Ενα μεγάλο όνομα της ελληνικής γαστρονομίας, ο Chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος μοιράζεται μυστικά χρόνων, εμπειρίες και γεύσεις.
Αλλωστε πάντα οι παραδοσιακές συνταγές λειτουργούν ως «φάρος» για τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, που με τη βοήθειά τους χτίζει την εξελικτική τους πορεία προσαρμόζοντάς τες στο σήμερα.
Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα a la carte σε μία νέα έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε δια χειρός του, αγαπημένου του κοινού μέσα από το Master Chef, σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, ενός μάγειρα με θητεία σε κουζίνες του Λονδίνου και της Κύπρου, στο τιμόνι σήμερα των εστιατορίων της ANEMI HOTELS
Μία νέα έκδοση, με Gefsis και αρώματα ελληνικά, που αγκαλιάζει όλο το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας: Γη, Θάλασσα, Φάρμα, μαζί με το ισχυρό ένστικτο της φιλοξενίας. Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες μάγειρες, αλλά και όσους αισθάνονται έτσι μέσα στην κουζίνα του σπιτιού τους, υμνεί την ελληνική δημιουργική κουζίνα, αναδεικνύει τις μοναδικές ελληνικές γεύσεις, ξυπνά μνήμες και τις αισθήσεις.
Gefsis είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Chef Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, που θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκφραστές της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας και είναι ευρύτερα γνωστός και ως Food & Styling Chef της τηλεοπτικής εκπομπής Master Chef Greece. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από τις Εκδόσεις Gastronomy Essentials, είναι δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά) και την προλογίζει ο Δημοσιογράφος Γαστρονομίας Τάσος Μητσελής.
«Αυγό με ανθόγαλο και τρούφα ή με κρέμα σταμναγκάθι, Καλοκαιρινό μποστάνι, Γιουβαρλάκια σκορπίνας, Κανελόνι παστιτσάδα, Αρνί με αμπελόφυλλο, Αμυγδαλόπιτα…». Διαβάζοντας μερικούς μόνο από τους τίτλους συνταγών, ο αναγνώστης καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για ένα ταξίδι με γεύσεις και αρώματα από την Ελλάδα. Από τον τίτλο και μόνο του βιβλίου προετοιμάζεται για μία μοναδική γευσιγνωσία, γεμάτη με ελληνική φύση.
50 συνταγές του chef που «απογειώνουν» το τραπέζι μας
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, παρουσιάζοντας περισσότερες από 50 συνταγές, πετυχαίνει να ισορροπήσει τέλεια το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό και το ξινό, καταγράφοντας έτσι τις Gefsis της Ελλάδας που ξυπνούν μνήμες, διεγείρουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα. Αγκαλιάζει όλο το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, από τη γη και τη θάλασσα, μέχρι τη φάρμα και το ισχυρό ένστικτο της φιλοξενίας: Καλοσωρίσματα, Αυγά, Γλυκά, Συνοδευτικά.
Ανεξίτηλες αναμνήσεις δημιουργούνται σε κάθε σελίδα του βιβλίου Gefsis, που συνδυάζει τη γεύση με την καθαρή απόλαυση στον ουρανίσκο. Αναδεικνύει το μεγαλείο της Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας, αντιμέτωπίζοντάς την ως κόσμημα του γαστρονομικού μας πολιτισμού, από την προετοιμασία της, μέχρι το σερβίρισμά της.
Τι αναφέρει όμως ο ίδιος ο σεφ για το βιβλίο του, «Αυτό το βιβλίο, αποτελεί ένα όνειρο ετών. Κάθε κείμενο συνταγής, κάθε πιάτο, εσωκλείει τις προσωπικές μου αναμνήσεις κι εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μία προσπάθεια χρόνων δική μου, αλλά και των συνεργατών μου και ιδιαίτερα του Χρήστου Παπαθεοδώρου που ήταν δίπλα μου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Ελπίζω οι γεύσεις αυτού του βιβλίου να γίνουν το ταξίδι σας σε όλα αυτά τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε, προτού καν προλάβετε να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας» τονίζει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.
«Και να ‘μαστε λοιπόν με μια σπουδαία κατάθεση για επαγγελματίες μάγειρες που ξεχειλίζει από Ελλάδα. Φέρνει και πάλι με δημιουργικότητα στο προσκήνιο μια συναρπαστική κουζίνα, γεμάτη ιστορικότητα, ποικιλομορφία, δικά της αρώματα, εξαίσια υλικά, και μια πλούσια παράδοση που λειτουργεί σαν πυροκροτητής της σύγχρονης ελληνικής γεύσης και της θέσης που δικαιούται να έχει στο παγκόσμιο στερέωμα της γαστρονομίας» αναφέρει για την έκδοση ο Τάσος Μητσέλης.
«Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ως ένας από τους κυριότερους εκφραστές της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, μάς ανοίγει άλλο ένα διάπλατο παράθυρο στον κόσμο μιας ανοιχτόκαρδης και φιλόξενης κουζίνας που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κουζίνας που έχει βαθιές, παγκόσμιες ρίζες, προκαλεί συναισθήματα, ξέρει να συγκινεί με την απλότητα της, αλλά και να μας ενθουσιάζει όταν την απολαμβάνουμε στην πιο μοντέρνα της εκδοχή. Μιας κουζίνας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη κουζίνα στον κόσμο» σημειώνει ο Τάσος Μητσελής.
Ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Είναι Πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με σπουδές στην Ξενοδοχειακή - Εστιατορική Τεχνική και στη Μαγειρική Τέχνη. Από το Τμήμα Μαγειρικής -και μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης- πήρε υποτροφία για τη Γαλλική Ακαδημία Μαγειρικής Le Cordon Bleu του Λονδίνου.
Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στη θέση του Executive Chef της ANEMI HOTELS (AthensWas και Anemi Hotel - SENSE restaurants) και παράλληλα είναι ο Food & Styling Chef της τηλεοπτικής εκπομπής Master Chef Greece, ενώ έχει υπάρξει Consulting Chef επί σειρά ετών στα εστιατόρια MAZI στο Λονδίνο και Jolly Joker στη Λευκωσία.
Έχει διατελέσει Chef de cuisine στα εστιατόρια: Οlive Garden του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, Kastri Bistro του ξενοδοχείου DOMOTEL KASTRI (δύο αστέρια FNL BRA Awards και βραβείο Ελληνικής κουζίνας Αθηνοράματος) και SENSE Restaurant του ξενοδοχείου AthensWas (επίσης δύο αστέρια FNL BRA Awards), όπου έλαβε πρόσφατα τη διάκριση Michelin Plate από τον παγκοσμίου φήμης οδηγό Guide Michelin.
Έχει εργαστεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια της Ελλάδας και του Λονδίνου. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου επαγγελματικής μαγειρικής SENSES (εκδόσεις SOLD OUT), του βιβλίου MAZI-Modern Greek Food (εκδόσεις Mitchell Beazley) και του εκπαιδευτικού εγχειριδίου των τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης του Ι.Ι.Ε.Κ. Praxis. Tα τελευταία 13 χρόνια εργάζεται, επίσης, ως εκπαιδευτής σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.
Το βιβλίο “Gefsis” του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου διατίθεται online από τη Gastronomy Essentials.
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος /Assistant Chef: Χρήστος Παπαθεοδώρου