«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μέγιστη διαφάνεια στην υπόθεση των Τεμπών και ιδιαίτερα στη σύσταση τριών εξεταστικών που αφορούσαν πεπραγμένα της.
Όπως είπε η κα Ζαχαράκη, η πρόταση δυσπιστίας, που «δεν στηρίζεται πουθενά», έρχεται «να συνεχίσει την κυνική εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας, του πόνου των οικογενειών και κυρίως να υπονομεύσει στη συνείδηση των πολιτών την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».
Μόνος στόχος της πρότασης είναι να πληγεί η κυβέρνηση, και να εμφανιστεί η αντιπολίτευση ότι έχει την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για τους ανθρώπους, που χάθηκαν: «Δεν σας αναγνωρίζουμε και δεν σας αναγνωρίζει και η κοινωνία κανένα τέτοιο μονοπώλιο επειδή έχετε αποδείξει ότι δεν σας αφορά ο ανθρώπινος πόνος αλλά πώς θα αντλήσετε πολιτικά και κομματικά οφέλη. Και δεν σας το αναγνωρίζουμε γιατί υπάρχει καταγεγραμμένο το στίγμα σας» σημείωσε η κα Ζαχαράκη: Λέμε και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει. Οι θεσμοί θα πράξουν όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τα λαϊκά δικαστήρια που κάποιοι θέλουν να στήσουν κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως δολοφόνους είναι συστατικά άλλων καθεστώτων, υπογράμμισε η υπουργός.
«Η αντιπολίτευση υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας»
Παράλληλα επέκρινε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και ότι «χωρίς αιδώ» λέει ότι ο στόχος της είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός: «Θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φύγει.. ήρεμα. Στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον Λαό, λογοδοτούν στον Λαό και ο Λαός τις κρίνει στις εκλογές. Και εδώ θα συμφωνήσω με εσάς κ. Παππά που διορθώσατε την ανεκδιήγητη θέση του κ. Φαραντούρη» είπε η κα Ζαχαράκη.
Όσο για την ουσία της συζήτησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας είπε ότι «η θεμελιώδης διαφορά μας είναι ότι εμείς ξέρουμε ότι για να φτάσουμε στην αλήθεια, οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου. Να αναμείνουμε δηλαδή από τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και να αποφανθεί, αφού αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Όλα. Στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι οικογένειες, οι δικηγόροι τους, οι πραγματογνώμονες που έχουν ορίσει η δικαιοσύνη και οι ίδιοι». Ακούσατε κανέναν από τους 100 δικηγόρους, που ασχολούνται καθημερινά με την ουσία και το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης, να λένε για συγκάλυψη; ρώτησε η κα Ζαχαράκη και πρόσθεσε: Καμία συγκάλυψη. Δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι πάνω από όλα καθήκον.