H φοινικική θεότητα Τανίτ επιστρέφει στη Δήλο -Οι αναστηλώσεις που είναι σε εξέλιξη [εικόνες] - iefimerida.gr

H φοινικική θεότητα Τανίτ επιστρέφει στη Δήλο -Οι αναστηλώσεις που είναι σε εξέλιξη [εικόνες]

Τανίτ
Το ιδεόγραμμα της φοινικικής θεότητας Τανίτ αποκαταστάθηκε πλήρως / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων


H Δήλος, το ιερό νησί, το κατατρεγμένο του Αιγαίου που ρίζωσε στον βυθό όταν γεννήθηκε εκεί ο Απόλλων και η Αρτεμις, μέσα στην ιερότητά του και το δέος του, αποτελεί και ένα μικρό είδος «εργοταξίου» με έργα του να αναστηλώνονται ή να αποκαθίστανται. Τώρα, μόλις παραδόθηκε το μωσαϊκό της Τανίτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Θα μπορούσε να είναι το σύμβολο της εποχής μας, της ανάγκης για αναγέννηση και για την κυριαρχία το καλού. Ο λόγος για τη φοινικική θεότητα Τανίτ, που αποτρέπει την εισβολή του κακού, του εχθρού, της αρνητικής ενέργειας. Το ιδεόγραμμά της, κυριαρχεί στην Οικία των Δελφινιών στη Δήλο, για την ακρίβεια στη συνοικία του θεάτρου στους πρόποδες του όρους Κύνθος. Το ιδεόγραμμα της φοινικικής θεότητας Τανίτ, είχε αποτροπαϊκό χαρακτήρα και γι' αυτό είχε τοποθετηθεί στο ψηφιδωτό της κεντρικής εισόδου για να προστατεύει του ενοίκους του σπιτιού.

Το δάπεδο πριν την συντήρηση / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Το δάπεδο πριν την συντήρηση / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Το δάπεδο μετά τις εργασίες
Το δάπεδο μετά τις εργασίες

Το έμβλημα αυτό είχε υποστεί όμως φθορές από τον χρόνο και όχι μόνο. Τώρα επέστρεψε άρτιο, όπως ενημερώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: «Οι επιθετικές κλιματολογικές συνθήκες στο νησί επιβαρύνουν σοβαρά τα μνημεία: το ψηφιδωτό είχε καλυφθεί με βιολογικές επικαθίσεις, ενώ η παλιά σιδερένια πόρτα είχε βγάλει σκουριά πάνω στο εμβληματικό μωσαϊκό. Οι Συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καθάρισαν το διάσημο σύμβολο, ενώ η μεταλλική θύρα αντικαταστάθηκε με νέα ξύλινη. Η Τανίτ ανανεωμένη είναι έτοιμη αν υποδεχτεί τους επισκέπτες του νησιού του Απόλλωνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι σκαλωσιές στη Στοά του Φιλίππου του Ε'
Οι σκαλωσιές στη Στοά του Φιλίππου του Ε'


Oμως, αυτές τις μέρες, ο επισκέπτης του νησιού διαπιστώνει πώς η Δήλος αναπνέει και αναγεννάται. Κάτω από το άγρυπνο μάτι και την αδιάκοπη ενέργεια του διευθυντή της Εφορείας Δημήτρη Αθανασούλη το νησί μπαίνει σε μια νέα φάση που όχι μόνο ολοκληρώνει την εικόνα του μέσα από τις αναστηλώσεις, αλλά και το συνδέει κατευθείαν με τη σύγχρονη εποχή και δημιουργία. Ετσι, ήδη φτάνοντας στο λιμάνι βλέπει κανείς τις σκαλωσιές γύρω από τη Στοά του Φιλίππου του Ε' για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε΄.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 €, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. ​Oι εργασίες ξεκίνησαν το 2017. Το οικοδόμημα, διαστάσεων 11 x 71 μέτρα, είανι χτισμένο από μάρμαρο και αναγέρθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Παλαίστρα το 1912 κατά τις ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Η Παλαίστρα το 1912 κατά τις ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας / Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Εντωμεταξύ, ήδη από τον Ιανουάριο εγκρίθηκε η μελέτη και ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης ενός από από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια της Δήλου, της Παλαίστρας του Γρανίτη. Χρονολογείται την περίοδο 150-125 π.Χ. και λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφής πιστεύεται ότι λειτούργησε ως παλαίστρα. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων «Οι παλαίστρες κατά την αρχαιότητα ήταν σχολεία φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης των νέων στην φιλοσοφία και την ρητορική, ενώ παράλληλα αποτελούσαν χώρους συνάντησης για συζήτηση εν γένει για τον ανδρικό πληθυσμό. Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει μία μεγάλη ορθογώνια αυλή (περ. 280 τ.μ.), η οποία περιβάλλεται από στοές και δωμάτια ποικίλων χρήσεων. Τα 2/3 της αυλής καταλαμβάνει τετράγωνη τετράχωρη δεξαμενή. Το εντυπωσιακό σε μέγεθος συγκρότημα (1900 τ.μ.) διατηρεί σχεδόν όλο το ύψος του ισόγειου επιπέδου του και έχει απωλέσει τον όροφο στον οποίο οδηγούσε κτιστή κλίμακα. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη αναστήλωσης του εμβληματικού αυτού μνημείου και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ - Επιχ. Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία με την Πράξη «Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».

Κάτοψη της Παλαίστρας
Κάτοψη της Παλαίστρας

Με τις επεμβάσεις, μεταξύ άλλων, αναστηλώνονται οι κιονοστοιχίες της Βόρειας Στοάς και του Περιστυλίου με τους αυθεντικούς εντυπωσιακούς γρανιτένιους κίονες που βρίσκονται στον χώρο. Με το πέρας των εργασιών, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει την περιήγηση σε ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της Δήλου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να οργανώνονται και εκδηλώσεις πολιτισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ