Ζωή Ράπτη-Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ρυθμίσεις και τα κίνητρα επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Ζωή Ράπτη-Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ρυθμίσεις και τα κίνητρα επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Η Ζωή Ράπτη
Η Ζωή Ράπτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή τοποθετήθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη.

Η κα Ράπτη επικέντρωσε την παρέμβασή της στα φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης και καινοτομίας, αλλά και τα κίνητρα επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επικαλέστηκε τα τελευταία δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, όπως τόνισε η Οικονομία της χώρας μας καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, χάρη στα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση παράγει πια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ μπορεί και μειώνει το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο κληρονόμησε, με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ράπτη: Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση, από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει μειώσει πάνω από εξήντα φόρους, άμεσους και έμμεσους, ενώ στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση άλλων δώδεκα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στην μείωση του ΕΝΦΙΑ σωρρευτικά κατά 35%. Η κυρία Ράπτη, υπογράμμισε ότι περαιτέρω έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά, με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών των εργαζομένων τρεις φορές.

Όλες αυτές οι πολιτικές, είπε ότι συνέτειναν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα κλείσει με ανάπτυξη ύψους 2,2% το 2024, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανάπτυξη αυτή, έχει συμβάλει και η στήριξη που δίνει η κυβέρνηση στην έρευνα και την καινοτομία τόσο των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά και την επιχειρηματικότητα, συμπλήρωσε και παρατήρησε ότι είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια επενδύονται πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως στην έρευνα και την ανάπτυξη, με αυξανόμενο μάλιστα ρυθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η αρμόδια υφυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα ερευνητικά κέντρα της χώρας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 216 εκατ. ευρώ για την κτηριακή υποδομή και την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει το έργο τους. Με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, όπως είναι τα προγράμματα «Ερευνώ -Καινοτομώ», ύψους συνολικά άνω των 890 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση στηρίζει τις συνέργειες των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγαλύτερων, προωθώντας τη διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης, στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με τη λειτουργία από το 2020 του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, με πάνω από 860 τέτοιες επιχειρήσεις και περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους, διότι - όπως υπογράμμισε - η καινοτομία που παράγεται από όλους τους ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς δεν είναι απλώς ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αποτελεί και απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και βασικό συντελεστή της δημιουργίας ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι που εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας έναντι της τεχνολογικής προόδου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και εντεύθεν την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα και την καινοτομία. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε, για να ενημερώσει ότι αποτέλεσε κοινό τόπο η θέση ότι το επόμενο πρόγραμμα - πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία πρέπει να διασφαλίζει έναν σταθερό και υψηλό προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και επισήμανε ότι προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση πριν τέσσερα χρόνια νομοθέτησε σημαντικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, όπως την υπερέκπτωση για τις δαπάνες των επιχειρήσεων που αφορούν επιστημονική και τεχνολογική έρευνα προσαυξημένες κατά 100% αντί του 30% που ίσχυε, αλλά και την έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα του κεφαλαίου που επενδύουν οι «Angel Investors» σε εγγεγραμμένες startups επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση ύψους 800 εκατ. στις δαπάνες, που έκαναν οι επιχειρήσεις για έρευνα και καινοτομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat την τριετία 2019 - 2022.

Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σήμερα φέρνει προς ψήφιση διατάξεις που ενισχύουν τις επιχειρήσεις και προάγουν την ανάπτυξη της χώρας μας, διότι - όπως τόνισε η υφυπουργός - το νομοσχέδιο αυτό διευρύνει την υπερέκπτωση που δίνεται στις επιχειρήσεις για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας πλέον στο 150% για παροχή υπηρεσίας που προσφέρεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή ερευνητικούς φορείς και στο 200% για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θεσπίζονται διατάξεις, οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις και μια από αυτές είναι εκείνη η διάταξη που υλοποιεί την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτικούς λόγους, εφόσον αυτοί πραγματοποιήσουν μία τουλάχιστον επένδυση 250.000 ευρώ σε μια startup επιχείρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα μια σημαντική διάταξη είναι αυτή που θεσπίζει την αύξηση του συνολικού ποσού που μπορεί να επενδύσει ένα φυσικό πρόσωπο «Angel Investor» σε έως και τρεις ελληνικές startups του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων. "Όλες αυτές οι καίριες νομοθετικές διατάξεις οδηγούν στη στήριξη τόσο των υπαρχουσών όσο και των νεοφυών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τόσο την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, που είναι αυτό που χρειάζονται για να ξεκινήσουν και να λειτουργούν, την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, καθώς και την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφειά τους" είπε η κυρία Ράπτη και σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνουν και την παροχή νέων φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων. "Η Ελλάδα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη επιχειρηματικός παράδεισος, αλλά είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να επανεπενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους, να τονώνουν την έρευνα των εργαζομένων τους, αλλά και να επενδύουν στην καινοτομία. Όλες αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες συντείνουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην εξωστρέφειά της και εντεύθεν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών" κατέληξε η υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ