Οι μεγάλες καθυστερήσεις και η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών φαίνεται ότι βάζουν πάγο στις διαδικασίες του υπουργείου Πολιτισμού για την αναζήτηση μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος διευθυντών για Εθνικό Θέατρο και Ελληνικό Φεστιβάλ και φυσικά για τον περιβόητο διεθνή διαγωνισμό για το ΕΜΣΤ, όπως είχε ανακοινώσει η Μυρσίνη Ζορμπά
Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ότι προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, σημαίνει ότι από την Δευτέρα 3 Ιουνίου αρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Γεγονός που καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την καλλιτεχνική διεύθυνση Εθνικού Θεάτρου και Ελληνικού Φεστιβάλ. Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάρτη ότι δεν θα ανανεώσει τις θητείες του Στάθη Λιβαθινού και του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και ότι θα προχωρήσει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις. Ως και σήμερα βέβαια η πρόσκληση αυτή δεν έγινε ποτέ (την περασμένη εβδομάδα αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida ανέφεραν ότι βρίσκονταν τα σχετικά κείμενα ακόμα στο νομικό τμήμα). Εντωμεταξύ ακόμα και οι παρατάσεις στην θητεία των δύο καλλιτεχνικών ως και τις 30 Αυγούστου έφτασαν στα γραφεία τους μόλις την περασμένη Πέμπτη, με τη θητεία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου να έχει ήδη λήξει και τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού να λήγει την ίδια μέρα (είχε προηγηθεί δυο μέρες σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida).
Η κρίσιμη απόφαση της Μυρσίνης Ζορμπά
Παράλληλα βρισκόταν θεωρητικά σε εξέλιξη ο περιβόητος διεθνής διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μετά την παταγώδη αποτυχία της σχετικής προκήρυξης που είχε προηγηθεί. Ούτε αυτός ο διαγωνισμός προχώρησε. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα πάμε στις εκλογές της 30ης Ιουνίου ή της 7ης Ιουλίου χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικοί διαγωνισμοί, με δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές σε καθεστώς παράτασης θητείας και έναν μεταβατικό διευθυντή στο ΕΜΣΤ. Μπορεί η κυρία Ζορμπά να προχωρήσει τώρα, την ύστατη ώρα, ή η απόφαση για τους νέους διευθυντές θα είναι η πρώτη που θα ληφθεί από τον επόμενο υπουργό Πολιτισμού (προφανώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος);
Αν και από την Δευτέρα νομικά θα απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη διορισμού, η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για μια θητεία, τα πάντα είναι θέμα νομικής ερμηνείας. Εγκριτοι νομικοί μας λένε ότι θα κριθεί αν είναι νομικά μεμπτό ή όχι από τη διατύπωση της πρόσκλησης - εξ ου και χρησιμοποιούν τον όρο νομική ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι ηθικό σε αυτή τη συνθήκη να προχωρήσει μια διαδικασία με αβέβαιη μορφή. Ποια επιτροπή θα κρίνει; Και πόσο δεσμευτική θα είναι για τον επόμενο υπουργό μια τόσο κρίσιμη απόφαση; Θα κληθεί με το που να αναλάβει να τοποθετήσει επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας; Τα πρόσωπα των τριών αυτών κορυφαίων θεσμών αποτελούν πέραν όλων των άλλων και ζήτημα συμβολισμού και οράματος που εκφράσει κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι αν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί ο μεν κύριος Λιβαθινός θα κάνει ξανά αίτηση, ενώ ο κύριος Θεοδωρόπουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν ενδιαφερόταν να μπει σε αυτή τη διαδικασία υπό τις παρούσες συνθήκες. Τι θα κάνει λοιπόν ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού; Θα βάλει μεταβατικούς διευθυντές προκηρύσσοντας διαγωνισμούς; Ή θα τοποθετήσει αυτόν που επιθυμεί στις τρεις νευραλγικές θέσεις για τον ελληνικό πολιτισμό και την εξωστρέφειά του. Το βέβαιο είναι ότι η παρατεταμένη σιγή και οι καθυστερήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, τινάζουν στον αέρα τον όποιο σχετικό κυβερνητικό σχεδιασμό και δίνει την σκυτάλη στην επόμενη πολιτική ηγεσία της Μπουμπουλίνας.
Πάντως, αύριο Τετάρτη 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Θεάτρου για την παρουσίαση των δύο παραστάσεων του Εθνικού που θα πάνε στην Επίδαυρο αλλά και για να κάνει τον απολογισμό της θητείας του ο Στάθης Λιβαθινός. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες του.