«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο μέχρι τώρα έχει προσφέρει σε 1.040 πολίτες με αναπηρία συνθήκες ανεξαρτησίας και αυτονομίας, η Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε ημερίδα στην Καβάλα.
«Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που αποτυπώνει στην πράξη έναν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής μας: Την εξασφάλιση συνθηκών ανεξάρτητης διαβίωσης και αυτονομίας των συμπολιτών μας με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία τα μετρήσιμα αποτελέσματα του προγράμματος, από τον Μάρτιο του 2023 όταν και συνάφθηκαν τα πρώτα συμφωνητικά μεταξύ ωφελούμενων και προσωπικών βοηθών, μέχρι σήμερα», σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Ζαχαράκη.
Όπως είπε η ίδια, αυτή την ώρα στο πρόγραμμα απασχολούνται 1.490 προσωπικοί βοηθοί και μέσα στον επόμενο χρόνο περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι μετά την πιλοτική εφαρμογή «να κατοχυρώσουμε την καθολική εφαρμογή του προγράμματος στα τέλη του 2025 με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ»
Το πρόγραμμα αφορά Άτομα με Αναπηρία ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Για την υλοποίηση του στο πιλοτικό στάδιο αξιοποιούνται από το ΥΚΟΙΣΟ πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 41.683.896 ευρώ.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ένα άτομο με αναπηρία να απασχολήσει μέσα στη μέρα περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς, γι' αυτό και υπάρχει φαινομενικά η αναντιστοιχία μεταξύ ωφελούμενων και βοηθών.
Ζαχαράκη: Χάρις στο πρόγραμμα αυτό, κάθε άτομο με αναπηρία μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα
«Σταδιακά, με πολλή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά ζητήματα και στις συνδέσεις, ιδιαίτερα στο να ταιριάζουν οι Βοηθοί με το προφίλ του κάθε δικαιούχου, αλλά και στις πληρωμές» ανέφερε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «χάρις στο πρόγραμμα αυτό, κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και όπως επιθυμεί».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες, με την ύπαρξη του προσωπικού βοηθού λαμβάνουν ουσιαστική στήριξη και ανάσα αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι το έργο που παρέχουν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ως προσωπικοί βοηθοί.
«Στο τέλος όμως κερδίζει και όλη η κοινωνία. Πρώτον, διότι χτίζουμε γερές βάσεις για μία συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» κατέληξε η υπουργός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ