Ανοιχτoί από σήμερα υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι: Πόσα άτομα, με ποιο SMS -Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη - iefimerida.gr

Ανοιχτoί από σήμερα υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι: Πόσα άτομα, με ποιο SMS -Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη

ακροπολη
Λινα Μενδωνη , φωτογραφία ΥΠΠΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα ανοίγουν από σήμερα με το κανονικό μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων χαμηλού επιδημιολογικού αποτυπώματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πώς επισκεπτόμαστε αρχαιολογικούς χώρους

Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συμφόρηση, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Η μετάβαση σε αυτούς, μέσω κωδικού 6, δεν θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα αυτοψία στην Ακρόπολη, εν όψει της επαναλειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, την αρμόδια Εφορο Αρχαιοτήτων Ε. Μπάνου, τον τμηματάρχη Εργων της ΕΦΑΠΑ Μ. Λεφαντζή, την αρχιφύλακα του χώρου Ε. Φιλιππαίου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μενδώνη: Αποσυμπίεση οι αρχαιολογικοί χώροι

Όπως, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα -ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι- είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες, παρέχοντας τους μια δυνατότητα “αποσυμπίεσης” από την πολύμηνη καραντίνα, αλλά και προσφέροντας την ευκαιρία ενός ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιπάτου. Προφανώς οφείλουμε όλοι, επισκέπτες και εργαζόμενοι, να τηρούμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των άλλων αλλά και τη δική μας. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια εργαζομένων και κοινού. Το ΥΠΠΟΑ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, σε όλη την επικράτεια, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορέσουν να χαρούν με ασφάλεια την επίσκεψή τους».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στους χώρους σε ομάδες ως και των τριών ατόμων, με την εξαίρεση των οικογενειών, ενώ θα πρέπει να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους των ορίων του δήμου τους. Ισχύουν επίσης, τα μέτρα προφύλαξης, με την τήρηση των αποστάσεων, την χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, καθώς και τη χρήση αντισηπτικών.

Μικροι αλλά και εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι

Είναι μια μοναδική ευκαιρία, τουλάχιστον για όσους κατοικούν σχετικά κοντά σε τέτοιους χώρους, να τους επισκεφτούν ως μια ανάσα γνώσης και ξεκούρασης, ιδιαίτερα απαραίτητης την περίοδο του παρατεταμένου lockdown που διανύουμε. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, εμβληματικοί ή πιο ταπεινοί, αποτελούν «οάσεις» πολιτισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο ανήκουν, είτε αυτοί αφορούν σύγχρονα αστικά κέντρα είτε περιοχές εκτός κλεινού άστεως. Προσφέρουν όμως κι άλλα «ευεργετήματα». Ανάπαυλα, μάθηση και βιωματική εμπειρία, ειδικά όταν συνοδεύονται από πλούσιο ενημερωτικό υλικό και νέες τεχνολογίες (wifi ή διαδραστικές ξεναγήσεις), ενώ μπορεί, ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε πόλεις, να αποτελούν βιοτόπους που φιλοξενούν ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενίοτε και ενδημικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε μερικούς εμβληματικούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Φίλιπποι, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αρχαία πανελλήνια ιερά όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία, τόποι μυστηριακών λατρειών όπως η Ελευσίνα και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, σημαντικοί προϊστορικοί οικισμοί, όπως το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, γυμνάσια και «πανεπιστήμια» της αρχαιότητας όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη, εντυπωσιακά κάστρα διαφόρων εποχών, όπως το φράγκικο κάστρο στο Γεράκι Λακωνίας, βυζαντινές καστροπολιτείες όπως ο Μυστράς και η Μονεμβασιά, μνημειακά ανάκτορα όπως η Κνωσός και η Φαιστός, περίφημες ακροπόλεις, όπως οι Μυκήνες. Μέσα σε πανέμορφα φυσικά περιβάλλοντα που ειδικά αυτή την εποχή γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά και ασφαλή (στην ενημέρωση χτες έγινε λόγος για το πόσο λιγότερο ευνοούν τη μετάδοση του ιού οι εξωτερικοί χώροι), οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι πάλι έτοιμοι να μαγέψουν με το κάλλος και το αρχαιολογικό/ιστορικό ενδιαφέρον τους, αλλά και με τις μοναδικές ευκαιρίες μικρής απόδρασης που προσφέρουν και οι οποίες, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν σε αναστολή λειτουργίας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, μαζί με τα μουσεία τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ