H δημοσιογράφος των New York Times, Farah Nayeri (Culture correspondent) συντόνισε συζήτηση για το αν η τέχνη είναι όπλο στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και μέσο ακτιβισμού, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με τους New York Times και διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation.
Η Ιrina Bokova, Former Director General, UNESCO and Chair of Board of Governors, Democracy and Culture Foundation, ανέφερε ότι η προώθηση της τέχνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν διασφαλίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία στην πληροφόρηση, ελευθερία του λόγου. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό, όπως υπογράμμισε, και αποτελεί βασική προτεραιότητα της UNESCO, να προστατεύονται μνημεία τέχνης, μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας. «Όταν αυτά καταστρέφονται, καταστρέφεται μαζί τους και το θεμελιώδες δικαίωμα στην έκφραση, βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε.
«Η τέχνη είναι μία μορφή ακτιβισμού»
«Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά, και μέσω της τέχνης μπορούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε και πάλι. Η τέχνη, με την απλή της μορφή, μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία καλύτερα.
Η τέχνη είναι μία μορφή ακτιβισμού, μπορεί και πρέπει να υπερασπίζεται βασικές αξίες. Αξίες που διαμορφώνουν τη Δημοκρατία». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο συν-ιδρυτής και επικεφαλής της ΜΚΟ Fine Arts, Pavel Kounchev, τονίζοντας ότι διανύουμε μία περίοδο αναγέννησης της τέχνης ως εργαλείο ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Δημοκρατίας.
Ο Ai Weiwei για την τέχνη
Ο καλλιτέχνης Ai Weiwei τόνισε ότι η τέχνη είναι η ψυχή της ζωής και χωρίς αυτήν δεν είμαστε ελεύθεροι. Διαφώνησε με το υπόλοιπο πάνελ ότι οι καλλιτέχνες είναι οι καλύτεροι «ακτιβιστές» για την προάσπιση της Δημοκρατίας. «Υπάρχουν πολύ καλύτεροι ακτιβιστές από τους καλλιτέχνες, όπως ο Σνόουντεν ή ο Ασάνζ, απλά δεν τους έχουμε κατατάξει στους καλλιτέχνες και δεν έχουν τη δύναμη της «τέχνης» να συνοδεύει τις πολύ σημαντικές τους παρεμβάσεις». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προασπιζόμαστε τη ζωή και την ελευθερία, όχι την τέχνη. Η τέχνη είναι η ίδια η ζωή, δεν είναι ένα όπλο αντίστασης όπως πολύ συχνά ισχυρίζονται κάποιοι».
Τέλος, η ιστορικός, συγγραφέας και τηλεοπτική παραγωγός Bettany Hughes, κάνοντας μία ιστορική αναφορά στην αρχαιότητα, μας υπενθύμισε ότι η τέχνη και η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του ανθρώπου και της δημιουργίας της Δημοκρατίας. «Η τέχνη περικλείει την ψυχή της Δημοκρατίας, είναι βασικό συστατικό της ύπαρξής μας. Δυστυχώς χρησιμοποιούν αρκετοί την τέχνη ως «όπλο». Για παράδειγμα, για να «καταστρέψουν» πολιτισμούς, στόχος γίνονται μνημεία τους. Συνεπώς για να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, πρέπει να προστατεύουμε και τα μνημεία πολιτισμού, τα στοιχεία που ένωναν και ενώνουν τους λαούς για χιλιάδες χρόνια».