Ως ένορκοι ορίζονται οι θεατές θεατρικής παράστασης και το ρόλο του προέδρου αναλαμβάνει ένας εξ αυτών.
Αφού καταμετρήσει τις ψήφους των ενόρκων, παραδίδει την απόφασή τους στην πρόεδρο του δικαστηρίου και αυτή ανακοινώνει την ετυμηγορία για το αν ο διακεκριμένος γιατρός κηρύσσεται αθώος ή ένοχος για τη δολοφονία της γυναίκας του. Το περιστατικό δεν λαμβάνει χώρα σε κάποια δικαστική αίθουσα, αλλά σε μία αίθουσα …θεάτρου. Ως ένορκοι ορίζονται οι θεατές της παράστασης και το ρόλο του προέδρου αναλαμβάνει ένας εξ αυτών.
«Αθώος ή Ένοχος»
Πρόκειται για το δικαστικό δράμα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Jeffrey Archer «Αθώος ή Ένοχος», που ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη, σε απόδοση Κώστα Σπυρόπουλου και σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.
Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν διακεκριμένο γιατρό, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ο καλύτερός του φίλος, που είναι γνωστός ποινικολόγος. Στο μεταξύ, μια γιατρός ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του και το ποιο άλλοθι θα πείσει περισσότερο, το αποφασίζουν κάθε φορά οι θεατές, που καλούνται να γίνουν ένορκοι και γι' αυτό παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που κατατίθενται στη δίκη- παράσταση.
«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, διότι τη στιγμή που πιστεύεις ότι ο γιατρός είναι αθώος, εκεί δίνεται ένα στοιχείο για να τον ενοχοποιήσεις και το αντίθετο. Συνήθως το κοινό κλίνει προς μία απόφαση, ωστόσο συχνά βγαίνει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Πάντως, σε ψήφους, και οι δύο επιλογές είναι σχετικά κοντά, οπότε καταλαβαίνουμε σε τι μεγάλο δίλημμα βρίσκεται το κοινό», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Φρατζεσκάκης.
Όπως αναφέρει, η σκηνοθετική γραμμή που έδωσε στους ηθοποιούς της παράστασης, είναι να παίζει ο καθένας την υποστηρικτική του γραμμή, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο τέλος, οπότε και υπάρχει μία ανατροπή, που δεν την περιμένει το κοινό. «Εμείς παίζουμε την αλήθεια μας. Δηλαδή ο κάθε ηθοποιός υποστηρίζει το ρόλο του σύμφωνα με αυτά που λέει το έργο. Όπως και στα πραγματικά δικαστήρια, παύει να λειτουργεί το συναίσθημα», λέει χαρακτηριστικά.
Οι θεατές αποφασίζουν - Η καταμέτρηση ψήφων
Άλλωστε, ο ίδιος και οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι εκτός σκηνής την ώρα της καταμέτρησης και περιμένουν τον πρόεδρο των ενόρκων να καταμετρήσει και να καταγράψει τις ψήφους των θεατών στο μπλοκάκι που του έχει δοθεί στην αρχή της παράστασης και να παραδώσει την ετυμηγορία τους στην πρόεδρο του δικαστηρίου, την οποία υποδύεται η Νόνη Ιωαννίδου.
«Εμείς βρισκόμαστε στις κουίντες και περιμένουμε να ακούσουμε το αποτέλεσμα. Ανάλογα με αυτό, βγαίνουμε και δίνουμε το φινάλε της παράστασης», αναφέρει ο σκηνοθέτης. Λέει μάλιστα ότι την ώρα της αναμονής οι ηθοποιοί προσπαθούν να μαντέψουν την ετυμηγορία του συγκεκριμένου κοινού κάθε βραδιά. «Τις περισσότερες φορές παίζει ρόλο το αν στο κοινό είναι περισσότεροι νέοι, περισσότεροι άντρες ή περισσότερες γυναίκες και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», σημειώνει.
Η παράσταση, διαρκεί περίπου 90 λεπτά, στα οποία το ενδιαφέρον των θεατών παραμένει αμείωτο, ενώ το φινάλε είναι πάντοτε ανατρεπτικό και εξαρτάται από την ετυμηγορία των θεατών.
Το «Αθώος ή Ένοχος» ανεβαίνει στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) έως τις 9 Απριλίου. Την Παρασκευή η παράσταση είναι στις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι παραστάσεις είναι διπλές, στις 7 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ.
- αΘΏΟςΌλες οι ειδήσεις
- Χατζηνικολάου σε Πολάκη: Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια
- Γαμπρός στα 92 ο δισεκατομμυριούχος Ρούπερτ Μέρντοχ -«Πιστεύω ότι θα είναι ο τελευταίος μου γάμος»
- Προσέγγισε άνδρα για να σκοτώσει τη γυναίκα του, αλλά αυτό που συνέβη δεν το περίμενε