Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα

Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την προβολή των ταινιών «Ντάνιελ '16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Ράφτης» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν, ολοκληρώθηκε την Κυριακή (5/9) σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα και διάθεση ενίσχυσης του θεσμού, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα.

Προηγήθηκαν στο τριήμερο των προβολών οι μικρού μήκους ταινίες «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, «W» και «Bella» της Θέλγιας Πετράκη και «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα και οι μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, «Η Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα και «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή, οι οποίες έγιναν επίσης δεκτές με πολύ ενδιαφέρον από το κινηματογραφόφιλο κοινό της Μόσχας, που μοιάζει να ανακαλύπτει εκ νέου τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προβολές έγιναν στην ιστορική κινηματογραφική αίθουσα «Οκτώβρης» στο κέντρο της Μόσχας και κατά την έναρξή τους, προχθές Παρασκευή, οι θεατές αποχαιρέτησαν χειροκροτώντας όρθιοι τον πασίγνωστο και πολυαγαπημένο και στη Ρωσία συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το Φεστιβάλ είναι ενταγμένο στο επίσημο πρόγραμμα του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την έναρξη του Φεστιβάλ χαιρέτισε η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα, που απέτισε φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε βραβευθεί στην ΕΣΣΔ το 1983 με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και στη σημερινή Ρωσία με το παράσημο της Φιλίας για τη συνεισφορά του στην ελληνορωσική πολιτιστική συνεργασία.

Το Φεστιβάλ χαιρέτισε με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, «τον δραστήριο ομογενειακό Σύλλογο Ελληνίδων "ΑΓΑΠΗ", καθώς και το Κέντρο Παραγωγής "Horosho Production" και KARO.ART, που με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα προετοίμασαν το Φεστιβάλ, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, αναδεικνύοντας μέσα από τις επιλογές τους, τον πλούτο της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έθεσε το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα της, καθώς συμβαδίζει με την κεντρική της επιδίωξη, δηλαδή « την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη μέσα και από την προβολή και τη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής της δημιουργίας και εν προκειμένω της σύγχρονης κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής».

Ταυτοχρόνως, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, «έρχεται να βεβαιώσει, την ιστορική αυτή χρονιά, την πολύπλευρη ιστορική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας. Δεν ξεχνάμε τη συμβολή της Ρωσίας για την αίσια κατάληξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, ο όποιος οργανώθηκε συντονίστηκε και έλαβε ιδεολογικό περιεχόμενο μέσα στις ελληνικές κοινότητες της ρωσικής αυτοκρατορίας».

Η ιδέα της διοργάνωσης ανήκει στην Ένωση Γυναικών "Αγάπη" και την πρόεδρό της Στέλλα Χριστιάνοβα και την πρωτοβουλία υποστήριξε για άλλη μια φορά η ομογένεια δια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του προέδρου της Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το 2ο Φεστιβάλ "Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος" θα καταγραφεί ως αξιοσημείωτο γεγονός στην πολιτιστική ζωή της ρωσικής πρωτεύουσας και θα έχει ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών πολιτιστικών - ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ" Ελλάδας και Ρωσίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mε την ευκαιρία της παρουσίας του στο Φεστιβάλ ο σκηνοθέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος είχε συναντήσεις με τις πρυτανικές Αρχές των παγκοσμίου φήμης Πανρωσικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (VGIK) και Κρατικού Ινστιτούτου Θεατρικής Τέχνης (GITIS). Με το VGIK συζητήθηκε συγκεκριμένα η προοπτική υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, ενώ με το GITIS οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της οργάνωσης εργαστηρίου υποκριτικής για το σύστημα Στανισλάφσκι, που θα λάβει χώρα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, του Συλλόγου Αποφοίτων Σοβιετικών και Ρωσικών Πανεπιστημίων και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ