Δύο ΔΗΠΕΘΕ βγαίνουν αυτό το καλοκαίρι σε περιοδεία. Τα δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και Ιωαννινων αυτό το καλοκαίρι μάς συστήνουν τον Δημήτρη Χατζή και τον Νικόλαο Λάσκαρη
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τιμά τα 110 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα και αντιστασιακού Δημήτρη Χατζή μεταφέροντας στη σκηνή «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», μία από τις σημαντικότερες ελληνικές συλλογές διηγημάτων, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.
Το ΔΗΠΕΘΕ. Ρούμελης βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία με το έργο «Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη, μία παράσταση με καταιγιστικούς διαλόγους, απανωτές παρεξηγήσεις, συζυγικές ζηλοτυπίες, μια θεότρελη κωμωδία εποχής.
«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Η πρεμιέρα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι την Τετάρτη 19 Ιούλιου στις 21:30 στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. και περιοδεία σε χωριά και πόλεις της Ηπείρου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Παίζουν: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, Γιάννης Κοντός, Αντώνης Χρήστου, Βασίλης Λαγδάς.
Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου για να μας αφηγηθεί την ιστορία του τέλους μιας πόλης όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος. Ο «ντόπιος και ευυπόληπτος πολίτης» Τσιάγαλος θεωρεί αντίπαλό του τον «ξενομερίτη και μυστήριο» Σπούργο χωρίς να αντιλαμβάνεται πως το μέλλον καθορίζεται από «αλλού». Η παράσταση αναδεικνύει ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.
«Το κείμενο, η διασκευή καθώς και η σκηνοθεσία της παράστασης δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο του διηγήματος αλλά και με την ίδια την γραφή του Δημήτρη Χατζή. Όπως σημειώνει ο Στέφανος Ροζάνης, τους ήρωές του τους "συμπονά", τον κάνουν να θλίβεται, νιώθει στοργικά απέναντί τους, αλλά παρά ταύτα κρατά την απόστασή του από το δράμα τους, επειδή ίσια ίσια νιώθει ότι ο τόπος τους δεν είναι ο δικός του τόπος, διότι ο δικός του τόπος και ταυτόχρονα ο δικός του τρόπος είναι να είναι "ξένος μέσα στον εαυτό του" και κατά συνέπεια να παραμένει ξένος σε αυτή την απελπισία που τον περιβάλλει και για την οποία "υποφέρει", αλλά από μια ψυχική θέση "αλλού".
Αυτό ακριβώς το «αλλού» είναι που συγκρατεί το παράδοξο των αφηγήσεων του Χατζή και είναι αυτό που κάνει τα λογοτεχνικά κριτήρια να υποχωρούν μπροστά στην πλήρη επικράτησή του, μιας και οι κειμενικοί τρόποι δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την ερμηνεία τού «αλλού», που η ύπαρξή του από μόνη της συνθέτει έναν παράδοξο τόπο και για τους ήρωες και για τη γραφή τους» αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ορέστης Τάτσης.
Αυτό το «αλλού» είναι που καθιστά θεατρική τη γραφή του Δημήτρη Χατζή. Αυτή η απόσταση μας οδήγησε σε μια σύγχρονη «μπρεχτική» προσέγγιση για τη δημιουργία της παράστασης με την καθοριστική συμβολή της μουσικής και των τραγουδιών. Τραγουδάμε και παίζουμε «Το τέλος της μικρής μας πόλης» με ελπίδα την «αναγέννηση». Δείτε το βίντεο
Ο Δημήτρης Χατζής (13 Νοεμβρίου 1913 - 20 Ιουλίου 1981) ήταν Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος και αντιστασιακός. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1946 με το μυθιστόρημα Φωτιά. Το 1952 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων Το τέλος της μικρής μας πόλης, βιβλίο το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο έργο του.
Σκηνοθεσία- σκηνογραφία : Ορέστης Τάτσης / Τραγούδια-Μουσική σύνθεση – στίχοι : Θέμος Σκανδάμης / Διασκευή-στίχοι : Έλσα Ανδριανού
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης / Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννια Μπούτνιοκ / Βοηθός Σκηνογράφου: Δώρα Νάτση
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αφροδίτη Μήτση / Διεύθυνση- Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Χρήστου
«Μαλλιά κουβάρια» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική κωμωδία του 19ου αιώνα, που αποπνέει όλη την ατμόσφαιρα της παλιάς αστικής Αθήνας.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κώστας Κουντουπής: Νίκος Ορφανός / Γιακουμής, υπηρέτης του: Χρήστος Σταθούσης / Αγησίλαος Τρακαράς, συνεργάτης του Κουντουπή: Φοίβος Μαρκιανός / Ευφροσύνη Κουντουπή, σύζυγός του: Σοφία Μανωλάκου / Ευγενία Χαρλούπη, πενθερά του: Τζίνη Παπαδοπούλου / Κώστας Φουρούσης, φίλος του: Γιάννης Δενδρινός / Μενέλαος Λουλάς, φίλος του: Δημήτρης Καλαντζής / Μάσιγκα Λουλά, σύζυγος Μενελάου: Λήδα Καπνά. Σκηνοθεσία Τάσος Πυργιέρης
Το «Μαλλιά Κουβάρια», έργο του Νικολάου Λάσκαρη, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό πριν 134 χρόνια.
Η Αθήνα του 1910 ξαναζωντανεύει σε μια παράσταση vintage, «καθώς πρέπει», αλλοτινή, σαν δροσερή γρανίτα. Καταιγιστικοί διάλογοι, απανωτές παρεξηγήσεις, συζυγικές ζηλοτυπίες, σε ένα έργο αντάξιο με τα περίτεχνα μπουλβάρ της γαλλικής δραματουργίας. Τοποθετημένη στην εποχή της Belle Époque, η παράσταση μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι εκδήλωναν τη δίψα τους για «γλυκιά ζωή» λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων.
Τι συμβαίνει όταν ένας ευυπόληπτος παντρεμένος, πρέπει να φύγει για μυστική επιχείρηση, κάτω από τα μάτια μιας ζηλόφθονης συζύγου; Τι ρόλο παίζει η μυστική μάντισσα που διαβάζει τις τρίχες και ανακαλύπτει τις ερωτικές επιθυμίες; Πώς μπλέκουν μαζί τρεις καλοί φίλοι και οι σύζυγοί τους; Και πως ξεδιαλύνεται ένα κουβάρι παρεξηγήσεων μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων;
Συγγραφέας: Νικόλαος Λάσκαρης / Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορφανός / Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης / Σκηνικά: Ελίνα Δράκου / Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη / Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση / Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου / Βοηθός σκηνογράφου: Στέφανος Σιμιτσής / Make-up: Σοφία Καραθανάση / Περούκες: Ξένια Μουτέν / Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης