Ακαριαία τράβηξε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων η είδηση πως τουλάχιστον 3,5 στρέμματα του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν αναβαθμίζονται προκειμένου να λειτουργεί μέρος του πρώην εργοστασίου και σαν παγκόσμιος χώρος Πολιτισμού, με δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ του ΝΕΟΝ.
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να ζεις στην Eλλάδα, στην Αθήνα, να διασχίζεις τη Λένορμαν, για να αναγνωρίσεις την μεγάλη αξία της είδησης που έδωσε στην αρχή της εβδομάδας η κοινή παρουσίαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του ιδρυτή του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ Δημήτρη Δασκαλόπουλου και της διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη. Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έριξαν αμέσως το βλέμμα στην Αθήνα και στην είδηση ότι με δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο οργανισμός ΝΕΟΝ αναβαθμίζει την υποδομή και διαμορφώνει σε χώρο πολιτισμού μεγάλο μέρος του Καπνεργοστασίου. Το υπόλοιπο θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής σε μια ιδανική σύζευξη των Γραμμάτων και της Ιστορίας με τις Τέχνες.
Εκεί θα παρουσιαστεί από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 2021 η έκθεση «Πύλη» του ΝΕΟΝ με έργα 40 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και αμέσως μετά ο χώρος θα χρησιμεύσει για δράσεις πολιτισμού υπό την ευθύνη της Βουλής, στην οποία και ανήκει τα τελευταία 20 χρόνια το ΝΕΟΝ. Αλλωστε ο ΝΕΟΝ συνηθίζει να κάνει έργα υποδομής στους χώρους που εκθέτει και στη συνέχεια να προχωράει στο επόμενο πρότζεκτ, αφήνοντας μεγάλη προίκα την υποδομή -το είδαμε ήδη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και βέβαια στο Ωδείο Αθηνών.
Το περιοδικό Monocle φαίνεται ότι αισθάνεται δικαιωμένο μέσα από αυτή την είδηση, μετά την επιλογή του όχι μόνο να βάλει την Ελλάδα στο αφιερωματικό του τεύχος για τις soft power του κόσμου, αλλά και να βάλει πρώτη στο εξώφυλλο την ελληνική σημαία. Μιλάει για ένα θετικό βήμα προς την αναγέννηση της Αθήνας. Σημειώνει ότι σχεδόν το μισό κτίριο χρησιμοποιείται ως Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής και το υπόλοιπο θα γίνει χώρος Τεχνών και Πολιτισμού, χωρίς επιβάρυνση από δημόσιους πόρους. «Ενας ευφυής τρόπος να εξασφαλίσεις την ανάπτυξη κρατώντας χαμηλές τις κρατικές δαπάνες» καταλήγει το σημείωμα του περιοδικού.
Η διεθνής βίβλος της Τέχνης, η Art Νewspaper ήταν από τους πρώτους, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που έκανε αφιέρωμα στην είδηση. H Amah-Rose Abrams μάλιστα, εκτός από την αναφορά στην μετατροπή του Καπνεργοστασίου σε τοπόσημο Πολιτισμού, αναφέρεται εκτενώς και στην έκθεση Πύλη που ετοιμάζει ο ΝΕΟΝ. «Η πλήρης λίστα των καλλιτεχνών θα ανακοινωθεί στο μέλλον με έργα που θα έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων ειδικά για τον χώρο από τους Michael Rakowitz, Glenn Ligon, Danh Vo, Mαρία Λοϊζίδου και άλλους».
Η ιδέα για την «Πύλη» προέκυψε όταν η διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη διάβασε τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, το αριστουργηματικό άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times για τις αλλαγές, τις μετατοπίσεις που ζούμε και μας μετακινούν. Σημειώνουμε ότι συνεπιμελήτρια είναι η Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο.
O Alex Greenberger του ΑrtNews αναφέρεται εκτενώς στην αλλαγή χρήσης μέρους του χώρου και στην έκθεση. Θυμίζει ότι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ, είναι από το 2001 κάθε χρόνο μέλος της περίφημης λίστας συλλεκτών ARTnews‘s Top 200. Aπό την πλευρά του το SurfaceMag αφού γράφει τα πάντα για τα έργα υποδομής και για την έκθεση, καταλήγει με νόημα «χαιρόμαστε που δεν χτίζουν ένα ακόμα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών».