Στα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» Παυλόπουλος και Μητσοτάκης [εικόνες] - iefimerida.gr

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» Παυλόπουλος και Μητσοτάκης [εικόνες]

Εικόνα της έκθεσης Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Στα εγκαίνια έκθεσης με εμβληματικές χριστιανικές εικόνες παραβρέθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος/Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κωνσταντινίδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μεγαλείο της χριστιανικής διδασκαλίας ως αντηρίδα όχι μόνο της δικής μας πολιτισμικής παράδοσης, αλλά και του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, στο Διοικητήριο, την έκθεση «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία συνθέτουν εμβληματικές θρησκευτικές Εικόνες και έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο Άγιος Δημήτριος εμπνέει-και θα εμπνέει στο διηνεκές-ως υπόδειγμα πίστης και θάρρους. Υπόδειγμα Πίστης, ιδίως με την έννοια της υπεράσπισης της Θρησκευτικής Ελευθερίας. Και υπόδειγμα Θάρρους, μέσω του Μαρτυρίου του και της ενθάρρυνσης του Νέστορα «εν τω σταδίω», για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκόπης Παυλόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το «παρών« στα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»
Προκόπης Παυλόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το «παρών« στα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»

«Η χριστιανική διδασκαλία αποτέλεσε πυλώνας έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων Έργων Τέχνης»

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την πτυχή της πολιτισμικής αξίας της χριστιανικής διδασκαλίας ως πυλώνα έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων Έργων Τέχνης. «Και ιδίως εμείς, οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, δεν πρέπει να παύουμε να υπερασπιζόμαστε το μεγαλείο της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως θεμελιώδους αντηρίδας όχι μόνο της δικής μας Πολιτισμικής Παράδοσης, αλλά και του όλου κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την έκθεση συνθέτουν εμβληματικές θρησκευτικές Εικόνες και έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών
Την έκθεση συνθέτουν εμβληματικές θρησκευτικές Εικόνες και έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών

Όπως επισήμανε, «το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στηρίζεται στον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας -τον πυλώνα της Ελευθερίας του Πνεύματος- στον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης -τον πυλώνα των Θεσμών- και στον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ήτοι τον πυλώνα του Ανθρωπισμού, μέσω των αρχών της Αγάπης και της Αλληλεγγύης».

Ειδικότερα για τον πυλώνα της χριστιανικής διδασκαλίας, υπογράμμισε ότι «συμβολίζει το ανυπέρβλητο διάνυσμα που ξεκινάει από το «Αγαπάτε Αλλήλους» και καταλήγει στο «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως σεαυτόν»«.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτός ο συμβολισμός αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, «όσο σε αυτούς δοκιμάζονται δεινώς -τα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και η αδίστακτη και απάνθρωπη επιθετικότητα της Τουρκίας το αποδεικνύουν- η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, εν τέλει δε ο ίδιος ο Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι μπορείς να έχεις συνέχεια στο μέλλον, όταν τιμάς το παρελθόν και την ιστορία.

Σε ότι αφορά την έκθεση τόνισε ότι αναδεικνύει την άγνωστη σχέση τους έθνους και της Θεσσαλονίκης, με «τον ακριβό της φρουρό», τον Άγιο Δημήτριο.

Ο κ. Καράογλου δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εικόνα του Αγίου Δημητρίου και τόσο στον κ. Παυλόπουλο, όσο και στον κ. Μητσοτάκη αντίγραφο του πρωτοκόλλου της παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από την τουρκική στην ελληνική διοίκηση, το οποίο υπογράφθηκε στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την έκθεση μίλησε ο επιμελητής της, ιστορικός τέχνης, ομότιμος καθηγητής της καθηγητή Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, Μίλτος Παπανικολάου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Κύπριος ομόλογος του, Σάββας Αγγελίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών και πλήθος κόσμου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ