβος
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης
Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Ηλίας Γιαννακάκης
Μουσική σύνθεση: Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής, Κώστας Λώλος
Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής
Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Τσορτέκης

ΔΡΩΜΕΝΟ  15.4.21 LITTLE AMAL: THE WALK / ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Μια ύψους 3,5 μέτρων κούκλα θα ταξιδέψει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα, περνώντας από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και θα καταλήξει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εννιάχρονη «Μικρή Αμάλ», που ξεκινά να βρει τη μητέρα της, είναι «ένα έμβλημα όλων των εκτοπισμένων προσφυγόπουλων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους», τονίζουν τα μέλη της Good Chance Theatre, θεατρικής ομάδας που ιδρύθηκε το 2015 στον ανεπίσημο καταυλισμό προσφύγων στο Καλέ της Γαλλίας.
Το ΔΘΠ υποδέχεται τη «Μικρή Αμάλ» σε έναν από τους σταθμούς της μεγάλης περιήγησής της από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Δυτική Ευρώπη. Πρόκειται για μια διαδρομή που συνδέει μερικά από τα σπουδαιότερα θέατρα και κάποιους από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Ευρώπης σε έναν εορτασμό της πολιτισμικής πολυφωνίας και του ενωτικού ανθρωπιστικού πνεύματος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΙΚΕΝΣ / ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ 20.12.20, 27.12.20 & 3.1.21
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 12:00
Ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών μέσα από το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», με ήρωα τον πασίγνωστο από τα παιδικά μας χρόνια τσιγκούνη Σκρουτζ. Η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ ζωντανεύει μουσικά την πλοκή, ερμηνεύοντας γνωστές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που θα συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους. Ένας ξεχωριστός συνδυασμός λόγου και μουσικής που θα μας μεταδώσει το πνεύμα των Χριστουγέννων!
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης
Ενορχήστρωση μουσικών έργων: Θοδωρής Λεμπέσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ/ Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ, ΕΡΓΟ 71Α 21.12.20 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 19:00
Το λιμπρέτο του έργου «Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια» (1892) βασίζεται στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών» του Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά.
Η Φ.Α. και ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου μας προσκαλούν σε ένα μουσικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι.

Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ