Εντείνονται οι πιέσεις από την Ελλάδα προς την Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη και στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η στάση του Έντι Ράμα.
Το θέμα συζήτησαν και κατ’ ιδίαν, χθες στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλβανό πρωθυπουργό αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που είχε στην ατζέντα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βαδίζοντας προς τον χώρο όπου οι ηγέτες θα έβγαζαν την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν έναν σύντομο διάλογο, χωρίς, όμως να υπάρχουν διαρροές για το τι ειπώθηκε.
Μήνυμα Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας
Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και κατ’ επέκταση την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου Χιμάρας από τον Φρέντη Μπελέρη, όπως και την διασφάλιση του δικαιώματος του σε μία δίκαιη δίκη. «Δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, έχει ειλικρινή διάθεση για επίλυση τους ζητήματος, καθώς υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Βέτο Μητσοτάκη στην Αλβανία για τον Μπελέρη
Μάλιστα, η Ελλάδα, δείχνοντας καλή θέληση συναίνεσε στην επιστολή της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση από την άλλη πλευρά για την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μπελέρη. Διαφορετικά, το ελληνικό βέτο είναι στο τραπέζι και θα παγώσουν τα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας. Το περιθώριο προς την αλβανική πλευρά δεν είναι μεγάλο. Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκλειδώσει το επόμενο στάδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση, τα Τίρανα θα πληρώσουν την αδιαλλαξία τους με το πάγωμα της διαδικασίας και την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.
Οι τρεις προτεραιότητες της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς στην ατζέντα ξεχωρίζει η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), με τις χώρες να καλούνται να βρουν την χρυσή τομή, ώστε να επέλθει συμβιβασμός ως προς τις προτεραιότητες και την κατανομή των πόρων για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τρεις προτεραιότητες: Την μετανάστευση, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τις ευελιξίες της περιόδου 2014-2020 ώστε να μην χαθούν πόροι και να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια μέσω της «συνοχής». Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση για την Ουκρανία αν δεν προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό. Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική πίεση και την εφαρμογή του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης. Στην τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι η ενίσχυση φτάνει τα 2 δισ. μέσω φρέσκου χρήματος, που εκτιμάται ως μία θετική εξέλιξη, όμως προκαλεί προβληματισμό η μείωση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία που μειώνεται στα 2 δισ. ευρώ από 3,5 στο αρχικό σχέδιο.
Ενισχυμένοι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Η Ελλάδα διεκδικεί, επίσης, ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι» και θυμίζουν την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. Στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει ανακατανομές σε τομείς πολιτικής όχι όμως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Προγράμματα Συνοχής.