Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.
Γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τους χιλιάδες άμαχους, αλλά και τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην Καμπούλ, που στο παρελθόν είχαν χτυπηθεί αλύπητα από τους Ταλιμπάν
Διεθνή μέσα εκφράζουν την ανησυχία τους για το τί θα γίνει και με τα μνημεία, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο Αφγανιστάν.
Η DW παρουσιάζει μνημεια σε κίνδυνο, όπως το φρούριο του Χεράτ, το μουσείο στην Καμπούλ, τον μιναρέ του Τζαμ.
Το άγαλμα του Αμπντούλ Αλί Μαζαρί
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα του Αμπντούλ Αλί Μαζαρί, πολιτικού ηγέτη της μειονότητας των Χαζάρα. Ο Μαζαρί είχε ανακηρυχθεί μετά θάνατον Μάρτυρας της εθνικής ενότητας. Οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι θα σέβονταν τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας.
Το φρούριο του Χεράτ στο Αφγανιστάν
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια της Κεντρικής Ασίας και το εθνικό σύμβολο του Αφγανιστάν. Το κάστρο αυτό στο χρώμα της άμμου με τους 18 πύργους του στέφει την πόλη Χεράτ στα δυτικά. Ανάγεται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όλο συγκρότημα συντηρήθηκε πριν από μια δεκαετία με διεθνή βοήθεια.
Ο μιναρές του Τζαμ
Έχει ύψος 65 μέτρα και είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πλίνθινος μιναρές στον κόσμο. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Γουριδών. Μια επιγραφή παραπέμπει στο 1174/5 ως έτος κατασκευής. Ο μιναρές του Τζαμ κηρύχθηκε το 2002 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι κήποι του Μπαμπούρ
Το πάρκο αυτό κατασκευάστηκε το 1528 από τον αυτοκράτορα της δυναστείας των Μουγκάλ Μπαμπούρ. Στον εμφύλιο της δεκαετίας του 90 καταστράφηκε και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε από το Ίδρυμα Αγά Χαν με γερμανική βοήθεια. Το συγκρότημα περιλαμβάνει καραβάν-σεράι, ανάκτορο, ιστορικό περίπτερο, τζαμί και τον τάφο του Μπαμπούρ, λίγο πιο έξω από την Καμπούλ.
Το τζαμί Σαχ-ε Ντοχ Σαμσίρα
Το τζαμί Σαχ-ε Ντοχ Σαμσίρα, το Τζαμί του βασιλιά με τα δύο ξίφη, βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ και χτίστηκε τη δεκαετία του 20 επί βασιλείας Αμανουλάχ Χαν. Ο βασιλιάς είχε προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει το Αφγανιστάν. Το τζαμί του είχε ασυνήθιστο αρχιτεκτονικό σχέδιο με πολλά επίπεδα και προσόψεις σε στιλ ιταλικού νεομπαρόκ.
Το Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ
Τα αρχεία και οι συλλογές του αφγανικού Εθνικού Μουσείου στην Καμπούλ περιλαμβάνουν 80.000 αντικείμενα. «Ανησυχούμε για την ασφάλεια των υπαλλήλων και των συλλογών μας» δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθυντής του μουσείου Μοχάμετ Φαχίμ Ραχίμι. Ήδη το 2001 οι Ταλιμπάν είχαν λεηλατήσει και εν μέρει καταστρέψει το Εθνικό Μουσείο.
Η Ελλάδα στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ
Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν. Μάλιστα χθες η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση με τον επί μία δεκαετία υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν.
Ο κ. Σουλτάν εξέφρασε στην Υπουργό την οδύνη και την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς η δράση των Ταλιμπάν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε στην Υπουργό την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ. Η χώρα μας συνεισέφερε 750.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ, ενώ το 2002 αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν επισκεφθεί το Μουσείο και είχαν συμβάλει στις αναγκαίες μελέτες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων Συλλογών του.
Μενδώνη: Γίνονται κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ προς UNESCO και ΕΕ
«Σήμερα», είπε ο κ. Σουλτάν «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής που είχε φέρει στο φως ο Ελληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης». Δεδομένου ότι τα χιλιάδες ευρήματα της Βακτριανής έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι όλα καταγεγραμμένα και η πώλησή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Όχι όμως και η καταστροφή τους.
Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Σουλτάν ότι γίνονται κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ προς την UNESCO και την ΕΕ, επισημαίνοντας εμφατικά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει πλέον το αφγανικό πολιτιστικό απόθεμα.