Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) - Creative Greece και του Institut National de l' Audiovisuel (INA), του εθνικού φορέα της Γαλλίας αρμόδιου για τα οπτικοακουστικά αρχεία, υπεγράφη, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, παρουσία της πρέσβειρας της Γαλλίας Laurence Auer.
Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαμόρφωση εθνικής αρχειακής πολιτικής στον οπτικοακουστικό τομέα, τη διάσωση και διαφύλαξη της πολιτιστικής ψηφιακής κληρονομιάς και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των οπτικοακουστικών αρχείων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence Auer, η οποία τόνισε τη σημασία της διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας και την κοινή προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στη διαχείριση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Η ίδια ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας είναι πολύ πλούσιες και πολυσχιδείς. Οι σχέσεις είναι αμοιβαίες σε πολλούς τομείς, όμως στα πολιτιστικά θέματα, αυτή η σχέση βρίσκει μια πολύ θεμελιώδη έκφραση. Αυτή η συμφωνία, το πρωτόκολλο που σήμερα υπογράφεται και εντάσσεται στο πλαίσιο του 25ου φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα, προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία και για την Γαλλία και για την Ελλάδα. Η Γαλλία όπως γνωρίζετε είναι η κοιτίδα του κινηματογράφου. Η Γαλλία λοιπόν, η χώρα μας, είναι μεταξύ των πρώτων που έχει ασχοληθεί πολύ προσεκτικά με την διάσωση των κειμενογραφικών αρχείων και του οπτικοακουστικού υλικού. Είναι ένας χώρος που η Γαλλία έγινε σημείο αναφοράς, σε όλη την υφήλιο. Αλλά και για την Ελλάδα, το λίκνο της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι προφανές. Από τότε που γεννήθηκε το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος εδώ και 200 χρόνια. Για αυτό τον λόγο είμαι ιδιαίτερα περήφανη που είμαι παρούσα και προεδρεύω της υπογραφής αυτού του πρωτοκόλλου, για να συνεισφέρουμε όλοι στη διατήρηση των κινηματογραφικών και οοπτικοακουστικών αρχείων της Ελλάδας.»
Το INΑ (εθνικός φορέας της Γαλλίας αρμόδιου για τα οπτικοακουστικά αρχεία) εκπροσωπήθηκε από την Agnès Chauveau, γενική διευθύντρια του ΙΝΑ, ενώ το ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας) εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Η Agnès Chauveau, μιλώντας για τον ΙΝΑ, ανέφερε πως πρόκειται για» έναν φορέα που παράγει δημόσιο έργο, έργο κοινής ωφέλειας, μια δεξαμενή πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένας χώρος που εμπλουτίζεται χάρη στην ποικιλότητα των αποστολών μας οι οποίες ξεφεύγουν εν πολλοίς του απλού ορίου που είναι μια συλλογή και συντήρηση αρχείων. Κάθε ημέρα δουλεύουμε ακατάπαυστα για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο αυτό σε όλες τις μορφές του. Δημιουργούμε, αναλύουμε και ενημερώνουμε, καταρτίζουμε και μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση μας στη Γαλλία, την Ευρώπη και ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας πάντοτε ότι καινούριο έχει να μας δείξει η τεχνολογία. Το πρωτόκολλο που σήμερα υπογράφουμε είναι επιπλέον βήμα προς την ενσάρκωση αυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Στα πλαίσια του πρωτοκόλλου αυτού, με ενθουσιασμό θα μπορέσουμε να μοιραστούμε εργαλεία και τεχνογνωσία είτε σε θέματα παιδαγωγικής είτε στην τεχνική υποστήριξη για την αρχειοθέτηση των οπτικοακουστικών υλικών, για τη διαχείριση των μέσων και για την παραγωγή περιεχομένου ακόμα και για την έρευνα και την καινοτομία καθώς και για την προώθηση όλων αυτών, μέσω των δικτύων μας, όπως και άλλες κοινές δράσεις», είπε κλείνοντας η γενική διευθύντρια του ΙΝΑ, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι αυτή η συνεργασία δεν θα είναι μόνο επωφελής για τους αντίστοιχους φορείς αλλά και τον κλάδο γενικότερα, στον χώρο της δημιουργίας και του πολισμού στις δύο χώρες.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων: « σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το ΕΚΚΟΜΕΔ - Creative Greece, καθώς η υπογραφή του μνημονίου αυτού, στο πλαίσιο της διεθνούς εξωστρέφειας του φορέα, στοχεύει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην οργάνωση του εθνικού ψηφιακού αποθετηρίου οπτικοακουστικών έργων. Στόχος είναι η βελτίωση των μεθόδων διαχείρισης, διάσωσης και αξιοποίησης των οπτικοακουστικών αρχείων της χώρας.» Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ, μιλώντας για τον ΙΝΑ ανέφερε πως αποτελεί οργανισμό με εμπειρία 50 ετών στον τομέα της συλλογής, διατήρησης, προώθησης και διαχείρισης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, ενώ τα στελέχη του συνεργάζονται με τις δημιουργικές βιομηχανίες σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί την απαρχή κοινών δράσεων μεταξύ των δύο φορέων για τον εντοπισμό των συλλογών αμφίδρομα, τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση των στελεχών του Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίου του ΕΚΚΟΜΕΔ, σε νέες καινοτόμες τεχνικές ψηφιοποίησης και χρήσεις νέων τεχνολογιών, δίπλα σε στελέχη ενός φορέα διεθνούς βεληνεκούς και μακρόχρονης εμπειρίας. Με τη σημερινή υπογραφή προσδοκούμε μια καρποφόρα συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών με πολλές και σημαντικές κοινές δράσεις.».
ΑΠΕ-ΜΠΕ