Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Όσα θα αλλάξουν στον ναό, στην κρύπτη, στον περιβάλλοντα χώρο [τοπογραφικό] - iefimerida.gr

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Όσα θα αλλάξουν στον ναό, στην κρύπτη, στον περιβάλλοντα χώρο [τοπογραφικό]

Η κρύπτη στον Αγιο Δημήτριο
Η κρύπτη στον Αγιο Δημήτριο / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιβάλλει τη βασιλική του ναού του Αγίου Δημητρίου, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα ποικίλα αρχαιολογικά κατάλοιπα βορείως του Ναού και το Μουσείο της Κρύπτης.

Είχε προηγηθεί αυτοψία στον χώρο της υπουργού και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών προ περίπου ενός μηνός. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μείζον τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, τα βυζαντινά μνημεία της οποίας είναι και ο συγκεκριμένος ναός, έχοντας ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρατηγικό σχέδιο για τον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα συνολικής διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως του ρωμαϊκού λουτρού, που ταυτίζεται με τον χώρο του Μαρτυρίου του Αγίου, των προσκτισμάτων βόρεια και δυτικά της βασιλικής, όπου εκτεινόταν το αίθριο με τη Φιάλη, των δύο μεταβυζαντινών παρεκκλησίων.

Προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη του συνόλου του περιβάλλοντος τον ναό αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος και προσβάσιμος στο σύνολό του, καθώς και η δημιουργία βασικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού προσκυνητών και επισκεπτών του ναού.

Την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιβάλλει τη βασιλική του ναού του Αγίου Δημητρίου, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιβάλλει τη βασιλική του ναού του Αγίου Δημητρίου, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τόπος λατρείας του Αγίου Δημητρίου, μνημείο εγγεγραμμένο, από το 1988, στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο όχι μόνον της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Ναός του Αγίου Δημητρίου
O Ναός του Αγίου Δημητρίου

Η Κρύπτη, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, ήταν ο πρώτος χώρος λατρείας του Αγίου Δημητρίου, επί της οποίας ιδρύθηκε η πρώτη βασιλική του 5 μ.Χ. και στη συνέχεια το 620 π.Χ. η μεγάλη πεντάκλιτη βασιλική.

Στην κρύπτη εκτίθενται ευρήματα τα οποία διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917, αρχιτεκτονικά γλυπτά του 5ου αιώνα και 6ου/7ου αιώνα, γλυπτά του 11ου - 14ου αιώνα, καθώς και ανασκαφικά ευρήματα, όπως νομίσματα, και κεραμική του 5ου - 14ου αιώνα. Η Κρύπτη αποτελεί επισκέψιμο μουσειακό χώρο και λειτουργεί με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Τοπογραφικό Διάγραμμα-Ορθοφωτογράφηση
Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και ο περιβάλλων χώρος. Τοπογραφικό Διάγραμμα - Ορθοφωτογράφηση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου (master plan) για την ανάδειξη και τη λειτουργία -με συγκεκριμένες χρήσεις- του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου, σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στο στρατηγικό σχέδιο να καταγράφονται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι χρήσεις γης, προκειμένου να οριστούν οι άξονες παρέμβασης, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των επιμέρους αναγκαίων μελετών για τη συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου του Αγίου Δημητρίου και την ένταξή του στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι οι προδιαγραφές για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου να έχουν ολοκληρωθεί και να τύχουν της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως το τέλος Οκτωβρίου τ.έ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Δαμασκηνός, η Ελισάβετ Τσιγαρίδα, αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Ιουλία Παπαγεωργίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και η Φλώρα Καραγιάννη, τμηματάρχης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΠΟΘ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ