Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συνεχίζουν τις θεματικές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Αθήνα, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 19:00 μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο facebook. r
Στόχος αυτών των περιηγήσεων είναι να ανακαλύψουμε την Αθήνα και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο, να δώσουμε φωνή σε κτίρια, δρόμους, μνημεία, εκκλησίες, περιοχές που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα.
Ρομαντικός περίπατος στην Αθήνα
Την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 19:00 πραγματοποιείται η διαδικτυακή περιήγηση με θέμα «Ρομαντικός περίπατος και ιστορίες αγάπης που γεννήθηκαν στην Αθήνα».
· Ποια ήταν η ωραία κόρη των Αθηνών και σε ποιον μεγάλο Φιλέλληνα ενέπνευσε μεγάλο έρωτα;
· Ποια τραγική ιστορία έκρυβε η αυτοκτονία του Περικλή Γιαννόπουλου;
· Ποιος είναι ο μύθος και ποια η αλήθεια από την ιστορία του Μιμήκου και της Μαίρης;
· Ποια είναι η πηγή έμπνευσης των μυθιστορημάτων της Φιλομήλας Λαπατά;
· Ποιος ήταν ο νεανικός έρωτας του Φρέντυ Γερμανού
· Ποια είναι η θλιβερή ιστορία της Νινόν για το ξανθό κορίτσι από τη Σαντορίνη;
Ξεκινώντας από την οδό Τριπόδων και περπατώντας μέσα από τα στενά της Πλάκας και της Αθήνας θα ξετυλίξουμε ένα κουβάρι από πραγματικές αλλά και μυθιστορηματικές ιστορίες αγάπης που άνθισαν κάτω από την Ακρόπολη από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Από την Ασπασία και τον Περικλή και τον Αντώνιο με την Κλεοπάτρα, μέχρι τον Γιώργο Σεφέρη και τη Μαρώ αλλά και τις μούσες του Παλαμά και πολλούς ακόμη έρωτες που συχνά αποδείχθηκαν αδιέξοδοι
Οδηγός μας σε αυτό τον περίπατο θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος και η Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η Άντα Μητροπούλου, ξεναγός-συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Μαζί μας η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά.
Διαδικτυακή περιήγηση στην Πλάκα
Την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 19:00 πραγματοποιείται η διαδικτυακή περιήγηση με θέμα «Λογοτεχνική και κινηματογραφική περιήγηση στην Πλάκα».
· Ποιος δρόμος έγινε το σκηνικό ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του Άγγελου Τερζάκη;
· Τι συνέβη στην Πλάκα της Κατοχής;
· Με ποιόν τρόπο σατιρίζει ο Ροΐδης την οδό Αδριανού;
· Ποια μέρη της Πλάκας πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα «Φοβού τους Δαναούς» του Φίλιπ Κερρ;
· Ποια σχέση έχει με την Πλάκα η Πατρίτσια Χάισμιθ;
· Τι συνέβη σε μια «Μικρή τυμπανίστρια»;
· Ποια αμερικάνικη παραγωγή που κάνει πρεμιέρα το 2021 προκάλεσε μεγάλα επεισόδια;
Η Αθήνα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες, αλλά και το σκηνικό κινηματογραφικών παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας δρόμος που έχει κινηματογραφηθεί όσο λίγοι μέχρι τις μέρες μας είναι η οδός Τριπόδων όπου βρίσκεται και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Θα ανακαλύψουμε που γυρίστηκαν ταινίες όπως οι Διπλοπενιές, η Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Ο Μεθύστακας, η Λυσιστράτη, κ.α.
Μαζί μας ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του ελληνικού κινηματογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς, συγγραφέας του Λιμού και ο Θάνος Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ. Οδηγοί μας σε αυτό τον περίπατο θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, η Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η Άντα Μητροπούλου, ξεναγός-συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Οι περίπατοι απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο facebook ΕΔΩ
Ακολουθούν:
- Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, 19:00 / Αν τα σπίτια μιλούσαν – Ιστορίες πίσω από τα κτίρια της παλιάς Αθήνας
- Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021, 19:00 / Περίπατος από το Μεταξουργείο ως τον Κολωνό
- Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, 19:00 / Στο Ζάππειο μια μέρα… Περίπατος στην ιστορία
Γνωρίστε την Αθήνα / Διαδικτυακές περιηγήσεις στην Αθήνα από τον ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
- Τετάρτη 14 Απριλίου -Ρομαντικός περίπατος και ιστορίες αγάπης που γεννήθηκαν στην Αθήνα
- Πέμπτη 15 Απριλίου -Λογοτεχνική και κινηματογραφική περιήγηση στην Πλάκα