Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας., Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, αλλά και στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και των αντιδράσεων στα Πανεπιστήμια.
Ερωτηθείσα για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και κατά πόσο αυτή συνιστά παρέμβαση και πίεση προς τους Βουλευτές η κυρία Ζαχαράκη τόνισε:
«Η διαδικασία της ψήφισης ενός νομοσχεδίου καθορίζεται αποκλειστικά από τον Κανονισμό της Βουλής. Η επιχειρηματολογία των βουλευτών δεν αναιρείται ούτε καθορίζεται από το αν υπάρχει ονομαστική ή μη. Η ψήφος είναι ευθύνη. Κάθε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου φέρει καθ’ ολοκληρία την ευθύνη αυτής και με θάρρος και ευκρίνεια θα απαντήσει και στην εκλογική του περιφέρεια για την επιλογή του. Σήμερα οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν κατά συνείδηση και θα το κάνουν. Εγώ είδα συναδέλφους οι οποίοι στάθηκαν στο βήμα της Βουλής και είπαν ''άκουσα όλες τις απόψεις και άλλαξα θέση''. Αυτό θέλει θάρρος. Κι αυτοί οι βουλευτές θα πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Εμείς κοιτάμε αυτή τη στιγμή τον κάθε πολίτη στα μάτια και του λέμε ''σε βλέπουμε'' , τα δικαιώματά σου και τα δικαιώματα των παιδιών».
Για τις εσωτερικές διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ
Για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντωνη Σαμάρα τόνισε:
« Στη μάχη για τη στήριξη της οικογένειας είμαστε όλοι μαζί… Και πιστεύω ακράδαντα ότι υποστηρίζοντας αυτό το νομοσχέδιο δεν υπαναχωρούμε από τη. βασική μας μάχη που έχει να κάνει με τη στήριξη των οικογενειών που αυτή τη στιγμή παλεύουν καθημερινά. Ο κύριος Σαμαράς έχει σταθερές απόψεις. Πριν από ένα χρόνο στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής είχε αναφερθεί σε αυτές. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θεσμοθετεί το ''Γονέας 1'' και ''Γονέας 2'' .Δεν θεσμοθετήθηκε ούτε η παρένθετη μητέρα. Νομοθετούμε λελογισμένα, δεν νομοθετούμε στα άκρα. Πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο της κοινωνίας και αυτό κάνουμε με τα μέτρα και τις πολιτικές μας. Ώστε να μην αφήνουμε κανέναν πίσω.
Για τα πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις
«Το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι στέρεο και στιβαρό. Ας το αξιοποιήσουμε για να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τους φοιτητές τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους. Οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν στα χέρια του όλα τα εργαλεία για να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου απέναντι σε όσους κάνουν επαναστατική γυμναστική στην πλάτη των παιδιών».