Υπέρ της συμμετοχής της Νέας Αριστεράς στον διάλογο για την ενιαία Κεντροαριστερά, υπό την προϋπόθεση της αυτοκριτικής, τάχθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι και διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος. Είμαι σαφής όταν λέω ότι αποδοκιμάστηκαν, κι αυτό πρέπει να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη, και κυρίως να λάβουν ότι αυτός ο πολύ κερματισμός του χώρου βοηθάει τον κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς θα ήταν ένα κόμμα που θα μπορούσε να έχει πάρει 20 με 28% και αλλιώς η δυσμενής σημερινή κατάσταση. Νομίζω ότι ο καθένας με τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής -κατά τη γνώμη μου στη Νέα Αριστερά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη- πρέπει να αναζητήσουμε κοινές συμπτώσεις σε προγραμματικές θέσεις του μέλλοντος», απάντησε σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη που μιλώντας για τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «μόρφωμα».
Την ίδια ώρα, ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε ως απολύτως θετική μια πρώτη πρωτοβουλία και πρώτη αντίδραση για κοινοβουλευτικής επαφής και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι τουλάχιστον από τη δική μας μεριά παίρνουμε το μήνυμα των εκλογών και κάνουμε ένα μικρό πρώτο βήμα», σημείωσε.
Ζαχαριάδης για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για εις βάθος ανάλυση και μια συζήτηση προοπτικής, γιατί, όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα δείχνει ότι το κοντέρ μηδενίζει.
«Πολύς κόσμος είναι στην αποχή. Η ΝΔ είχε μια τεράστια εκλογική πτώση, εμείς διατηρηθήκαμε δεύτεροι αλλά δεν καταφέραμε να πιάσουμε τον εκλογικό μας στόχο. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε που είχε κάνει αυτοσκοπό τη δεύτερη θέση και η Νέα Αριστερά εκλογικά αποδοκιμάστηκε . Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικά και προγραμματικά συμπτώσεις και συνθέσεις για να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να πάρουμε την πλειοψηφία. Μπορούμε πια, δεν είναι το 41% αυτό το τεράστιο, το ισοπεδωτικό που έλεγες ''πώς είναι δυνατόν''», είπε.
Για την Κεντροαριστερά
«Είχα κάνει μια δήλωση κοινή με τον κ. Ραγκούση και τον κ. Θεοχαρόπουλο και είχαμε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί στην Κεντροαριστερά, στην σοσιαλιστική ομάδα, ότι η καρδιά μας είναι στην Αριστερά το μυαλό μας πρέπει να είναι στην Κεντροαριστερά. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η στρατηγική από το κόμμα μας αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα τα επαναφέρουμε αυτά τα ζητήματα και στο προσεχώς συνέδριο και επειδή είμαστε σε μια φάση δύσκολη ότι θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο θετικό, με τρόπο καλοπροαίρετο. Καλό θα ήταν να μην προσωποποιήσει η συζήτηση, να συζητήσουμε το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις ιδέες να δούμε το αποτέλεσμα και να πούμε ότι αυτός ο οποίος θα κάνει τα βήματα της συμμαχίας και της συνεργασίας είναι αυτός που μπορεί να πάρει την προτεραιότητα σε
μια κούρσα που είναι μεγάλη και δεν θα κερδηθεί αν δεν μπορεί μπροστά ο λαϊκός παράγοντας, η συμμετοχή», ανέφερε.
Δεν θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εγώ προσωπικά δεν βάζω τέτοιο θέμα, εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει μια σοβαρή εσωτερική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του, για τα ζητήματα φυσιογνωμίας του, το πρόγραμμα του, τις θέσεις του και βεβαίως για την στρατηγική των συμμαχιών του. Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος στην παρούσα φάση να ανοίξουμε μια συζήτηση για τον πρόεδρο ή για το πρόσωπο και να μην συζητήσουμε όλα αυτά τα οποία είναι πολύ κρίσιμα».