Με απόφαση της Υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως ανανεώνεται η θητεία του Φίλιππου Τσιμπόγλου ως γενικού διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για μία τετραετία (2019 – 2023).
Ο δρ Φίλιππος Τσιμπόγλου γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Με ιστορία δύο αιώνων περίπου, περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά και ένα πλήθος σπάνιων χειρόγραφων κωδίκων από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας και συνδετικό κρίκο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Με αφορμή τη μετεγκατάσταση, ο κορυφαίος θεσμός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και εισέρχεται στη ψηφιακή εποχή. Στις νέες της εγκαταστάσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με το κοινό ως χώρος μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης, ως εκκολαπτήριο νέων ιδεών και ανοιχτός τόπος μάθησης. Τέλος, για πρώτη φορά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δημιουργεί ένα Δανειστικό Τμήμα το οποίο προσφέρει μια ξεχωριστή συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων.
Το μεγαλόπρεπο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκίνησε το 2017 και ολοκλήρωσε με επιτυχία το 2018 το έργο της μετακόμισης των συλλογών της από το Βαλλιάνειο κτίριο στις νέες της εγκαταστάσεις, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η μεταφορά των 720.760 τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος υπήρξε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαδικασία και διήρκησε τρεις μήνες. Απαίτησε σε καθημερινή βάση τη συνεργασία περισσοτέρων των 100 ανθρώπων, την προσαρμογή χώρων, διαδρομών και εργαλείων και την πραγματοποίηση 235 δρομολογίων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά των συλλογών με τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση, κατασκευάστηκαν ειδικές τροχήλατες βιβλιοθήκες, κατάλληλα διαμορφωμένες για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή μετατοπίσεων του υλικού.
Οι ειδικές συλλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους σημαντικότερους θησαυρούς της ελληνικής έντυπης κληρονομιάς, μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες για την προστασία των εθνικών μας κειμηλίων. Το κόστος της μετακόμισης άγγιξε τα 489.800 ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την έκτακτη κρατική επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύψους 5.414.000 ευρώ που διέθεσε η Ελληνική Πολιτεία για την υποστήριξη του έργου της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, σε συνδυασμό με τη δωρεά των 5 ευρω εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος άνοιξε πλέον τις πύλες της και προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να ζήσει την εμπειρία των νέων υπηρεσιών της που είναι διαθέσιμες.
Με τον Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου για ακόμα τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της, ως Γενικού Διευθυντή της, η Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σχεδιάζει, τα επόμενα της βήματα.