Σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη γυρίζονται οι περισσότερες ταινίες και σειρές -Από το The Crown ως το Harry Potter - iefimerida.gr

Σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη γυρίζονται οι περισσότερες ταινίες και σειρές -Από το The Crown ως το Harry Potter

Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν γυριστεί σε αυτή την αγγλική πόλη / WIKIPEDIA
Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν γυριστεί σε αυτή την αγγλική πόλη / WIKIPEDIA

Αυτή η βρετανική πόλη αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες το... σταθερό σκηνικό των αγαπημένων μας ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις σε μια ταινία. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι δύο εμβληματικοί προορισμοί συνώνυμοι με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά υπάρχουν και άλλα εκπληκτικά μέρη ανά τον κόσμο που έχουν εμφανιστεί τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουαλία, για παράδειγμα, έχει φιλοξενήσει πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, λειτουργώντας ως... υποκατάστατο για μέρη σε όλο τον κόσμο. Η πρωτεύουσα, το Κάρντιφ, που απέχει μόλις λίγο με το τρένο από το Λονδίνο, είναι ίσως το πιο κοινό σκηνικό -στην πραγματικότητα δε, είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα σημείο εδώ που να μην έχει αποτελέσει το σκηνικό μιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς.

Κάπως έτσι, η Ουαλία είναι η... απροσδόκητη «πρωτεύουσα» του Ηνωμένου Βασιλείου για πάσης φύσεως κινηματογραφικά γυρίσματα.

Το Κάρντιφ και οι άπειρες «μεταμορφώσεις» του

Οι δρόμοι του Κάρντιφ έχουν υποδυθεί το Λονδίνο, την Οξφόρδη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Γερμανία. Γεμάτη ζωή, αυτή η ευέλικτη πόλη έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφές που λειτουργούν καλά για τα κινηματογραφικά συνεργεία.

Δύο από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές παραγωγές που έχουν χρησιμοποιήσει το Κάρντιφ ως βάση είναι το Sherlock, με πρωταγωνιστή τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και τοDoctor Who.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Doctor Who, η περίφημη Queen Street του Κάρντιφ μεταμορφώνεται... σε Λονδίνο και έχει γίνει στόχος των εξωγήινων. Εν τω μεταξύ, το Δημαρχείο του Κάρντιφ χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο του Λευκού Οίκου και του Παλατιού του Μπάκιγχαμ σε διάφορα επεισόδια. Το Κάστρο του Κάρντιφ έχει επίσης αποτελέσει το σκηνικό σε επεισόδια όπου ο Δόκτωρ πρέπει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Ομοίως, η τηλεοπτική σειρά Sherlock εκμεταλλεύτηκε την ευελιξία του Κάρντιφ, με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ να παίζει συχνά το ρόλο του εργαστηρίου και του γραφείου του Sherlock. Μια άλλη διάσημη σκηνή έλαβε χώρα στο εστιατόριο Giovanni's Restaurant, το οποίο λειτουργεί ως πραγματικό ιταλικό εστιατόριο από το 1983.

Και οι δύο παραγωγές έχουν επίσης «μεταμφιέσει» το Wales Millennium Centre σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Heathrow και στην ταινία «28 Days Later», όπου εμφανίστηκε ως στάδιο Wembley.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δρόμοι του Κάρντιφ έχουν υποδυθεί το Λονδίνο, την Οξφόρδη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, τη Γερμανία / WIKIPEDIA
Οι δρόμοι του Κάρντιφ έχουν υποδυθεί το Λονδίνο, την Οξφόρδη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, τη Γερμανία / WIKIPEDIA

Το «His Dark Materials», μια σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Lin-Manuel Miranda, γυρίστηκε επίσης στην Ουαλία και έκανε τον ηθοποιό να πλέξει το εγκώμιο του Κάρντιφ στο διαδίκτυο.

Infinite, Havoc και άλλα...

Άλλες πρόσφατες παραγωγές στις οποίες... εμφανίστηκε η πόλη του Κάρντιφ περιλαμβάνουν την ταινία του Μαρκ Γουόλμπεργκ «Infinite», η οποία χρησιμοποίησε πολλούς δρόμους της πόλης για να μοιάζει με τη Νέα Υόρκη, καθώς και το επερχόμενο φιλμ του Netflix «Havoc», με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάρντι.

Τα γυρίσματα δεν περιορίζονται όμως μόνο στο κέντρο της πόλης του Κάρντιφ. Οι γύρω πόλεις και τα χωριά αξιοποιούνται επανειλημμένα για το τοπίο και την ατμόσφαιρά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρεια του Κάρντιφ βρίσκεται η κοιλάδα Wye Valley, όπου βρίσκονται γραφικά χωριά και ένα ιστορικό αβαείο. Η επιτυχημένη σειρά Sex Education του Netflix γυρίστηκε επίσης σχεδόν εξ ολοκλήρου εκεί.

Το σχολείο στο οποίο φοιτούν, η γέφυρα που διασχίζουν οι πρωταγωνιστές με τα ποδήλατά τους, το πανηγύρι και τα τοπικά καταστήματα βρίσκονται όλα στην κοιλάδα Wye Valley.

Γεμάτη ζωή, αυτή η ευέλικτη πόλη έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφές που λειτουργούν καλά για τα κινηματογραφικά συνεργεία / WIKIPEDIA
Γεμάτη ζωή, αυτή η ευέλικτη πόλη έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφές που λειτουργούν καλά για τα κινηματογραφικά συνεργεία / WIKIPEDIA

Λίγο πιο μακριά βρίσκονται οι τοποθεσίες γυρισμάτων από την ταινία «Captain America: The First Avenger», η οποία χρησιμοποίησε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Caerwent για την πλειονότητα των πολεμικών σκηνών της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Merlin, το The Sarah Jane Adventures και το «Apostle» του Netflix χρησιμοποίησαν το κάστρο Margam, ενώ η κομητεία Blaenau Gwent υποδέχτηκε τα συνεργεία για το «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» καθώς και για τη συνέχεια του «Wrath of the Titans», τα οποία χρησιμοποίησαν το λατομείο της.

Τα στούντιο του δράκοντα

Μόλις 30 λεπτά έξω από το Κάρντιφ, θα βρείτε τα Dragon Studios (ή, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, Valleywood). Αυτή η εταιρεία στεγάζει παραγωγές μεγάλης κλίμακας και υψηλών προδιαγραφών και είναι γεμάτη όλο το χρόνο. Τα στούντιο NBC Universal, Netflix, BBC, Disney και Lucasfilm τα χρησιμοποιύν συχνά για παραγωγές τους. Στις παραγωγές αυτές έχουν συμπεριληφθεί το Willow της Disney, καθώς και η ταινία «The King» του 2019, με πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet.

Το Coastal Path είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ουαλίας, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, με τις γραφικές και πολύχρωμες παραθαλάσσιες πόλεις και το εκπληκτικό τοπίο. Αυτό την έχει κάνει επίσης ελκυστική για αρκετές παραγωγές μεγάλων ονομάτων - η πιο διάσημη από τις οποίες είναι η σειρά Harry Potter.

Η Ουαλία έχει φιλοξενήσει πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές / WIKIPEDIA
Η Ουαλία έχει φιλοξενήσει πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές / WIKIPEDIA
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες παραγωγές έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μικρά ψαροχώρια και ήσυχες παραλίες για γυρίσματα, όπως η ταινία «Me Before You».

Το «Snow White and the Huntsman», με πρωταγωνιστές την Kristen Stewart και τον Chris Hemsworth, γυρίστηκε στην Marloes Sands. Και ενώ η ταινία του Τζέιμς Μποντ «Die Another Day» μετέτρεψε την παραλία Penbryn σε... Βόρεια Κορέα, η ταινία «The Crown» χρησιμοποίησε διάφορα κάστρα κατά μήκος της ακτής, συμπεριλαμβανομένου του κάστρου Caernarfon, για τη σκηνή της στέψης. Η τοποθεσία Freshwater West χρησιμοποιήθηκε επίσης στην ταινία «Δουνκέρκη» για αρκετές από τις πολεμικές σκηνές της.

Ένα άλλο διάσημο έργο δημιουργήθηκε, αν και δεν γυρίστηκε, στην Ουαλία. Το 1979, η πόλη Pembroke Dock χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει και να δημιουργήσει ένα διαστημόπλοιο «Millennium Falcon» σε πλήρη κλίμακα, το οποίο αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου τελικά γυρίστηκε το Star Wars.

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια έκθεση αφιερωμένη στη δημιουργία του στο Pembroke Dock Heritage Centre της πόλης. Αν και μικρή, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα παρασκήνια και έναν μερικό χώρο αναψυχής στον εξωτερικό χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα από τα κάστρα που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα της σειράς «The Crown» / wikipedia
Ένα από τα κάστρα που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα της σειράς «The Crown» / wikipedia

Ίσως το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ουαλίας, όμως, είναι το Εθνικό Πάρκο Eryri, γνωστό και ως Snowdonia.

Καλύπτοντας 832 τετραγωνικά μίλια, το πάρκο διαθέτει μια ποικιλία τοπίων, από κυματιστά βουνά μέχρι μικρά χωριά, καθιστώντας το μια τοποθεσία σαν χαμαιλέων για γυρίσματα ταινιών. Η ταινία «Lara Croft: Tomb Raider», για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τα βουνά και τους λόφους για πολλές σκηνές.

Και η λίμνη Llyn Ogwen μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για την ταινία «Βασιλιάς Αρθούρος» του Guy Ritchie, καθώς και για τις ταινίες του James Bond «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός» και «Από τη Ρωσία με αγάπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διάσημο λατομείο

Το λατομείο Dinorwig ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λατομείο σχιστόλιθου στον κόσμο μεταξύ 1787 και 1969. Σήμερα, είναι ένα γραφικό σημείο για πεζοπόρους και ένα απόκοσμο έδαφος για ταινίες όπως το «Clash of Titans» και η επιτυχημένη σειρά του HBO «House of Dragons».

Το τοπίο έχει επίσης εμφανιστεί σε άλλα έργα, όπως το «World War Z» με τον Μπραντ Πιτ, το «Wonder Woman» (που μετέτρεψε την περιοχή στο φανταστικό νησί Themyscira) και το «The Legend of Tarzan» με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πόλη Αγγλία ταινίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ