Πριν από δύο χρόνια, όταν η Άννα Ροκοφύλλου μπήκε στο γραφείο της, στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Ακαδημίας 50, δεν πίστευε ότι θα δενόταν τόσο πολύ με τον χώρο, τους ανθρώπους και την προσφορά πολιτισμού και αθλητισμού στους Αθηναίους.
Γιατί αυτό το δυσνόητο αρκτικόλεξο «Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α» σημαίνει Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρός του επί μία διετία, επιχείρησε να δώσει πνοή σε κάθε μία από τις έννοιες που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο δημοτικό Οργανισμό των Βαλκανίων, ο οποίος αριθμεί πάνω από 900 άτομα προσωπικό. Και τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, εξαρχής. Αλλά για την Άννα Ροκοφύλλου, δικηγόρο στο επάγγελμα, κόρη του πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου και αυτοδιοικητική για σχεδόν τρεις δεκαετίες, οι προκλήσεις είναι «βούτυρο στο ψωμί της».
Αεικίνητη, με ένα διαρκές χαμόγελο, τρέχει παντού. Ιδίως αυτές τις ημέρες που «τρέχει» το Φεστιβάλ Κολωνού (ως τις 29 Σεπτεμβρίου) στον ιστορικό – αν και μέχρι σήμερα σχετικά άγνωστο - λόφο Ιππίου Κολωνού και το οποίο διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ – δεν παίρνει ανάσα.
Βλέπετε το στοίχημα ήταν τριπλό:
- Να προσφέρει στους κατοίκους των Αθηνών μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και πριν το χειμώνα, ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό προϊόν με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου.
- Να αναδείξει την πανέμορφη αλλά υποβαθμισμένη γειτονιά του Κολωνού, παρακινώντας ανθρώπους από άλλες γειτονιές να την επισκεφθούν.
- Να διαθέσει τα έσοδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.
Τα αλλεπάλληλα sold out που σημειώνει το Φεστιβάλ Κολωνού – πρωτοφανή για εκδηλώσεις του ΟΠΑΝΔΑ – όπως οι θεατρικές παραστάσεις «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου, «Οθέλλος» με τον Γιάννη Μπέζο, οι συναυλίες Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, Στέλιου Ρόκκου και Μελίνας Ασλανίδου, Ελενας Παπαρίζου – Τάμτα κ.α. αποδεικνύουν ότι πετυχαίνει και τους τρεις στόχους της.
Δύο χρόνια μετά την πλούσια δράση της στο τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ, ο Κώστας Μπακογιάννης, ανέθεσε στην Άννα Ροκοφύλλου νέο πεδίο πρόκλησης: Αναβαθμίζεται σε αντιδήμαρχο Αθηναίων για πολιτικές Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Εμφυλης Βίας.
Η Άννα Ροκοφύλλου, μιλά στο iefimerida.gr για όλα: Όσα δημιούργησε επί δύο χρόνια στον ΟΠΑΝΔΑ και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Τι ακριβώς είναι ο ΟΠΑΝΔΑ και τι προβλήματα αντιμετωπίσατε όταν αναλάβατε;
Ο ΟΠΑΝΔΑ προήλθε από τη συνένωση τριών παλιών οργανισμών, το 2011: Του ΟΝΑ (Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης), του ΠΟΔΑ (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων) και των Μουσικών Συνόλων.
Επειδή η συνένωση των Οργανισμών έγινε πολύ γρήγορα, έφερε μια σειρά προβλημάτων. Είναι πρόκληση, βέβαια, το να έχεις να διοικήσεις 900 εργαζόμενους και 240 δομές. Πρόκληση ήταν και η διαχείριση του οικονομικού αλλά και του διοικητικού τομέα. Ο οικονομικός έλεγχος εντόπισε 25 εκκρεμότητες τις οποίες λύσαμε μία προς μία, με κόπο και θέληση. Και φυσικά, πρόκληση αποτελούν και οι ίδιες οι δράσεις, τις οποίες και προσπαθήσαμε να διευρύνουμε, όσο μας επέτρεψε η πανδημία.
Πώς αντιμετωπίσατε στον ΟΠΑΝΔΑ τα lockdown λόγω πανδημίας;
Παρότι, δυστυχώς λόγω πανδημίας, οι περισσότερες δομές μας ήταν κλειστές και δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε εμφανείς δράσεις, εμείς δεν κλείσαμε ούτε μια μέρα, συνεχίσαμε να δουλεύουμε δημιουργικά, και βρήκαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε κυρίως με τις υποδομές.
Πρέπει να σας πω ότι οι περισσότερες δομές μας ήταν ξεχασμένες, αφρόντιστες, αφού η συνένωση έγινε μέσα στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Τώρα ειδικά που ανοίγουμε πάλι και επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα αρχίσει να φαίνεται πολύ περισσότερο το έργο μας.
Ποιες ήταν οι ενέργειές σας για τον αθλητισμό στο δήμο Αθηναίων;
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι σοβαροί τομείς δραστηριότητας και για την πόλη της Αθήνας και για τον κόσμο. Σκεφθείτε την σημασία που έχει πλέον ο αθλητισμός στη ζωή μας. Μαζί με τον πολιτισμό δεν είναι πια το «ευ ζην» αλλά το «ζην». Σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΠΑΝΔΑ έχουμε μεγάλη προσέλευση. Στο κολυμβητήριο στο Γουδί, το οποίο ανακαινίσαμε και επεκτείναμε και το ωράριό του, το καλοκαίρι, ο κόσμος μπορούσε να κολυμπά μέχρι αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα.
Μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Γιούρκα Σεϊταρίδη, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάποια πράγματα στους παραπάνω τομείς ώστε και ο οργανισμός να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος, αλλά και να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του με μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, αξιοποιώντας την τεχνολογία παρείχαμε ψηφιακά στο κοινό τις δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ: Βίντεο γυμναστικής, βίντεο εκγύμνασης ατόμων με αναπηρία - έχουμε άλλωστε ειδικούς γυμναστές και ειδικά προγράμματα για ΑμεΑ – μαγνητοσκόπηση συναυλιών προκειμένου να μεταδοθούν ψηφιακά και από την ΕΡΤ.
Επίσης προσφέραμε διαδικτυακά θεματικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για οικογένειες και διαδικτυακές περιηγήσεις και περιπάτους στις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας με συζητήσεις για την ιστορία της πόλης, των μνημείων και των κατοικιών. Προσπαθήσαμε εν ολίγοις να επικοινωνήσουμε με τους Αθηναίους και να τους προσφέρουμε μια διέξοδο.
Στον τομέα του Πολιτισμού ποιες παρεμβάσεις κάνατε;
Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό προσπαθήσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στους πολιτιστικούς χώρους. Ανακαινίσαμε το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και μέσα στην επόμενη διετία ελπίζω να υλοποιηθεί η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την Κεντρική Βιβλιοθήκη. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα αξιόλογο εικαστικό πρόγραμμα διετίας στη Δημοτική Πινακοθήκη, στα Μουσεία, και το Κέντρο Τεχνών. Στο θέατρο Ολύμπια (στο πρώην κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) θα παρακολουθήσετε παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Έχουμε βεβαίως και τον Πολυχώρο Αννα και Μαρία Καλουτά στον Νέο Κόσμο και τρία ανοιχτά θέατρα. Ένα στο Κολωνό ένα στη Γκράβα κι ένα μικρότερο στο Γουδί. Το θέατρο του Κολωνού είναι πάρα πολύ όμορφο, είναι μικρογραφία της Επιδαύρου. Τα δύο θέατρα του Κολωνού και της Γκράβας αναδείχτηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Στηρίζουμε τον Πολιτισμό», το οποίο είχε εξαγγείλει από πέρσι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στηρίζοντας έμπρακτα τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και το ίδιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία.
Τι παρακαταθήκη αφήνετε μετά από δύο χρόνια στον ΟΠΑΝΔΑ;
Θα έλεγα ότι αφήνω ψυχή, δόσιμο, συμμάζεμα και αγάπη. Ρυθμίσαμε δομικά, νομικά και οικονομικά θέματα και θέσαμε τις βάσεις για να φτιαχτούν οι υποδομές. Έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση 30 παιδικών χαρών και επτά γηπέδων 5Χ5 και στο τέλος της τετραετίας όλα τα γήπεδα θα είναι ανακαινισμένα. Συνδιοργανώσαμε πολλές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και αθλητικές δράσεις. Επιπλέον, φέραμε έσοδα στον οργανισμό μέσα από ταινίες που γυρίστηκαν σε χώρους μας. Έχουμε ανοίξει διάλογο με την κοινωνία, με τους επιχειρηματίες της τέχνης και τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Παράλληλα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία του Οργανισμού με τους πολίτες, αλλάζουμε το σήμα του Οργανισμού και το site opanda.gr, επιχειρούμε να διευρύνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία μέσω των social media γιατί, η αλήθεια είναι, πως δεν ήταν πολύ γνωστός ο οργανισμός.
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Κολωνού που διοργανώνετε στον Ίππιο Κολωνό. Πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία αλλά και πώς διαμορφώθηκε το πρόγραμμα;
Περιγράφοντας το φετινό Φεστιβάλ Κολωνού, με τρεις λέξεις θα έλεγα: ψυχαγωγία, ποικιλία, ποιότητα. Περιλαμβάνει προτάσεις για κάθε γούστο: αξιόλογες παραστάσεις που ανέβηκαν στην Επίδαυρο και αλλού και συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν είχαν ξαναεμφανιστεί στον Κολωνό και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά. Μέσα από αυτό το πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ ευελπιστούμε να στηρίξουμε όχι μόνο τους καλλιτέχνες αλλά και τον αθηναϊκό λαό, που με αντίτιμο από 5 έως 10 ευρώ, μπόρεσε να παρακολουθήσει θεάματα που δεν είχε την ευκαιρία να δει γιατί παρουσιάζονταν είτε μακριά είτε με πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο
Ανταποκρίνεται το κοινό στο Φεστιβάλ Κολωνού;
Αυτό δεν θα σας το πω εγώ, θα το πουν τα νούμερα, που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Έχουμε αλλεπάλληλα sold out– πρωτοφανή για εκδηλώσεις του ΟΠΑΝΔΑ – όπως οι θεατρικές παραστάσεις «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου, «Κάποτε στον Βόσπορο», «Οθέλλος» με τον Γιάννη Μπέζο, οι συναυλίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μανώλη Μητσιά, τον Στέλιο Ρόκκο και την Μελίνα Ασλανίδου, την Ελένη Βιτάλη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, την Έλενα Παπαρίζου μαζί με την Τάμτα, τις «Βάκχες» δια χειρός Νικαίτης Κοντούρη, την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την πρώτη θεατρική εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου και τόσα πολλά ακόμη.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», όπου οι μουσικοί, η κόρη του Μαργαρίτα, τα εγγόνια του και όλοι εμείς, το κοινό, αποτίσαμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο μας συνθέτη. Ιδιαίτερο ηχόχρωμα στον λαϊκό μας πολιτισμό, έδωσαν επίσης η Μαριώ και ο Λ. Καρελάς, ο Κώστας Μακεδόνας, η συναυλία αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου με τα παιδιά του Αγγελο, Στέλιο και Διαμαντή, όπου παραβρέθηκε και ο μεγάλος μας συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης.
Κάναμε μια προσεκτική επιλογή παραστάσεων, καθώς θέλω το φεστιβάλ Κολωνού να ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα φθινοπωρινό ραντεβού με πολιτισμό, ως επιστροφή σε μια ωραία καθημερινότητα με μουσική και θέατρο σε μια γωνιά δική τους με σπουδαία ιστορία , σε ένα θέατρο που ευελπιστώ να γίνει το θέατρο όλων των Αθηναίων και να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία. Πρέπει να σας πως ότι με συγκινούν οι πολίτες που έρχονται και μου λένε «σας ευχαριστούμε, αναβαθμίσατε τη γειτονιά μας».
Αποφασίσαμε, επιπλέον, βλέποντας ό,τι συνέβη με τις πυρκαγιές, να δώσουμε όλα τα έσοδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Τέλος, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον μήνα πολιτισμού στον Κολωνό, στις 29 Σεπτεμβρίου, με άλλη μια μουσικοθεατρική παράσταση, το «Κάποτε στο Βόσπορο» με ελεύθερη είσοδο, για να την χαρούμε όλοι.
Οριστήκατε αντιδήμαρχος πολιτικών ισότητας, αντιμετώπισης διακρίσεων και έμφυλης βίας, μια αντιδημαρχία που μόλις θεσπίστηκε. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το πόστο και την επιλογή για τη δημιουργία του;
Τις τελευταίες δεκαετίες οι ευρωπαϊκές πολιτικές θέτουν σε προτεραιότητα την προώθηση της ισότητας των φύλων και προτάσσουν την αναγκαιότητα ένταξης της διάστασης του φύλου στο σύνολο των δραστηριοτήτων και δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε όλα τα επίπεδα πολιτικής (gender mainstreaming).
Η ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές των δήμων και των Περιφερειών αποσκοπεί στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση πολιτικών ισότητας, έτσι ώστε γυναίκες και άνδρες να επωφελούνται ισότιμα από όλες τις πολιτικές και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και στάδια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Στους δήμους οι πολιτικές ισότητας των Φύλων αποτελούν ρητή αρμοδιότητα με τη δημιουργία υπηρεσιακών μονάδων με αντικείμενο την Κοινωνική Πολιτική και την Πολιτική Ισότητας των Φύλων.
Στα πλαίσια των παραπάνω υπήρξε η ωρίμανση των συνθηκών για την δημιουργία και της αντίστοιχης Αντιδημαρχίας.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας και ποιες οι δομές που θα θέλατε να δημιουργήσετε ή να ενισχύσετε;
Στο Τμήμα Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ήδη λειτουργούν Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων», Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους , Επιτροπή Ισότητας, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, καθώς και με γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ για την νομική εκπροσώπηση γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Αξιοποιώντας όλη αυτή την εμπειρία θα εισηγηθούμε για την εφαρμογή προγραμμάτων και μέτρων που στοχεύουν :
- στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, την αγορά εργασίας, την οικογένεια, την πολιτική κλπ.
- στην προάσπιση των εργασιακών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, ιδιαίτερα των αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά
- την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές (συζυγική/ συντροφική βία, σεξουαλική παρενόχληση, παράνομη διακίνηση γυναικών με
- στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση κλπ)
- την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων
Περισσότερες πληροφορίες για τον ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και το Φεστιβάλ Κολωνού που θα τρέχει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου στον λόφο του Ίππιου Κολωνού, εδώ.