Oι Cool Crips κάνουν το ζήτημα της αναπηρίας mainstream -Δύο παιδιά με αμαξίδιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Oι Cool Crips κάνουν το ζήτημα της αναπηρίας mainstream -Δύο παιδιά με αμαξίδιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Cool Crips ή αλλιώς ο Σπύρος και ο Γρηγόρης
Cool Crips ή αλλιώς ο Σπύρος και ο Γρηγόρης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπετε ανάπηρα άτομα εκεί έξω; Στον δρόμο, στους χώρους εργασίας, στα εστιατόρια, στα bar.

Σίγουρα όχι επειδή δεν υπάρχουν καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού. Η απάντηση στην ερώτηση είναι απλή. Τα εμπόδια. Αρχιτεκτονικά (σκάλες, στενοί χώροι κτλ.), κοινωνικά (στερεότυπα, προκαταλήψεις) είτε και ψηφιακά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι είναι οι Cool Crips που μιλουν για αναπηρία

«Αυτά τα εμπόδια προσπαθούμε να εξαλείψουμε για να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα στα οποία θα υπάρχει ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση!» λένε οι Cool Crips, οι δύο νέοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις στην έναρξη του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σε ζεστή ατμόσφαιρα, και με την απολαυστική παρουσίαση από τους Cool Crips,  Σπύρο Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικό, να κλέβει την παράσταση,  πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης  του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Σε ζεστή ατμόσφαιρα, και με την απολαυστική παρουσίαση από τους Cool Crips, Σπύρο Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικό, να κλέβει την παράσταση, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το κοινό υποδέχτηκε στο ανακαινισμένο Ολύμπιον ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσιάζοντας τους οικοδεσπότες της τελετής έναρξης του ΦΚΘ.

«Οι παρουσιαστές της τελετής είναι ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός, οι Cool Crips» ανέφερε συστήνοντάς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπερίληψη και Ισότιμη Πρόσβαση

«Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης είναι δύο νεαρά άτομα με αναπηρία, από την Κομοτηνή και την Αθήνα αντίστοιχα, και σκοπός τους είναι να κάνουν το ζήτημα της αναπηρίας mainstream με τους δικούς τους όρους, με στόχο να αυξήσουν την ορατότητα των αναπήρων ατόμων, βάζοντας όμως μια νότα coolness, χιούμορ και αυτοσαρκασμού σε κάθε τους δραστηριότητα» είπε κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου Θεσσαλονικης ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης είναι δύο νεαρά άτομα με αναπηρία, από την Κομοτηνή και την Αθήνα αντίστοιχα
Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης είναι δύο νεαρά άτομα με αναπηρία, από την Κομοτηνή και την Αθήνα αντίστοιχα

Το σινεμά δεν αποκλείει κανένας από την απόλαυση, λένε οι Cool Crips

Αμέσως μετά, οι δύο παρουσιαστές, οι Cool Crips, μίλησαν για τη βαθιά αγάπη που τρέφουν για το σινεμά, αλλά για τις πρώτες κινηματογραφικές αναμνήσεις τους, με τον Γρηγόρη Χρυσικό να δίνει έμφαση στην εγγενή συμπεριληπτική φύση της τέχνης του κινηματογράφου. «Σινεμά σημαίνει έκφραση, σημαίνει δημιουργία, σημαίνει “δίνω φωνή”. Είτε έχουμε να κάνουμε με μπλοκμπάστερ είτε με ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους. Ο κινηματογράφος είναι μια μορφή τέχνης που απευθύνεται εξ ορισμού προς όλους, όλες και όλα. Οφείλει, λοιπόν, να προσφέρει όλα εκείνα τα μέσα ώστε μην αποκλείει κανένα άτομο από την απόλαυση της μαγείας που προσφέρει», επισήμανε σχετικά.

Ποιοι είναι οι Cool Crips που έκλεψαν την παράσταση στο φεστιβάλ

Cool Crips ή αλλιώς ο Σπύρος και ο Γρηγόρης, δύο νεαρά ανάπηρα άτομα από Κομοτηνή και Αθήνα αντίστοιχα, ιδρυτές της Cool Crips Α.Μ.Κ.Ε. και διαχειριστές του account Cool Crips σε Facebook & Instagram.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός τους να κάνουν το ζήτημα της αναπηρίας mainstream και να αυξήσουν την ορατότητα των αναπήρων ατόμων, βάζοντας όμως μια νότα coolness, χιούμορ και (αυτο)σαρκασμού σε κάθε μας δραστηριότητα. Προέκταση των παραπάνω είναι να μειώσουμε τα εμπόδια (κοινωνικά και αρχιτεκτονικά) που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα τους αλλά και να ενδυναμώσουμε τα άτομα αυτά ώστε να αγαπήσουν περισσότερο τους εαυτούς τους.

Ο Γρηγόρης Χρυσικός έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Ο.Π.Α και αποτελεί την αστερόσκονη των “Cool Crips”. Είναι τετραπληγικός μετά από ένα ατύχημα το 2017 στην ηλικία των 22 ετών και από τότε είναι ενεργός στον τομέα της αναπηρίας.

Ο Σπύρος Νταντανίδης αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνών του Kingston με πτυχίο κινηματογράφου το 2018, όμως απομακρύνθηκε (λίγο) από την τέχνη όταν γνώρισε τον Γρηγόρη και δημιούργησαν τους Cool Crips, με τον ίδιο να διατηρεί ακόμα και σήμερα τον ρόλο του «έμπειρου ανάπηρου». Από το 2015 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και από το 2019 αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αναπήρων “Περπατώ” στην Κομοτηνή, όπου και ζει.

Διασκέδαση για όλους

Οπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους «Τι γίνεται όταν ένα ανάπηρο άτομο θέλει να πάει σε μια εκδήλωση; Πέρα από τα εμπόδια που συναντάνε στην μετακίνηση τους στην πόλη (μη προσβάσιμα ΜΜΜ, μη προσβάσιμα πεζοδρόμια και απουσία θέσεων πάρκινγκ αναπήρων), έρχονται αντιμέτωπα και με τα συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια στον χώρο της εκδήλωσης, οι οποίοι συχνά δεν είναι προσβάσιμοι και δεν έχουν προσβάσιμες τουαλέτες. Παράλληλα και το ίδιο το περιεχόμενο της εκδήλωσης δεν είναι προσβάσιμο σε κωφά και βαρήκοα άτομα. Τέλος, οι χώροι σπάνια είναι ευχάριστοι για αυτιστικά άτομα, άτομα που νιώθουν δυσφορία από την πολυκοσμία και τον θόρυβο και τυφλά άτομα με σκύλους οδηγούς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την λύση και στα προβλήματα αυτά έρχονται να δώσουν οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται από τους Cool Crips σε συνεργασία με επαγγελματίες από τον χώρο της παροχής υπηρεσιών γλωσσικής και αισθητηριακής πρόσβασης.

Τα δύο παιδιά διοργανώνουν ενα φεστιβάλ rap μουσικής με πλήρη προσβασιμότητα τόσο σε άτομα με κινητικές βλάβες όσο και σε κωφά και τυφλά άτομα. Βραδιές stand up κωμωδίας με πλήρη προσβασιμότητα τόσο σε άτομα με κινητικές βλάβες όσο και σε κωφά και τυφλά άτομα, καθώς και μια σειρά πλήρως προσβάσιμων πάρτι για όλους, όλες και όλα, με έμπνευση την Κατερίνα Βρανά την ελληνίδα κωμικό πρωταγωνίστρια του stand up.

Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου Θεσσαλονίκης και προσβασιμότητα

«Το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι πολύ σημαντικό για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα καινούργια αναπαυτικά καθίσματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, προσπαθήσαμε να κάνουμε ολόκληρο το διατηρητέο κτίριο προσβάσιμο για όλες και όλους. Όπως είπε και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε την αίθουσα όταν άρχισαν οι εργασίες, η προσβασιμότητα δεν είναι μια χάρη απέναντι σε ορισμένους συνανθρώπους μας, αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ