Abusagada: Μια παράλογη θεατρική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε -Η μάχη του ανθρώπου για την πρωτιά - iefimerida.gr

Abusagada: Μια παράλογη θεατρική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε -Η μάχη του ανθρώπου για την πρωτιά

Οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Abusagada»
Οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Abusagada»

Η Γεωργία Κοκκίνου, η Ελευθερία Μάζαρη και ο Πολύκαρπος Μόσχος δεν είναι απλώς τρεις καλοί φίλοι και ηθοποιοί, είναι πραγματική οικογένεια.

Έχουν ανοίξει το πιο in μπαράκι της Αρεόπολης, το Manitari (ή Μάνη τ' Άρη), που γεμίζει με κόσμο κάθε άνοιξη και καλοκαίρι. Φέτος τον χειμώνα δημιούργησαν και πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Abusagada», την οποία σκηνοθετεί η Γεωργία με τη Μαίρη Καραμπίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράσταση με το περίεργο όνομα είναι μια διασκευή του «Line» του Israel Horovitz. Πρωταγωνιστούν πέντε χαρακτήρες, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, που ψάχνουν να βρουν πρώτοι και να κατακτήσουν την περίφημη «Abusagada», μια... γραμμή, ο καθένας για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους. Ένα έκτο άτομο, μια μυστηριώδης γυναίκα παρατηρεί τα πάντα, σχολιάζει, δίνει τον παλμό, άλλες φορές χιουμοριστικά και άλλες καυστικά.

Πέντε χαρακτήρες, ντυμένοι με φόρμα εργασίας, σε διαφορετικό χρώμα, με ένα καρτελάκι που γράφει το όνομά τους, σε ένα δυστοπικό μέρος, άγνωστο και άχρονο, χωρίς πολλές άλλες λεπτομέρειες, υπό τους ήχους του Φρέντι Μέρκιουρι.

Ο Πολύκαρπος μίλησε στο iefimerida.gr για την παράστασή τους, γιατί πρέπει να τη δούμε και τι είναι τέλος πάντων αυτή η «Abusagada»...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την ομάδα σας

Η ομάδα μας ξεκίνησε μετά τη δραματική σχολή και τα δύσκολα χρόνια του Covid-19. Ξεκίνησε σαν ιδέα αμέσως μετά την αποφοίτηση, όταν ακόμη τα θέατρα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, από μένα, τη Γεωργία Κοκκίνου και την Ελευθερία Μάζαρη. Στη συνέχεια, μετά από συζητήσεις με την καθηγήτριά μας Αγγελική Καρυστινού, η οποία σκηνοθέτησε την πρώτη μας παράσταση, «Κάζιμιρ και Καρολίνα», βρεθήκαμε με παιδιά που γνωρίζαμε από τη σχολή, αλλά μπορεί να ήμασταν σε διαφορετικά τμήματα ή έτη, και αποφασίσαμε να κάνουμε όλοι μαζί την πρώτη μας απόπειρα.

Η πρώτη εκείνη προσπάθεια διήρκεσε δύο χρόνια και μας ένωσε. Την ένωση αυτή, πιστεύω, χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό στην Αγγελική, η οποία εξ αρχής μας ήξερε καλά κι είχε διακρίνει τη χημεία μας, ενώ εμείς δεν το γνωρίζαμε καν ακόμη. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «Free nuts» και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε κάτι μόνοι εξ αρχής. Μέσα από συζητήσεις και προτάσεις αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τη διασκευή του έργου Line του Horovitz και έπεται συνέχεια.

Τι σημαίνει abusagada;

«Abusagada» σημαίνει κατάχρηση σε μία από τις γλώσσες που μιλούν στις Φιλιππίνες, ωστόσο προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τα κορίτσια, η Γεωργία και η Μαίρη, που το σκηνοθέτησαν και έκαναν τη διασκευή, θέλησαν να το κρατήσουν. Έτσι προσπαθήσαμε πολύ να την αρθρώσουμε σωστά, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα σαρδάμ, ανακαλύψαμε τη δυναμική της και πώς είναι να κουβαλά ο κάθε ρόλος τη δική του «abusagada».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πείτε μας λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο του. Τι θέλει να μας πει;

Το πρωτότυπο κείμενο ανήκει στον Israel Horovitz και ονομάζεται Line. Είναι ένα έργο που εντάσσεται στο θέατρο του παραλόγου κι έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις στοχεύοντας περισσότερο στη διάνοια του θεατή και λιγότερο στο συναίσθημά του, διανθισμένο με κωμικά στοιχεία.

Το δικό μας κείμενο έχει, βέβαια, ίδιο κεντρικό θέμα με το πρωτότυπο αλλά αποτελεί μια διασκευή πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια χρωματιστή, θολή και ακαθόριστη διασκευή όπου πέντε άτομα διεκδικούν την πρώτη θέση και μια γυναίκα παρατηρεί τα τεκταινόμενα σαν από πάντα σε αυτό το αιώνιο παιχνίδι.

Λίγα λόγια για τα σκηνικά, κοστούμια, τον χώρο, την ατμόσφαιρα

Το σύνολο της συγκεκριμένης δουλειάς είναι αποτέλεσμα της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, τα κοστούμια ανέλαβε η Ελευθερία Μάζαρη και τα σκηνικά εγώ μαζί με τη Γεωργία Κοκκίνου. Ο χώρος είναι σχετικός στο έργο, δεν ορίζεται, δεν τον κατονομάζουμε καθώς θα μπορούσαν οι ήρωες να είναι οπουδήποτε, το ίδιο συμβαίνει και με το χρόνο. Άλλωστε αυτό το άχρονο στοιχείο εμπίπτει στο είδος του έργου, που σχετίζεται με το θέατρο του παραλόγου, αλλά και στο φιλοσοφικό στόχο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τι σκέψεις και συναισθήματα θα φύγουμε από την παράσταση; Τι θέλετε να μεταφέρετε στο κοινό;

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως έχουμε ακούσει πολλές απόψεις αλλά και σκέψεις σχετικά με αυτή την διαρκή εμμονή του ανθρώπου για την πρωτιά. Οι ήρωες του έργου είναι καθημερινοί άνθρωποι με λάθη, πάθη που αναδεικνύονται μέσω μιας γκροτέσκο αισθητικής κάνοντάς τους να φαίνονται αστείοι έως και γελοίοι για να διακρίνουμε μέσω αυτού την τραγικότητα τους. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να δει και να αναγνωρίσει κοινά στοιχεία με τους ήρωες, να τους δει σαν έναν καθρέφτη του και να σκεφτεί διεξοδικότερα βάσει αυτού.

Συντελεστές

  • Διασκευή & Σκηνοθεσία: Μαίρη Καραμπίνα, Γεωργία Κοκκίνου
  • Πρωτότυπη Μουσική: Mork Frekvens
  • Επιμέλεια Μουσικής: Mork Frekvens, Γεωργία Κοκκίνου
  • Σκηνογραφία: Γεωργία Κοκκίνου, Πολύκαρπος Μόσχος
  • Ενδυματολογία: Ελευθερία Μάζαρη
  • Επιμέλεια Κίνησης: Γεωργία Κοκκίνου, Μαίρη Καραμπίνα
  • Φωτογραφίες: Ανδρέας Αναστασόπουλος
  • Trailer: Μιρέλα
  • Παραγωγή: FreeNuts ΑΜΚΕ

Παίζουν: Παντελής Αρουσαλίδης, Γιώργος Γιέτος, Γεωργία Κοκκίνου, Ελευθερία Μάζαρη, Πολύκαρπος Μόσχος, Ιωάννης Τζιώνας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού: Θέατρο Nous - Creative Space, Τροίας 34

Πότε: Τετάρτη 5 & 12 Μαρτίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεατρική παράσταση ηθοποιοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ