«Ένα βιβλίο για μια ενεργή επιχείρηση είναι σαν ένα καράβι που ταξιδεύει: αναφέρεσαι σε αυτό και στις διαδρομές του, χωρίς ποτέ να γνωρίζεις πόσο μακριά μπορεί να προσεγγίσει».
Με αυτήν τη φράση προλογίζεται ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για την ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία που συμπλήρωσε φέτος 150 χρόνια λειτουργίας και επανεκδόθηκε εμπλουτισμένο με νέο υλικό και φωτογραφίες. Το βιβλίο «Μεγάλη Βρεταννία: Ένα Ξενοδοχείο Σύμβολο» 1874-2024 παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 Χρόνια λειτουργίας του Ξενοδοχείου.
Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, «η ίδρυση του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία πριν από 150 χρόνια σήμανε την έναρξη μιας μακράς πορείας που έγινε συνώνυμη με την ποιότητα και την εκλεπτυσμένη φιλοξενία. Η φροντίδα, η επιμονή στη λεπτομέρεια, οι υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου έχουν καταστήσει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού της Αθήνας και της Ελλάδας».
Η υπουργός επεσήμανε ακόμη, ότι πρόκειται για «Ένα ξενοδοχείο σύμβολο, όπως το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, που παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα. Πρόκειται ασφαλώς για μια από τις πλέον διακεκριμένες και διαχρονικές ιστορίες λειτουργίας. Μια ιστορία ανθεκτικότητας που στηρίζεται στην παράδοση αλλά και στη διαρκή ανανέωση. Ένα καλό παράδειγμα για κάθε επιχείρηση, ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ταυτόχρονα, η Μεγάλη Βρεταννία αποτελεί ένα τοπόσημο για την Αθήνα. Έχει συμβάλει ιστορικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης μας, υπήρξε μάρτυρας αλλά και τόπος που έλαβαν χώρα γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της Αθήνας και της νεότερης Ελλάδας. Αναμφίβολα ακόμα, το ξενοδοχείο έχει συνδεθεί με προσωπικά βιώματα και την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας, κατέχοντας ξεχωριστή θέση στη δημόσια σφαίρα και τη συνείδηση των Αθηναίων».
«Το βιβλίο του κ.Άγγελου Βλάχου, Μεγάλη Βρεταννία ένα ξενοδοχείο σύμβολο, μας δίνει την ευκαιρία να ανατρέξουμε σε αυτήν την πλούσια κληρονομιά. Θα ήθελα να συγχαρώ τον συγγραφέα και τους συντελεστές του, που συνέβαλαν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της μετάδοσής της στις νεότερες γενιές. Να συγχαρώ ακόμα την εταιρεία ελληνικών ξενοδοχείων Λάμψα, τη διοίκηση και το προσωπικό του ξενοδοχείου, για τη συνεισφορά τους στον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού.
Άγνωστο βαλς του Σοπέν βρέθηκε σε αποθήκη βιβλιοθήκης στη Νέα Υόρκη
Ο Αναστάσιος Χωμενίδης - Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γενιές των ανθρώπων που εργάστηκαν για το ξενοδοχείο και έχτισαν αυτόν τον μύθο, όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ ο δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος, συγγραφέας του βιβλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Κ. Α.Ε. μίλησε για την έρευνα που χρειάστηκε να κάνει προκειμένου να συγγράψει το βιβλίο και το σχήμα εξιστόρησης που επέλεξε, σημειώνοντας: «Η μεγάλη Βρεταννία, η Μπρετάνια, όπως την αποκαλούσαν οι παλιοί γκάγκαροι Αθηναίοι, αποτελεί όντως ένα προνομιακό σημείο θέασης της ιστορίας της ίδιας της χώρας. Στο εσωτερικό της, στα σαλόνια και στα δωμάτιά της διαδραματίστηκαν περιστατικά και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου ενώ εξίσου σημαντικά περιστατικά έλαβαν χώρα έξω από αυτήν».
Για το βιβλίο και την ιστορία του ξενοδοχείου, μίλησαν σε συζήτηση που ακολούθησε, αναφερόμενοι και σε προσωπικά τους βιώματα, ο Απόστολος Δοξιάδης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και πρώην Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε, ο Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. και η Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκδότρια των εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε., Economia Publishing ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.