Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει 28-31 Ιουλίου.
Γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές performances, εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, εκπαιδευτικά εργαστήρια και ένα καινοτόμο επετειακό οπτικοακουστικό project.
Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με ευφάνταστο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντα σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής αισθητικής Ναυπηγείο Ταρσανάς και το δημοφιλές ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ, φέτος, -πιο γιορτινό από ποτέ- θα δώσει το «παρών» και σε νέες τοποθεσίες-έκπληξη του νησιού, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 10 χρόνια συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αλλά και πειραματισμού με διαφορετικά εργαλεία και συνθήκες θέασης αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Αυτή τη χρονιά, το SIFF επιλέγει ως κεντρικό θέμα τον «Τόπο», θέλοντας να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής, δημιουργικής πορείας του SIFF και στην προώθηση της αντίληψης ότι τα νησιά, αλλά και άλλες περιφερειακές περιοχές, έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως τόποι προηγμένης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συν-ιδρυτής του SIFF, Τζέικομπ Μο, «την τελευταία δεκαετία, αυτό που συνδέει το σινεμά στη Σύρο με το SIFF είναι ο τόπος: οι τοποθεσίες όπου προβάλλουμε ταινίες, φιλοξενούμε παραστάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με τοπο-ειδικά (site-specific) χαρακτηριστικά. Έτσι, η επιλογή του "Τόπου" ως κύρια θεματική της 10ης επετείου του SIFF ήρθε φυσικά, ως ένας τρόπος να αποτίσουμε φόρο τιμής στις πολυάριθμες τοποθεσίες που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια αλλά και να διερευνήσουμε τις μυριάδες αποχρώσεις της έννοιας του Τόπου σε τοπικό και διεθνές πλαίσιο».
Το φετινό πρόγραμμα του SIFF περιλαμβάνει:
Επετειακό Οπτικοακουστικό Project: 10 χρόνια SIFF
Για τον εορτασμό των 10 χρόνων παρουσίας του SIFF στο νησί, διαμορφώνεται ένα project που εστιάζει στην ολιστική ανάδειξη της Σύρου ως τόπου με μοναδικά κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Ετσι, θα δημιουργηθούν οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας που θα λειτουργήσουν ως «παρεμβάσεις» στο αστικό τοπίο αναδεικνύοντας ποικίλες εσωτερικές και εξωτερικές τοποθεσίες της Ερμούπολης. Την καλλιτεχνική αυτή «διαδρομή», καθώς και ιστορικές πληροφορίες για τις τοποθεσίες, θα βρίσκει ο επισκέπτης στον ψηφιακό χάρτη του SIFF που θα διαθέσιμος στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
Ταινίες και θεματικές προβολές
Το πρόγραμμα των κύριων προβολών περιλαμβάνει περίπου τριάντα (30) ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους με θέμα τον «Τόπο», ενώ ο προγραμματισμός διατρέχει διάφορα κινηματογραφικά είδη, δίχως να τηρεί τους περιορισμούς της παραδοσιακής κινηματογραφικής βιομηχανίας, επιτρέποντας ένα ευρύ φάσμα ταινιών: ανεξάρτητες, εμπορικές, καλλιτεχνικές, πειραματικές, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, σε μια προσπάθεια ανταπόκρισης σε διαφορετικές γεωγραφικές και κοινωνικές αντιλήψεις.
Οπτικοακουστικές περφόρμανς
Το SIFF 2022 θα παρουσιάσει ένα φάσμα οπτικοακουστικών περφόρμανς που θα περιλαμβάνει προβολή βωβών ταινιών συνοδεία ζωντανής μουσικής και μουσικές περφόρμανς.
Εργαστήρια
Τα εργαστήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του SIFF και επικεντρώνονται στην τοπική, φυσική, πολιτιστική κληρονομιά και στον κινηματογραφικό γραμματισμό. Όλες οι ενότητες των εργαστηρίων είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα:
1. Περιφερειακή όραση
Η Περιφερειακή Όραση, είναι ένα πολυμεσικό εργαστήριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες, καλλιτέχνες και ερευνητές της κινούμενης εικόνας. Φέτος, το SIFF προσκαλεί επιλεγμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Αίγυπτο οι οποίοι θα δουλέψουν με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που θα τους χορηγηθεί από το SIFF, την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, και το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα την Σύρο. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Tamer El Said, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας.
2. Παρεμβάσεις Θέασης
Το SIFF σε συνεργασία με τους Point Supreme Architects, ένα αρχιτεκτονικό studio με έδρα την Αθήνα και βαθιά εμπειρία στις περιφερειακές μελέτες και την αρχιτεκτονική τοπίου, δημιουργεί ένα συνεργατικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετέχουν αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και την Ελβετία, με στόχο το σχεδιασμό τριών εξειδικευμένων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων σε διαφορετικές τοποθεσίες της Σύρου με έμφαση στα χαρακτηριστικά της τοπικής και παραθαλάσσιας κοινωνίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του SIFF 2022 θα ανακοινωθούν σύντομα. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επόμενες ανακοινώσεις του προγράμματος μέσα από τον επίσημο ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ.