Βασίλισσα Ελισάβετ, 70 χρόνια στον θρόνο: Ο Βασίλης Κουτσαβλής γράφει όσα δεν ξέρουμε για εκείνη [εικόνες] - iefimerida.gr

Βασίλισσα Ελισάβετ, 70 χρόνια στον θρόνο: Ο Βασίλης Κουτσαβλής γράφει όσα δεν ξέρουμε για εκείνη [εικόνες]

Ελισάβετ και Φίλιππος
Ελισάβετ και Φίλιππος

Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου η Βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει τα 70 χρόνια της στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. 70 χρόνια που η Μεγάλη Βρετανία και η Κοινοπολιτεία άλλαξαν συθέμελα. Άλλαξε όμως και η Βασίλισσα, αλλά και η Μοναρχία.

Πόσα αλήθεια ξέρουμε για την Βασίλισσα Ελισάβετ, πόσα παράξενα και μυθικά σχετίζονται με την ίδια και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Ετοιμάστε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και ας βουτήξουμε μαζί στην παρακάτω λίστα που δίνει φως στο πρόσωπο Ελισάβετ, την γυναίκα, την σύζυγο, την μητέρα μα κυρίως το σύμβολο ενός ολόκληρου έθνους και μιας κοινότητας εθνών που την θεωρούν τον ακλόνητο βράχο τους αλλά και αυτή που θα είναι πάντα εκεί. Στα καλά και στα κακά, στα εύκολα και στα δύσκολα. Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέτυχε αδιαμφισβήτητα να σταθεί στο ύψος του ρόλου της, με ταπεινοφροσύνη, ενσυναίσθηση και πάντα στα όρια του θεσμικού της ρόλου ηγήθηκε μιας χώρας στην οποία συνέβησαν κοσμοϊστορικές αλλαγές. Παρέμεινε ο θεματοφύλακας ενός πανάρχαιου θεσμού μα κυρίως ο εγγυητής του πολιτεύματος και ο επικεφαλής μιας από τις αρχαιότερες δημοκρατίες του πλανήτη. Έγινε ένα με τον λαό της, έγινε η ψυχή και η καρδιά του έθνους.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Εαν η Βασίλισσα παραμείνει στον θρόνο μέχρι και τις 30 Μαΐου 2024 θα γίνει η μακροβιότερη μονάρχης όλων των εποχών ξεπερνώντας τον Λουδοβίκο XIV της Γαλλίας. Ήδη έχει γίνει η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνώντας την Βασίλισσα Βικτώρια. Ο γιός της και διάδοχος, Πρίγκιπας Κάρολος είναι ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ με την αδελφή της Μαργαρίτα το 1936 / ΑP Photos
Η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ με την αδελφή της Μαργαρίτα το 1936 / ΑP Photos

2. Το προνόμιο της ιδιοκτησίας των κύκνων του Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει από τον 12ο αιώνα στον Βρετανό Μονάρχη. Κατά συνέπεια σήμερα όλοι οι κύκνοι στα ανοικτά νερά της Μεγάλης Βρετανίας ανήκουν στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Παρόλα αυτά η Βασίλισσα ασκεί το προνόμιο αυτό μόνο για τους κύκνους που κολυμπούν στον Τάμεση και τους παραποτάμους του.  Κατά την 3η εβδομάδα του Ιουλίου στον Τάμεση πραγματοποιείται η τελετή της σηματοδοσίας (Swan Upping) των κύκνων κατά την οποία τα πτηνά εξετάζονται ιατρικά, ζυγίζονται και ένα μεταλλικό δαχτυλίδι τοποθετείται στο πόδι τους. Στην τελετή συμμετέχουν και δύο πολύ παλιές ενώσεις, αυτές των Βαφέων και των Οινοπολών που έχουν και αυτοί ιδιοκτησιακό δικαίωμα στους κύκνους. Η τελετή δεν έγινε το 2015 λόγω της στάθμης των υδάτων στον Τάμεση και το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.  

3. Η Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε σχετική εκπαίδευση για την επισκευή αυτοκινήτων ενώ η ίδια οδηγεί και φορτηγό. Είναι εξαιρετικά χιουμοριστική η πρόσφατη γελοιογραφία και τα memes όπου με την απεργία των οδηγών βυτιοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρωθυπουργός  Boris Johnson τηλεφωνεί στην  Βασίλισσα για να την ρωτήσει αν μπορεί να βοηθήσει οδηγώντας κάποιο βυτιοφόρο ανεφοδιασμού πετρελαίου!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Είναι γνωστό ότι τα αγαπημένα κατοικίδια της Βασίλισσας είναι τα corgi. Όμως δεν είναι όλα corgi, μιας και η τυχαία αναπαραγωγή μεταξύ ενός corgi και ενός dachshund δημιούργησε μια νέα ράτσα βασιλικών κατοικίδιων τα λεγόμενα dorgi! Ένα dorgi λοιπόν αποτελεί σήμερα μέλος της ομάδας των αγαπημένων κατοικίδιων της Βασίλισσας. Η νέα ράτσα σκύλων προέκυψε όταν το αγαπημένο corgi Tiny της Βασίλισσας ζευγάρωσε με το dachshund που ανήκε στην αδερφή της Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Το πρώτο corgi της το πρόσφερε ως δώρο ο πατέρας της Βασίλισσας Ελισάβετ, Βασιλεύς Γεώργιος VI στα 18α γενέθλια της. Το ονόμασε Susan. Από την Susan γεννήθηκαν όλα τα corgis της Βασίλισσας που μετρούν σήμερα πάνω από 30!

5. Ένας από τους βασιλικούς μπάτλερ αποκάλυψε το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των διακοπών της στο Balmoral η Βασίλισσα ζει μια εξαιρετικά απλή ζωή και σε ένα ξύλινο σπιτάκι που υπάρχει στο κτήμα της συνηθίζει να πηγαίνει για πικ νικ. Εκεί βάζει τα κίτρινα πλαστικά γάντια και πλένει τα πιάτα μετά το φαγητό, ενώ μια κυρία επί των τιμών της τα σκουπίζει.

6. Το νυφικό της Βασίλισσας φτιάχτηκε με υλικά που αγοράστηκαν με κουπόνια σίτισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Τα αγαπημένο ποτό της είναι σίγουρα το gin με Dubonnet, αλλά και το λευκό κρασί με το μεσημεριανό και το dry martini, ενώ όπως λέγεται απολαμβάνει και ένα ποτήρι σαμπάνιας το βράδυ.

8. Εχει συνεργαστεί με 14 πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας κατά την βασιλεία της, ενώ έχει συναντηθεί και με 13 Προέδρους των ΗΠΑ. Ο πρώτος πρωθυπουργός της ήταν ο Winston Churchill.

9. Σύμφωνα με έναν πολύ παλιό νόμο του 1324 που θεσπίστηκε κατά την βασιλεία του Εδουάρδου ΙΙ στην Βασίλισσα ανήκουν όλα τα δελφίνια, οι φώκιες, οι φάλαινες και οι οξύρρυγχοι που πλέουν στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου σε απόσταση 3 μιλίων από τις ακτές! Ο νόμος είναι ακόμα σε ισχύ.

Μια κλασική φωτογραφία της μέσα στην επίσημη άμαξα / Kirsty Wigglesworth ΑP Photos
Μια κλασική φωτογραφία της μέσα στην επίσημη άμαξα / Kirsty Wigglesworth ΑP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10. Η Βασίλισσα δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, ούτε διαβατήριο. Και τα δύο εκδίδονται στο όνομά της οπότε δεν χρειάζεται να τα έχει. Την έχουμε δει πολλές φορές πίσω από το τιμόνι όταν βρίσκεται στο κάστρο του Windsor και στις εξοχικές της κατοικίες. Επίσης, δικαιούται τα αυτοκίνητά της να μην φέρουν συμβατικές πινακίδες.  

11. Η Βασίλισσα έχει 2 γενέθλια. Τα κανονικά της γενέθλια είναι στις 21 Απριλίου, αλλά τα επίσημα γενέθλιά της εορτάζονται ένα Σάββατο του Ιουνίου που ο καιρός είναι καλός. Στα κανονικά της γενέθλια πραγματοποιούνται κανονιοβολισμοί στο Λονδίνο ενώ στα επίσημα γενέθλιά της η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση « Trooping the colour».

12. Η Βασίλισσα έχει το δικό της ATM στο υπόγειο του Ανακτόρου Buckingham του Λονδίνου το οποίο το διαχειρίζεται η τράπεζα Coutts. Η ίδια λέγεται ότι δεν κουβαλά μαζί της μετρητά.

13. Δεν υποχρεούται να πληρώνει φόρους παρόλα αυτά από το 1992 και μετά εθελοντικά το κάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

14. Στα 25 της έγινε Βασίλισσα 7 ανεξάρτητων κρατών. Του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Πακιστάν, της Νοτίου Αφρικής και της Κεϋλάνης (Σρι Λάνκα).

15. Το 2011 η Βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η πρώτη αρχηγός του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφθηκε την Δημοκρατία της Ιρλανδίας καλεσμένη της τότε Προέδρου Mary McAleese.

16. Η Βασίλισσα Ελισάβετ συνέπεια μιας μακράς ιστορικής παράδοσης έχει τον τίτλο του Δούκα της Νορμανδίας στα νησιά της Μάγχης και στην νήσο Man, ενώ όταν βρίσκεται στο Lancaster διατηρεί τον τίτλο του Δούκα του Lancaster. Δεν κάνει χρήση αυτών των τίτλων, μιας και από την ίδια πηγάζουν οι τίτλοι ευγενείας.

17. Είναι η μόνη Βρετανή Μονάρχης που γιόρτασε πλατινένια επέτειο γάμου το 2017.

Πάνω σε ελέφαντα, σε επίσημη επίσκεψή της στην Ινδία το 1965/ AP Images
Πάνω σε ελέφαντα, σε επίσημη επίσκεψή της στην Ινδία το 1965/ AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

18. Το τελευταίο επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό ήταν στην Γερμανία το 2015 και το τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στην Μάλτα την ίδια χρονιά για την συνάντηση των επικεφαλής των χωρών της Κοινοπολιτείας. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας της δεν πραγματοποιεί πλέον τέτοια ταξίδια.

19. Το 2012 στα πλαίσια των εορτασμών για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της, έγινε η πρώτη Βρετανή Μονάρχης που συμμετείχε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 1781!

20. Είναι η πρώτη Βρετανή Μονάρχης και αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας που υποδέχτηκε επίσημα στο Λονδίνο τον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Ιωάννη ΙΙ. Ηταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ποντίφικα τα τελευταία 450 χρόνια.

21. Στην Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ανήκει, μεταξύ άλλων, το Buckingham Palace και το Ανάκτορο Kensigton στο Λονδίνο, το κάστρο Windsor αλλά και το Holyrood Palace στο Εδιμβούργο. Τα χρησιμοποιεί ως εκ του ρόλου της ως Βασίλισσα. Στην ίδια ανήκουν προσωπικά οι εξοχικές της κατοικίες Sandringham House και το κάστρο Balmoral στην Σκωτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

22. Η Βασίλισσα Ελισάβετ κατέχει εκ μέρους του έθνους μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Η Βασιλική Συλλογή είναι προσβάσιμη στην έρευνα, έργα της παρουσιάζονται σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και τμήμα της κοσμεί τις επίσημες κατοικίες του Μονάρχη.

Παιχνίδι με ένα από τα αγαπημένια της σκυλάκια ενώ ελέγχει τα αναμνηστσικά που κυκλοφορούν για τον Ιωβηλαίο της. / Steve Parsons
Παιχνίδι με ένα από τα αγαπημένια της σκυλάκια ενώ ελέγχει τα αναμνηστσικά που κυκλοφορούν για τον Ιωβηλαίο της. / Steve Parsons

22. Είναι αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 ακόμα κρατών της Κοινοπολιτείας.

23. Η Βασίλισσα Ελισάβετ στην προ covid εποχή παρέθετε δεξιώσεις, γεύματα, δείπνα, garden parties, ακροάσεις και απονομές τίτλων για περισσότερα από 139.000 άτομα ετησίως ενώ κατά την διάρκεια της βασιλείας της έχει αποστείλει περισσότερα από 293.000 (στοιχεία 2020-2021) συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στα εκατοστά γενέθλια των υπηκόων της μια μακρά παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επίσης έχει αποστείλει περισσότερα από 892 μηνύματα σε ζευγάρια που γιόρτασαν την αδαμάντινη επέτειο του γάμου τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

24. Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19 η Βασίλισσα Ελισάβετ συνέχισε τα καθήκοντά της απρόσκοπτα μέσα από εκατοντάδες βιντεοκλήσεις, τηλεφωνήματα και γενικά ψηφιακά και online κανάλια επικοινωνίας.

25. Η χρηματοδότηση των Ανακτόρων και του ρόλου της Βασίλισσας ως αρχηγού κρατών ανήλθε για το οικονομικό έτος 2020-2021 στο ποσό των 85,9 εκατομμυρίων στερλινών με αντιστοιχία 1.29 λιρών/Βρετανό πολίτη. Τα 34,4 εκατομμύρια του παραπάνω ποσού αφορούν αποκλειστικά έργα συντήρησης και αποκατάστασης των επίσημων βασιλικών κατοικιών που μετρούν αιώνες ζωής και χρειάζονται συνεχή προστασία και ανάδειξη προς όφελος του Έθνους. Κατά συνέπεια το κόστος λειτουργίας των ανακτόρων και του θεσμικού ρόλου της Βασίλισσας ανά Βρετανό πολίτη πέφτει στις 77 πένες/άτομο.

26. Η Βασίλισσα Ελισάβετ μόνο στην Αγγλία αναφέρεται ως Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Στην Σκωτία απλά αναφέρεται ως Βασίλισσα Ελισάβετ μιας και η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι δεν βασίλευσε στην Σκωτία.

27. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δύσκολα αποκαλύπτει δημοσίως τα συναισθήματά της. Είναι πάντοτε μετρημένη και αποστασιοποιημένη συναισθηματικά γιατί αυτό της επιβάλει ο ρόλος της ως σύμβολο του Έθνους. Κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε δημοσίως αφήνει στην άκρη τα συναισθήματά της και φορά το θεσμικό της προσωπείο. Μια από τις σπάνιες φορές που την είδαμε να κλαίει δημοσίως ήταν κατά την εκδήλωση απόσυρσης της θρυλικής θαλαμηγού Britannia στις 11 Δεκεμβρίου 1997. Ενός πλοίου που υπηρέτησε τον θρόνο και το έθνος για περισσότερα από 44 χρόνια. Άνθρωποι που την γνωρίζουν πολύ καλά σημειώνουν με έμφαση ότι αυτό της στοίχισε εξαιρετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανάμεσα σε λουλούδια που τόσο πολύ λατρεύει /Geoff Pugh ΑP Photos
Ανάμεσα σε λουλούδια που τόσο πολύ λατρεύει /Geoff Pugh ΑP Photos

28. Ίσως η χειρότερη χρονιά στα χρόνια της Βασιλείας της ήταν το έτος 1992 το οποίο η ίδια χαρακτήρισε δημόσια σε ομιλία της στο Guildhall του Λονδίνου στις 24 Νοεμβρίου 1992 ως a «annus horribilis». Είχε ακριβώς πει: «1992 is not a year on which I shall look back with undiluted pleasure. In the words of one of my more sympathetic correspondents, it has turned out to be an annus horribilis». Ηταν η χρονιά εορτασμού του ρουμπινένιου ιωβηλαίου της κατά την οποία συνέβησαν τραγικά για την ίδια περιστατικά.

- Ο χωρισμός του γιου της Πρίγκιπα Andrew με την Sarah Ferguson.

- Το διαζύγιο της κόρης της Πριγκίπισσας Anne.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η έκδοση του βιβλίου της Πριγκίπισσας Νταϊνα «Diana: Her True Story» με λεπτομέρειες από την σχέση της με τον Πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου Κάρολο.

- Δημοσίευση στις 20 Αυγούστου γυμνών φωτογραφιών της Sarah Ferguson με τον φίλο της John Bryan.

- Δημοσίευση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών της Πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον φίλο της James Gilbey στις 24 Αυγούστου.

-Η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που καιεί μεγάλο τμήμα του αγαπημένου της Κάστρου Windsor.

-Λίγο μετά την ομιλία της στις 9 Δεκεμβρίου ακολουθεί και η αναγγελία του χωρισμού του Πρίγκιπα Καρόλου με την Πριγκίπισσα Νταϊνα.

29. Η Πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ συμμετείχε incognito με την αδερφή της Πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο μεγάλο πάρτι στις 8 Μαϊου του 1945 μπροστά στα Ανάκτορα του  Buckingham για τον εορτασμό του τέλους του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φορούσε στρατιωτικά ρούχα και είχε κατεβάσει το καπέλο της για να μην την αναγνωρίσουν. Χάθηκαν μέσα στο πλήθος και περπάτησαν μίλια εκείνο το βράδυ στους δρόμους του Λονδίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

30. Δεν πήγε ποτέ σχολείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει λάβει σημαντική εκπαίδευση. Αυτό συνέβη ιδιωτικά με ιδιαίτερα μαθήματα από τους παιδαγωγούς της.

31. Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν και τρίτα ξαδέρφια πέρα από ζευγάρι. Η κοινή γιαγιά τους ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, η γιαγιά της Ευρώπης όπως έχει χαρακτηριστεί. Η μητέρα του Πρίγκιπα Φιλίππου, Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας και της Δανίας ήταν δεύτερη ξαδέρφη του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, βασιλέως Γεωργίου VI. H γιαγιά του Πρίγκιπα Φιλίππου και μητέρα της Πριγκίπισσα Αλίκης της Ελλάδος και της Δανίας ήταν η Πριγκίπισσα Βικτώρια της Έσσης και του Ρήνου, πρώτη ξαδέρφη του παππού της Βασίλισσας Ελισάβετ, Βασιλέως Γεωργίου V.   

32. Περίπου το 81% των Βρετανών δεν ήταν γεννημένοι όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο το 1952 με τον θάνατο του πατέρα της σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών γνώρισε μόνο την ίδια ως Βασίλισσα και πλέον η Βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί την γιαγιά, την μητέρα και την αδερφή του Έθνους.

33. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 265 επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό από τότε που ανέβηκε στον θρόνο και θεωρείτε η πλέον πολυταξιδεμένη μονάρχης στον κόσμο. Έχει επισκεφτεί 116 χώρες συνολικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

34. Δεν είναι η πλουσιότερη κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η προσωπική της περιουσία υπολογίζεται περίπου στα 340 εκατομμύρια στερλίνες σύμφωνα με στοιχεία του CNN Money.

35. Με την αποστολή του Apollo 11 το 1969 η Βασίλισσα Ελισάβετ μεταξύ άλλων ηγετών απέστειλε στο φεγγάρι προσωπικό της μήνυμα το οποίο παραμένει στην σελήνη σε έναν δίσκο από σιλικόνη. Ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin το τοποθέτησαν κάτω από την Αμερικανική σημαία που στερέωσαν στο σημείο προσέγγισης.

Κρατώντας την χαρακτηριστική τσάντα στα χέρια της. Χρησιμοποιεί τις τσάντες της για να στέλνει μηνύματα στους συνεργάτες της... /Jens Kalaene AP Photos
Κρατώντας την χαρακτηριστική τσάντα στα χέρια της. Χρησιμοποιεί τις τσάντες της για να στέλνει μηνύματα στους συνεργάτες της... /Jens Kalaene AP Photos

36. Έχει αναφερθεί πολλές φορές και από διαφορετικές πηγές ότι χρησιμοποιεί την τσάντα σας για να στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα στους ανθρώπους του παλατιού που παρίστανται σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Οι τσάντες της είναι του Οίκου Launer και έχει στην κατοχή της περισσότερες από 200. Λέγεται ότι όταν τοποθετεί την τσάντα της πάνω σε τραπέζι κατά την διάρκεια δείπνου επιθυμεί αυτό να λάβει τέλος εντός των επόμενων 5 λεπτών και όταν την τοποθετεί στο πάτωμα είναι ένδειξη του ότι χρειάζεται να έρθει μέλος του προσωπικού της και να την «σώσει» σε μια πολύ δύσκολη στιγμή ή μια βαρετή συζήτηση. Τέλος για το τι περιέχει η τσάντα της Βασίλισσας έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι έχει ένα κραγιόν, ένα καθρεφτάκι, και καλά διπλωμένα χαρτονομίσματα των 5 και 10 λιρών για την εκκλησία καθώς και φωτογραφίες μελών της οικογένειες. Επίσης λέγεται ότι έχει τα γυαλιά της για διάβασμα, καραμέλες μέντας, ένα μαντήλι και μια πένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

37. Ενώ φαίνεται αρκετά αυστηρή στις δημόσιες εμφανίσεις της πρέπει να πούμε ότι έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Ενα από τα μνημειώδη αστεία περιστατικά που της συνέβησαν ήταν στην Σκωτία στο κάστρο Balmoral, την ιδιωτική εξοχική της κατοικία. Όπως αναφέρει ένας από τους σωματοφύλακές της που ήταν παρόν στο περιστατικό, ένα γκρουπ τουριστών που την συνάντησε τυχαία στο κτήμα της δεν την αναγνώρισε. Η ίδια φορούσε στον περίπατό της κεφαλομάντηλο. Την σταμάτησαν λοιπόν και την ρώτησαν αν έχει συναντήσει ποτέ την Βασίλισσα Ελισάβετ και χωρίς να χάσει λεπτό τους απαντά αφοπλιστικά: «Δυστυχώς όχι, αλλά αυτός σίγουρα την έχει συναντήσει» δείχνοντας τον σωματοφύλακά της που την ακολουθούσε!

38. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επίθετο. Το επίσημο όνομά της είναι: «Ελισάβετ η Δεύτερη, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και Εδαφών της, Βασίλισσα, επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και υπερασπιστής της Πίστεως». Λέτε να χρειάζεται και επίθετο;

39. Η Βασίλισσα έχει τον/την δικό της ποιητή. Η θέση είναι έμμισθη με μισθό σήμερα της τάξης των 5.750 στερλινών τον χρόνο και σύμφωνα με την παράδοση ο ποιητής λαμβάνει συμβολικά και ένα ολόκληρο βαρέλι sherry ως δώρο με την ανάληψη του ρόλου!

40. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί να διωχθεί ή να εξαναγκαστεί να καταθέσει ή να απολογηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

41. Είναι δεδομένο ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ λατρεύει τα επιτραπέζια και ειδικά τα παζλ. Ένα παιχνίδι όμως έχει απαγορεύσει δια ροπάλου στα Ανάκτορα. Και αυτό είναι η Μονόπολη γιατί όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές έχουν ξεσπάσει καυγάδες στην οικογένεια στο παρελθόν και η Βασίλισσα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μερικές φορές γίνεται «πολύ μοχθηρό».

Φοράει πάντα έντονα χρώματα για να την ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος / AP Photos
Φοράει πάντα έντονα χρώματα για να την ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος / AP Photos

42. Είναι παροιμιώδης η οικονομία που κάνει η Βασίλισσα στα Ανάκτορα όπου κατοικεί. Έχει απλές ηλεκτρικές σόμπες αντί για τζάκια να καίνε μόνιμα, είναι αρκετά σκληραγωγημένη στο κρύο, σβήνει περιττά φώτα σε διαδρόμους και δωμάτια και γενικά είναι πολύ λιτοδίαιτη στην διατροφή της. Απαγορεύει δια ροπάλου επίσης την χρήση σκόρδου στις βασιλικές κουζίνες!

43. Η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 21 Απριλίου 1926 και ώρα Αγγλίας 02.40 πμ. Γεννήθηκε στο σπίτι των παππούδων της από την πλευρά της μητέρας της στο Mayfair του Λονδίνου. Σήμερα στo νούμερο 17 της  Bruton Street βρίσκεται πλέον το κινέζικο εστιατόριο Hakkasan και υπάρχει και η σχετική αναμνηστική επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο για την γέννηση της Βασίλισσας. Λέτε η Βασίλισσα να παίρνει καμία φορά take away από το συγκεκριμένο εστιατόριο; Είναι χαρακτηριστική η τεράστια αλλαγή ιδιοκτητών που έχει λάβει χώρα στο κέντρο του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια και έχει αλλάξει τελείως την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

44. Ο κόλπος Morecambe στις εκβολές του ποταμού Kent στο Lancashire του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους κόλπους στον κόσμο. Ο κόλπος αδειάζει και γεμίζει κατά το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας σε διαστήματα 12 ωρών. Από αρχαιοτάτων χρόνων στον κόλπο αυτό έχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι στην προσπάθειά τους να τον διασχίσουν. Λόγω της κινούμενης άμμου η διάσχιση του κόλπου πεζή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αν δεν ξέρεις που να πατήσεις και πως να τον διασχίσεις. Για αυτό από το 1501 έχει καθιερωθεί στην συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει ένας φύλακας-οδηγός (Queen’s Guide over Kent Sands) που θα καθοδηγεί τους επισκέπτες σε ασφαλείς διαδρόμους του κόλπου. Αρχικά ο οδηγός πληρωνόταν από τοπικό μοναστήρι όμως στην συνέχεια η υποχρέωση πέρασε στο Δουκάτο του Lancaster κατά συνέπεια στην Βασίλισσα που της ανήκει το εν λόγω Δουκάτο και χρηματοδοτεί μέρος της βασιλικής χορηγίας που αποτελεί το προσωπικό εισόδημα του Μονάρχη. Ο φύλακας-οδηγός ζει στην περιοχή σε μια πανάρχαια τοπική φάρμα. Το σπίτι προστατεύεται από τους ανέμους με δέντρα δάφνης. Τα κλαδιά της δάφνης καρφώνονται στην άμμο από τον φύλακα-οδηγό της Βασίλισσας και υποδεικνύουν το ασφαλές μονοπάτι που μπορεί κανείς να κινηθεί στο ποτάμι και τον κόλπο όταν έχουν τραβηχτεί τα νερά. Δοκιμάζει την άμμο με το ραβδί του και βάζει το κλαδί δάφνης το οποίο είναι ορατό και στην πλημμυρίδα μιας και ο κόλπος είναι εξαιρετικά αβαθής. Ο μισθός του φύλακα καλύπτεται μέχρι σήμερα από τα έσοδα του Δουκάτου του Lancaster και την ίδια την Βασίλισσα ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

45. Μια από τις πολλές εκφάνσεις της λατρείας που έχει η Βασίλισσα Ελισάβετ για τον θεσμό της Κοινοπολιτείας των Εθνών είναι και το γεγονός ότι στην διπλωματική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου οι πρέσβεις των χωρών της Κοινοπολιτείας ονομάζονται Ύπατοι Αρμοστές. Όταν φτάνουν στο Λονδίνο για την καριέρα τους και παρουσιάζονται στην Βασίλισσα για να παραδώσουν τα διαπιστευτήριά τους η μεταφορά τους στα Ανάκτορα του Buckingham γίνεται πάντοτε με άμαξα που την σέρνουν 4 άλογα αντί για 2 άλογα που έχουν οι πρέσβεις των χωρών που δεν ανήκουν στην Κοινοπολιτεία. Είναι και αυτό μια ψηφίδα της ιδιαίτερης σχέσης και επένδυσης ψυχής θα λέγαμε που έχει η Βασίλισσα στον θεσμό της Κοινοπολιτείας των Εθνών.    

46. Τηρεί ευλαβικά καθημερινά προσωπικό ημερολόγιο. Όταν στο μέλλον παραχωρηθεί η επίσημη άδεια σε ένα ιστορικό ή βιογράφο να μελετήσει για πρώτη φορά το προσωπικό της ημερολόγιο τότε και μόνο τότε ίσως να μάθουμε και κάποια περισσότερα πράγματα για την Ελισάβετ πέρα από την Βασίλισσα, τις σκέψεις της, τις απόψεις της, τα συναισθήματά της, τα διλήμματα και τις στεναχώριες της, τις χαρές και τις λύπες της. Απόρρητα και ανεξομολόγητα. Η πιο διάσημη γυναίκα στον πλανήτη κάποια στιγμή στο μέλλον θα μας επιστρέψει να την γνωρίσουμε καλύτερα...

47. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη Βρετανή Μονάρχης που πάτησε το πόδι της στην Αυστραλία για να την δουν από κοντά οι εκεί υπήκοοι της. Αυτό συνέβη στην μεγάλη βασιλική περιοδεία του 1953 που ακολούθησε την στέψη της. Ένα απόγευμα στο Σίδνεϊ περίπου περισσότεροι από 250.000 Αυστραλοί κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης για να δουν απλά την Βασίλισσα τους να επιστρέφει από το θέατρο. Ένα εκατομμύριο Αυστραλοί παρατάχθηκε στο δρόμο μεταξύ αεροδρομίου και του κέντρου της Μελβούρνης για να την δουν να περνά. Πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν μίλια με τα πόδια για να σταθούν στο πέρασμά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

48. Η Βασίλισσα Ελισάβετ από την ανάρρησή της στον θρόνο το 1953 μέχρι σήμερα έχει παρασημοφορήσει σε περισσότερες από 600 τελετές, πάνω από 100.000 ανθρώπους με τους οποίους αντάλλαξε χειραψία, τους παρασημοφόρησε και είχε έναν σύντομο διάλογο, ενώ υπολογίζεται ότι έχει συναντήσει ως Βασίλισσα στις επισκέψεις της πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Λατρεύει από παιδί τα άλογα και την ιππασία / ΑP Photos
Λατρεύει από παιδί τα άλογα και την ιππασία / ΑP Photos

49. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το αγαπημένο της ζώο είναι το άλογο. Από μικρή έμαθε να ιππεύει και μέχρι πριν από έναν σχεδόν χρόνο έκανε μεγάλους περιπάτους στο κάστρο Windsor με το αγαπημένο της pony. Διαθέτει τα δικά της άλογα και οι ιπποδρομίες είναι το μεγάλο, αγαπημένο χόμπι της στον ελεύθερο χρόνο της. Της δίνει μοναδική χαρά και πραγματικά λάμπει κάθε φορά που είναι με τα άλογά της. Το πρώτο άλογό της ήταν ένα Shetland Pony με το όνομα Peggy.  Της το χάρισε ο παππούς της Βασιλιάς Γεώργιος V στα 4α γενέθλιά της. Τα άλογα που εκτρέφει έχουν νικήσει σε πάνω από 1600 ιπποδρομίες μέχρι σήμερα. Έχουν διακριθεί σε όλες της κλασικές ιπποδρομίες της Βρετανίας εκτός από το Epsom Derby.

50. H Βασίλισσα φορά παπούτσια ενός συγκεκριμένου στυλ για πάνω από μισό αιώνα. Τα χειροποίητα παπούτσια της κατασκευάζονται από τον Αγγλικό οίκο Anello & Davide εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αρχικά τα παπούτσια της τα κατασκεύαζε η οικογένεια Rayne η οποία φρόντιζε τα παπούτσια της μητέρας της Βασίλισσας Ελισάβετ για πολλά χρόνια. Όταν σταμάτησαν την παραγωγή η Βασίλισσα επέλεξε τον Οίκο Anello & Davide με τον οποίο τα Ανάκτορα συνεργάζονται μέχρι σήμερα. Κάνοντας εξαιρετική οικονομία χρησιμοποιεί 10 βασικά ζευγάρια τα οποία εναλλάσσονται και επιδιορθώνονται ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ένα με δύο νέα ζευγάρια στην συλλογή της. Τα παπούτσια της δουλεύονται πριν τα φορέσει η ίδια η Βασίλισσα. Τον ρόλο αυτό έχει η επί σειρά έμπιστη βοηθός και ενδυματολόγος της Angela Kelly. Σιχαίνεται τις πλατφόρμες και κανείς από την οικογένειά της όταν είναι παρούσα δεν φοράει τέτοια παπούτσια! Τα παπούτσια που φόρεσε στην στέψη της ήταν του Γαλλικού Οίκου Roger Vivier.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

51. Ένα από τα πολλά ρεκόρ που κατέχει στο βιβλίο Guinness είναι ότι είναι το μοναδικό πρόσωπο παγκοσμίως που το πρόσωπό της εμφανίζεται στα περισσότερα νομίσματα διαφορετικών κρατών. Η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται σε 45 τουλάχιστον διαφορετικά νομίσματα κρατών της Κοινοπολιτείας.

52. Στο Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της το 2012 για τα 60 χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ποτέ παρέλαση πλεούμενων προς τιμήν της. Ήταν η μοναδική αυτή στιγμή που ζήσαμε από κοντά στον ποταμό Τάμεση την βροχερή μέρα της 3ης Ιουνίου 2012. Μια αξέχαστη, ιστορική στιγμή.  

53. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πάει ποτέ καλοκαιρινές διακοπές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ενώ ως Βασίλισσα ποτέ δεν έχει φωτογραφηθεί να φορά μαγιό.

54. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη ενώ παραμένει μέχρι σήμερα η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο.  Το 2018 εν είδη συνέντευξης μιλά στο ντοκιμαντέρ του BBC για την τελετή στέψης της το 1953, έχοντας μπροστά της το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mε τον θείο της Εδουάρδο όταν δεν φανταζόταν πώς θα εξελιχθεί η ζωή της και θα γίνει μια μυθική φιγούρα της παγκόσμιας Ιστορίας /ΑP Images
Mε τον θείο της Εδουάρδο όταν δεν φανταζόταν πώς θα εξελιχθεί η ζωή της και θα γίνει μια μυθική φιγούρα της παγκόσμιας Ιστορίας /ΑP Images

55. Είναι η μακροβιότερη γυναίκα μονάρχης όλων των εποχών και η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης σήμερα.

56. Η Βασίλισσα Ελισάβετ και η Βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα ΙΙ είναι οι μοναδικές γυναίκες Βασίλισσες στον κόσμο σήμερα.

57. Ένα κομμάτι από την γαμήλια τούρτα της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φιλίππου πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2015 προς 500 στερλίνες. Ο αγοραστής ήταν από το Λος Αντζελες. Η γαμήλια τούρτα της Βασίλισσας Ελισάβετ, ύψους 2,7 μέτρων έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «η τούρτα των 10.000 μιλίων» μιας και τα υλικά για να κατασκευαστεί ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Νότια Αφρική και την Αυστραλία!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

58. Κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου εκπαιδεύτηκε στην χρήση πολυβόλου. Είναι η αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

59. Στην Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ανήκουν προσωπικά τα στέμματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά την στέψη. Αυτά φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου και είναι κρατικά αντικείμενα. Παρόλα αυτά η Βασίλισσα Ελισάβετ διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κοσμημάτων και διαδημάτων παγκοσμίως. Κάποια από αυτά της ανήκουν προσωπικά και κάποια τα χρησιμοποιεί ως θεματοφύλακάς τους ενώ ανήκουν στο κράτος. Στη Βασίλισσα ανήκουν περισσότερα από 300 κοσμήματα. Μεταξύ αυτών 98 καρφίτσες, 46 κολιέ, 37 βραχιόλια, 34 ζευγάρια σκουλαρίκια, 15 δαχτυλίδια και 5 μενταγιόν. Κατέχει μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες συλλογές αντικειμένων Faberge.   

60. Η Βασίλισσα Ελισάβετ διατηρεί την ίδια κόμμωση το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Δεν βάφει ποτέ τα μαλλιά της. Ο κομμωτής της Βασίλισσας για περισσότερα από 23 έτη είναι ο Λονδρέζος Scot Ian Carmichael ο οποίος περιποιείται την Βασίλισσα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός της υποστηρίζουν ότι επιμένει τα μαλλιά της και οι μπούκλες της να είναι απολύτως συμμετρικά για να έχουν όλοι την ίδια εικόνα ανεξαρτήτως προφίλ. Κάνει περμανάντ ενώ φροντίζει και μόνη της τα μαλλιά της ειδικά όταν βρίσκεται σε διακοπές. Φυσικά πάντα την φροντίζει και η ενδυματολόγος της Angela Kelly.

 61. Στην μεγάλη διαμάχη για το αν στα παραδοσιακά αγγλικά scones μπαίνει πρώτα η κρέμα ή πρώτα η μαρμελάδα η απάντηση έρχεται από τον κήπο της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Buckingham. Στον καθιερωμένο καλοκαιρινό θεσμό των garden parties στους κήπους του Buckingham τα scones έχουν πρώτα την μαρμελάδα και από πάνω την κρέμα όπως μας πληροφορεί ο πρώην βασιλικός chef Darren McGrady. Αυτό ίσως σημαίνει ότι και η Βασίλισσα έτσι προτιμά να τρώει τα δικά της scones.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

62. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφτεί μια και μοναδική φορά την χώρα μας ως Πριγκίπισσα αλλά ποτέ ως Βασίλισσα. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1950, παντρεμένη ήδη με τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Αποδέχτηκαν την επίσημη πρόσκληση του Βασιλέως Παύλου και φιλοξενήθηκαν στο Τατόι, προερχόμενοι από την Μάλτα. Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ επισκέφτηκαν την Βουλή και την Ακρόπολη. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν το παρακάτω πιπεράτο περιστατικό κατά την διάρκεια διαμονής τους στην Ελλάδα. Ο Sir Clifford John Norton ήταν τότε πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα. Η σύζυγός του πρέσβη παρέδωσε τα κλειδιά της εξοχικής παραθαλάσσιας κατοικίας που διατηρούσαν κοντά στην Αθήνα, στον Φίλιππο και την Ελισάβετ, αλλά ξέχασε να ενημερώσει τον σύζυγό της. Ένα βράδυ το πριγκιπικό ζεύγος κατέφθασε στην εξοχική κατοικία του πρέσβη για να περάσουν την βραδιά τους εκεί μόνοι... Όταν άνοιξαν την πόρτα εμφανίστηκε ο πρέσβης με τις πιτζάμες του μην μπορώντας να πιστέψει ποιοι ήσαν μπροστά του.... Οι λόγοι που η Βασίλισσα ποτέ δεν επισκέφτηκε την Ελλάδα ως Βασίλισσα ήταν και προσωπικοί αλλά και εθνικοί. Η συμφορά της Κύπρου δεν επέτρεψε για πολιτικούς λόγους να γίνει αυτό το ταξίδι αλλά και το γεγονός ότι η Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας δεν συγχώρησε την συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στον Πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του Φιλίππου και τα γεγονότα με την δίκη των 6 και την απειλή τουφεκισμού του. Σαφέστατα ένα αγκάθι στις διμερείς σχέσεις παραμένει μέχρι σήμερα και το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τον σεπτέμβριο του 1974 με τον άνθρωπο που σφράγισε τη ζωή της, τον Φϊλιππο / AP Photos
Τον σεπτέμβριο του 1974 με τον άνθρωπο που σφράγισε τη ζωή της, τον Φϊλιππο / AP Photos

63. Μεταξύ των παράξενων δώρων που έχει λάβει κατά καιρούς συγκαταλέγονται ένας ελέφαντας από το Καμερούν (σήμερα βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου), δύο χελώνες, έναν ιαγουάρο, ένα ζευγάρι καουμπόικες μπότες ως δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης το 1991, ένα δόντι φάλαινας από τους ανθρώπους στα νησιά Φίτζι. Το 2015 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Γερμανίας Joachin Gauck δώρισε στην Βασίλισσα έναν πίνακα που την αναπαριστά πάνω σε μπλε άλογο προκαλώντας την έκπληξη της Βασίλισσας για το χρώμα το αλόγου. Η λίστα είναι μακρά.

64. Το 2012 χρονιά του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της 437.708 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ανταρκτικής ονομάστηκαν «η γη της Βασίλισσας Ελισάβετ» προς τιμήν της από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκταση είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλλον δύσκολο να την επισκεφθεί η ίδια δια ζώσης σύντομα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

65. Τα ρούχα της Βασίλισσα έχουν έντονα, φανταχτερά χρώματα για να έναν απλό λόγο. Όπως λέει ο βιογράφος Hugo Vickers για να μπορεί να είναι ορατή από πολύ μακριά από τους πολίτες. Στους εορτασμούς των 90στών γενεθλίων της ήταν αδύνατον να μην την εντοπίσεις στο μπαλκόνι του Buckingham όσο μακριά και αν ήσουν. Φορούσε ένα έντονο πράσινο φόρεμα. Λέγεται ότι η γκαρνταρόμπα της διαθέτει σχεδόν όλα τα χρώματα του pantone με αντίστοιχα καπέλα και ομπρέλες διάφανες με χρωματιστή περιμετρική ρίγα στα χρώματα των ρούχων της πάντα.

66. Μια Βασίλισσα και 7 πάπες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τα χρόνια της βασιλείας της.

67. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει υπό την πατρωνία της και δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για περισσότερες από 600 φιλανθρωπικές και κοινωφελείς οργανώσεις. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και τις δικές τους οργανώσεις η βρετανική μοναρχία στηρίζει χιλιάδες ανθρώπους και οργανώσεις, προσφέροντας ένα μοναδικό κοινωφελές έργο παγκοσμίως που όμοιό του δεν εντοπίζεται σε άλλες χώρες.

Aπολύτως εξοικεεξιωμένη πλέον με την ψηφιακή εποχή, σε μια ακρόαση στο Μπάκιγχαμ / Victoria Jones ΑP Photos
Aπολύτως εξοικεεξιωμένη πλέον με την ψηφιακή εποχή, σε μια ακρόαση στο Μπάκιγχαμ / Victoria Jones ΑP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

68. Αν και δεν ανεβάζει stories στο instagram και δεν είναι ακόμα στο tik tok η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει παρουσία στις περισσότερες δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μπήκε στο facebook το 2010. Το 1976 έστειλε το πρώτο της email από βρετανική στρατιωτική βάση.

69. Κατά την διάρκεια της βασιλείας της έχει στείλει περισσότερες από 37.500 χριστουγεννιάτικες κάρτες!

70. Έχει στην κατοχή της περισσότερα από 200 αγωνιστικά περιστέρια και υπεραγαπά και αυτά τα ζώα. Διατηρεί εκτροφεία στην ιδιωτική εξοχική της κατοικία στο Sandrigham ενώ τα περιστέρια της συμμετέχουν και σε αγώνες φέροντας στο πόδι ειδικό δαχτυλίδι με το έμβλημα της Βασίλισσας και μεταφέρονται σε ειδικό κουτί με τα εμβλήματά της. Η παράδοση στην οικογένεια είναι μακρά και ξεκινά στα 1886 όταν ο Βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου χάρισε στην Βασιλική Οικογένεια τα πρώτα περιστέρια. Τα βασιλικά περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 2ο Παγκόσμιο ως ταχυδρομικά περιστέρια και κάποια από αυτά έχουν παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες τους προς το Έθνος.

Με ένα μεγάλο μπαστούνι αλλά το ίδιο πλατύ χαμόγελο και την ίδια διάθεση για ζωή και προσφορά η Βασίλισσα Ελισάβετ παραχώρησε σε ανθρώπους της τοπικής κοινότητας του Sandringham απογευματινό τσάι το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, παραμονή της μεγάλης επετείου του Ιωβηλαίου της. Σήμερα θα περάσει την μέρα στην εξοχική της κατοικία εδώ που στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 ο πατέρας της Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ άφηνε την τελευταία του πνοή και η ίδια όντας στο εξωτερικό μάθαινε ότι θα γίνει Βασίλισσα. Η μέρα είναι πάντα αφιερωμένη στον πατέρα της που τον υπεραγαπούσε και η μέρα αυτή είναι μέρα μνήμης και περισυλλογής για την ίδια, χωρίς εορτασμούς και φώτα. Οι επίσημοι εορτασμοί του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας θα λάβουν χώρα το τετραήμερο 2-5 Ιουνίου, ημέρες αργίες για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είμαστε εκεί να καλύψουμε από κοντά αυτή την ιστορική στιγμή. Όπως είχε δηλώσει η ίδια στα 21α γενέθλιά της στόχος της είναι να υπηρετεί το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τέλους. Όταν έρθει αυτό το τέλος κανείς δεν θα μπορέσει να αποδεχτεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι Βρετανοί πολίτες και οι πολίτες της Κοινοπολιτείας δεν γνώρισαν άλλον μονάρχη πλην της Βασίλισσας Ελισάβετ. Θα είναι σαν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους. Το αίσθημα ανασφάλειας, απώλειας και θλίψης θα είναι εξαιρετικά έντονο και θα διαπεράσει σαν ηλεκτρισμός όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο χωρίς την Βασίλισσα στην θέση της, δεδομένη, πανταχού παρούσα. God save the Queen λοιπόν!  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ