Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του συλλογής έργων τέχνης σε τέσσερα δημόσια μουσεία - iefimerida.gr

Ο Δ. Δασκαλόπουλος δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του συλλογής έργων τέχνης σε τέσσερα δημόσια μουσεία

Eκδήλωση για τη Δωρεά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της εκδήλωσης για τη Δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης του Δ. Δασκαλόπουλου σε τέσσερα δημόσια μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού/Δ.Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Eurokiniss
ΙΣΜΑ ΤΟΥΛΑΤΟΥ
ΙΣΜΑ ΤΟΥΛΑΤΟΥ

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του- περισσότερα από 350 σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης-αποφάσισε να δωρίσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε τέσσερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα μουσεία Guggenheim της Νέας Υόρκης και MCA του Σικάγου και την Tate του Λονδίνου. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος o συλλέκτης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 13 Απριλίου στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν-ιδιοκτησίας της Βουλής των Ελλήνων- παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη αλλά και των διευθυντών των Μουσείων που γίνονται αποδέκτες της Δωρεάς. Ο λόγος για τον Richard Armstrong,διευθυντή του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim, την Δρ. Maria Balshaw CBE,διευθύντρια της Tate, την Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ και την Madeleine Grynstejn, διευθύντρια Pritzker του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως έγινε γνωστό, περισσότερα από 140 έργα από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου θα ενισχύσουν τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, περίπου 100 έργα θα προσφερθούν σε κοινή δωρεά στα μουσεία Guggenheim και MCA του Σικάγου ενώ περί τα 110 έργα θα δωρηθούν στην Tate. Με την πρωτοβουλία αυτή, μια ιδιωτική συλλογή μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό και δημιουργεί ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργασιών.

«Σήμερα είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για την πατρίδα μας αλλά και για τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης καθώς ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοινώνει τη δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της προσωπικής του συλλογής» είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εν λόγω δωρεά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του Δ. Δασκαλόπουλου τον οποίον ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εξέφρασε δε την επιθυμία και την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να βρει μιμητές μεταξύ των Ελλήνων συλλεκτών.

«Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δε δίστασε να παραμερίσει το πάθος του συλλέκτη, προτάσσοντας τη θέλησή του για προσφορά στην κοινωνία, στους πολίτες» σημείωσε λίγο νωρίτερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Η τέχνη είναι η πανανθρώπινη γλώσσα της επικοινωνίας. Τα πολιτιστικά αγαθά αποκτούν προστιθέμενη αξία μέσα από την επαφή τους με το κοινό. Στις βιομηχανικές κοινωνίες, η δημιουργία αξίας συναρτάται με περιορισμούς στην πρόσβαση των πόρων. Στην κοινωνία της γνώσης, η παιδεία προϋποθέτει μύηση στην Τέχνη και τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού» συνέχισε η κυρία Μενδώνη.

Θεματοφύλακας της ανθρώπινης δημιουργικότητας

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι η ενασχόλησή του με την Τέχνη είναι εκείνη ενός λάτρη. Αναφέρθηκε στα ταξίδια που κατά καιρούς έκανε προκειμένου να θαυμάσει έργα τέχνης αλλά και στην πολύπλευρη δραστηριότητα που ανέπτυξε στον χώρο. Οπως σημείωσε, κατευθυντήριο αξίωμά του στάθηκε η πεποίθηση ότι η Τέχνη αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη. Μέσω της συλλογής του, επί 30 σχεδόν χρόνια λειτούργησε ως θεματοφύλακας των ιδεών και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, έχοντας ως βασικό μέλημα τη διάχυση των μηνυμάτων της τέχνης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες λόγω της βαθειάς πεποίθησής του ότι η τέχνη έχει την ικανότητα να εμπνέει τους ανθρώπους και να κεντρίζει τη συλλογική συνείδηση. Στην προσπάθεια αυτή να μεταφέρει τον θαυμασμό του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στήριξε ενεργά, με προσωπική και οικονομική συνεισφορά πολλά μουσεία, εκθέσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο. Συγχρόνως, διατήρησε ανοιχτή πολιτική δανεισμού των έργων της Συλλογής, ενώ δημιούργησε τον οργανισμό ΝΕΟΝ που ασχολείται με την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της χώρας μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρώ ότι ό συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες, έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίζει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της. Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι΄αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Αυτό το σκεπτικό με οδήγήσε στην απόφαση να δωρίσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου σε σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης. Μέσω της δωρεάς, το έργο θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος» υποστηρίζει ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Με χρονική αφετηρία το 1994, η Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου αποτελεί σήμερα ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς κι ελληνικής εικαστικής σκηνής. Τα έργα της συλλογής αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληματισμούς της τέχνης κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, εστιάζοντας στο ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργίας αλλά και ως πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών μαχών. Πολλά από τα σπουδαιότερα ονόματα της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης εκπροσωπούνται στο εσωτερικό της, το έργο και οι ιδέες των οποίων διέπλασαν τις μετέπειτα καλλιτεχνικές γενιές κι εξακολουθούν να διαπλάθουν τους καλλιτέχνες του σήμερα.

Η εσωτερική πυξίδα της συλλογής είναι στραμμένη προς τον ορίζοντα της ανθρώπινης κατάστασης,αυτού του στοιχειακού, αρχέγονου και διαχρονικού ζητήματος. Παρότι τα έργα που την απαρτίζουν ανήκουν χρονολογικά στις τελευταίες δεκαετίες, ο προσανατολισμός της αυτός την κρατά μακριά από τις εφήμερες αισθητικές ή κοινωνικές τάσεις του παρόντος.

Η δωρεά της συλλογής Δασκαλόπουλου θα ενδυναμώσει της διεθνή συνεργασία μεταξύ του ΕΜΣΤ και της Tate και θα δημιουργήσει το πεδίο για πολιτιστικές άνταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας όσο και σε δανεισμούς έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δωρεά, θα συνοδευθεί από τη δημιουργία ενός δικτύου επιμελητών. Ειδικές θέσεις θα δημιουργηθούν προκειμένου να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των δωρηθέντων έργων στη δράση του κάθε οργανισμού. Με τις θέσεις επιμελητών και με την υποστήριξη των μουσείων, η Δωρεά θ΄απευθυνθεί ευρέως στο κοινό μέσα από διεθνείς παρουσιάσεις/εκθέσεις και μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής τους παρουσίας. Τα μουσεία επίσης θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να ενισχύσουν τη διάδοση της Δωρεάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ