Ενα εμβληματικό θέατρο με βαρύ ιστορικό παρελθόν και λαμπερό μέλλον, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, το θέατρο Ολύμπια, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό.
Τοπόσημο της Αθήνας από το 1957, φιλοξενούσε μέχρι πρότινος την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», όπως πλέον ονομάζεται, έκανε την εκκίνηση για τη σεζόν 2021-2022 παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με έμφαση στο Λυρικό θέατρο.
«Φανταζόμουνα αρκετά πράγματα που όμως ο covid δεν αφήνει να πραγματοποιηθούν» ανέφερε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια, Ολιβιέ Ντεκό, τονίζοντας πως οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει, ωστόσο το πνεύμα του αρχικού προγραμματισμού παραμένει αναλλοίωτο. Τι σημαίνει αυτό; Τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα. Μουσικό θέατρο με όπερα, οπερέτα, ελαφρό τραγούδι. Δημόσιο θέατρο στην υπηρεσία του κοινού και θέατρο της πόλης, με υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών προγράμματα, προσιτά με ποικιλομορφία, όπως τόνισε ο Ολιβιέ Ντεκότ.
Σε μία γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα μέχρι και τα Χριστούγεννα, μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε έργα διεθνούς ρεπερτορίου, τζαζ, έντεχνη καλλιτεχνική δημιουργία, σουίνγκ, επετειακά, gala όπερας.
To theatre de la ville της Αθήνας
Το Ολύμπια φιλοδοξεί να γίνει για την Αθήνας, κάτι σαν το θρυλικό Παριζιάνικο «Τheatre de la ville», όπως συμφώνησαν στην τοποθετησή τους Μπακογιάννης-Ντεκότ και είναι ανακουφιστικό, όπως είπε και ο δήμαρχος Αθηναίων, οτι πλέον μπορούμε να βρισκόμαστε δια ζώσης, πάντα με μέτρα και ασφάλεια, μιας και το Ολύμπια υποδέχεται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες, έως έξι μήνες από τη διάγνωση.
Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2021-2022 είναι δομημένο γύρω από επετείους ορόσημα για την Ελλάδα: τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 –με παραγωγές μέχρι το τέλος του 2021– και τα εκατό χρόνια από την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με δράσεις για το επόμενο έτος 2022.
Ανοίγει το Σάββατο η αυλαία του Ολύμπια
Η αυλαία του δημοτικού θεάτρου Ολύμπια ανοίγει με την παράσταση «Αχιλλεύς. Ελλάς Εκλιπαρούσα» από την θεατρική ομάδα bijoux de kan, 9 και 10 Οκτωβρίου. Η παράσταση διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.
Η πλεονεκτική συμπεριφορά του πρώτου από τη μία και η περηφάνια και ο εγωισμός του δεύτερου από την άλλη θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του ελληνικού στρατεύματος και την επιτυχή έκβαση του Τρωικού Πολέμου έως ότου έρθει η πολυπόθητη συμφιλίωσή τους. Ανασυνθέτοντας τα υλικά μιας «παλιάς θεατρικότητας», καταδυόμενη στις ρίζες του νεοελληνικού λόγου και της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, η bijoux de kant προσεγγίζει το ηρωικό δράμα μέσα από μια γλυκόπικρη αίσθηση αλλά και συγχρόνως κωμική και ανάλαφρη ματιά θίγοντας μερικά από τα βασικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας. Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Θανάσης Δόβρης, Θανάσης Βλαβιανός, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Βασίλης Ζιάκας και η Φλομαρία Παπαδάκη
Ο «ναός» του Λυρικού τραγουδιού
Στόχος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Ολύμπια είναι η ανάδειξη του Θεάτρου σε έναν Ναό του τραγουδιού, ανοιχτό σε όλες τις μορφές του: από το λυρικό τραγούδι ως την έντεχνη μουσική δημιουργία, μέσω της παρουσίασης ποικίλων, πρωτότυπων και διαχρονικών παραγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η παρουσίαση έργων όπερας και ελληνικής οπερέτας, που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση, με παραστάσεις όπως:
Le Siège de Corinthe (Η Πολιορκία της Κορίνθου), η αριστουργηματική όπερα του Gioachino Rossini, παρουσιάζεται στην αρχική γαλλική εκδοχή της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δύο διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, που διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Xορωδία του Δήμου Αθηναίων και η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένων συνεργασιών στο εξωτερικό, καθοδηγούν μια διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ.
Ο Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ, μια ελληνική εθνική όπερα, όπως έχει χαρακτηριστεί, ένας ύμνος στην ανδρεία και την αριστεία, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή.
Η όπερα Ανδρονίκη του Αλεξάνδρου Γκρεκ, σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας 1821-2021, ένα έργο με έντονο ιστορικό, μυθιστορηματικό, εθνικό και διαχρονικό χαρακτήρα, που εκτυλίσσεται γύρω από τρία φανταστικά πρόσωπα, την ηρωίδα Ανδρονίκη, τον αγωνιστή Θρασύβουλο και τον κακόβουλο Βάρθακα, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, σε νέα ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.
Η Κρητικοπούλα, κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που εντάσσεται στον κύκλο παραστάσεων προς τιμήν της Κρήτης, θα ανέβει στη σκηνή του Ολύμπια σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και θα παρουσιαστεί με διπλή διανομή, ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε νέους τραγουδιστές να δείξουν τις δυνατότητές τους επί σκηνής.
Παράλληλα, ο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων προβάλει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι με ένα επίκαιρο αφιέρωμα στην διαχρονική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένη από τη Νένα Βενετσάνου, τον Κώστα Μακεδόνα, την Μαρία Σουλτάτου και τον Δώρο Δημοσθένους, αλλά και σε μια ξεχωριστή συναυλία της αισθαντικής ερμηνεύτριας Φωτεινής Βελεσιώτου.
Στο Ολύμπια τα Χριστούγεννα
Το Δημοτικό Θέατρο Ολυμπια υποδέχεται το 2022 με λαμπερές εκδηλώσεις. The Twelve Days of Christmas, με την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τη
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή, ενώ θα υποδεχτούμε τη Νέα Χρονιά με ένα Πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τους διεθνούς φήμης ερμηνευτές, Μυρτώ Παπαθανασίου, Pietro Adaíni και Δημήτρη Τηλιακό, υπό την διεύθυνση του Nikolas Nägele. Άριες και αποσπάσματα από τις πιο αγαπημένες όπερες, θα μας συντροφέψουν στο ξεκίνημα του 2022!
Στο νέο του ξεκίνημα το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια υποδέχεται και τη νέα του πρόεδρο Νίκη Αραμπατζή.
Το Θέατρο Ολύμπια σήμερα μας επανασυστήνεται, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης, υπενθυμίζοντας, «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, περάσαμε μία δύσκολη δοκιμασία. Απομακρυνθήκαμε. Ο πολιτισμός πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Οι αυλαίες έπεσαν. Το χειροκρότημα σίγησε. Οι καλλιτέχνες εκτοπίστηκαν από τον φυσικό τους χώρο, παλεύοντας να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει η ψυχή τους σε όλους εμάς. Όμως αυτή η κρίση, εμάς στο Δήμο Αθηναίων μας πείσμωσε. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρώτοι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης για τον πολιτισμό. Με υποδειγματικό τρόπο που εξασφάλιζε την προστασία του κοινού από την πανδημία και ταυτόχρονα ενίσχυε οικονομικά τους καλλιτέχνες» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε «…δεν σταματήσαμε εκεί. Βρήκαμε τον χρόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να δρομολογήσουμε τη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αξιοποίησης του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας».
Δείτε παρακάτω ολόκληρο το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια, μέχρι και τα Χριστούγεννα