Ανοιξε για το κοινό η έκθεση στη Βουλή με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».
Η έκθεση, που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής λειτουργεί σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Αιθουσα τροπαίων στη Βουλή των Ελλήνων
Το κυρίως τμήμα της Έκθεσης αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, στην μεγαλοπρεπή Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», γνωστή ιστορικά με την ονομασία Αίθουσα «Τροπαίων και Υπασπιστών».
Πριν ο επισκέπτης/η επισκέπτρια βρεθεί εντός της αίθουσας, θα απαντήσει, ως πρελούδιο, μία ενότητα για την προετοιμασία του Αγώνα από την Φιλική Εταιρεία, καθώς και ένα χαρτογραφικό χρονολόγιο.
Στην επιβλητική Αίθουσα Τροπαίων κυριαρχεί η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου, που προσφέρει τον αφηγηματικό «καμβά» της έκθεσης: έξι κύριες ενότητες και δύο πρόσθετες με ειδικές θεματικές τεκμηριώνουν εικαστικά και κειμενικά τις παραστάσεις της Ζωφόρου κατά χρονολογική εξέλιξη (1821-1833) και τις εντάσσουν στο ευρύτερο ιστορικό τους συγκείμενο.
Προσωπογραφίες και σπαθιά
Στη διαδοχική, μικρότερη Αίθουσα Υπασπιστών μάς υποδέχονται οι προσωπογραφίες 14 αγωνιστών-πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης, που λειτουργούν μετωνυμικά για το σύνολο των επωνύμων και ανωνύμων ηρώων, στρατιωτικών και πολιτικών, αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, Ελλήνων και Φιλελλήνων, ανδρών αλλά και γυναικών που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στον Αγώνα.
Πιστόλες, σπάθες και παλάσκες αποτέλεσαν γι’ αυτούς τα εργαλεία της λευτεριάς· η αγάπη προς την πατρίδα, η βαθιά ριζωμένη ορθόδοξη πίστη, ο πόθος για δικαιοσύνη τα συμβολικά τους εφόδια.
Σε αυτό το «επίσημο» ηρώον της Επανάστασης, ο επισκέπτης/η επισκέπτρια έρχεται σε «συνομιλία» με τους πρωταγωνιστές και μάρτυρες του Αγώνα, οδηγώντας την εκθεσιακή εξιστόρηση σε συναισθηματική κορύφωση.
Ξεναγησεις στην εκθεση της Βουλής
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 11:00 και στις 15:00, καθώς και κάθε Κυριακή στις 12:00.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, 367 μοναδικά εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια «συνομιλούν με τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ιστορικού κτηρίου του Κοινοβουλίου και αφηγούνται την πορεία των Ελλήνων προς την Ελευθερία».
Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
- Τηλεφωνικά με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (τηλ.: 210 3735247 και 210 3735245) ή -Με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr