Το μήνυμα πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιαδήποτε μορφή βίας, έστειλε από τη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τη στήριξη στην εργασία και τη στέγαση των ανέργων, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Θέλω να ξεκινήσω με μια δήλωση. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιασδήποτε μορφής βίας. Είμαι σίγουρη ότι ο συνάδελφος – ήδη έχει κάνει κάποια ανάρτηση - θα εξηγήσει ότι υπάρχει στρεβλή ανάγνωση και ότι είπε ακριβώς το αντίθετο. Καμία λοιπόν νομιμοποιητική βάση στη βία», είπε αναφερόμενη στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.
«Το Υπουργείο όλους αυτούς τους μήνες και θα συνεχίσει να ενισχύει κάθε γυναίκα και οποιοδήποτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Επεκτείναμε και θα επεκτείνουμε το δίκτυο των δομών μας, τα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας, τη γραμμή SOS 15.900 που επεκτείναμε τη σύμβαση των εργαζομένων για τα επόμενα 4 χρόνια. Επίσης παρέχουμε στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δωρεάν νομική συνδρομή αλλά και τη δυνατότητα όταν αισθανθούν ασφαλείς να βρουν δουλειά μέσα από σχετικά προγράμματα που υλοποιούμε σε συνεργασία και με μεγάλες επιχειρήσεις. Μιλάμε με πράξεις», κατέληξε η υπουργός.
Η απάντηση Βαρτζόπουλου στην αντιπολίτευση για γυναικοκτονίες
Για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής» έκανε λόγο ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στρεφόμενος κατά της αντιπολίτευσης, η οποία εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του και κατά της ΝΔ, για μια δήλωσή του για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
Η ανάρτηση Βαρτζόπουλου στο Facebook
«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητά του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα, η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.