Υπόθεση Πατέρα: Ο 80χρονος διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας προκάλεσε την κριτική και των Νεοδημοκρατών -Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Υπόθεση Πατέρα: Ο 80χρονος διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας προκάλεσε την κριτική και των Νεοδημοκρατών -Ολο το παρασκήνιο

Ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας που τοποθετήθηκε διοικητής στο ΓΝ Καρδίτσας και παραιτήθηκε
Ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Το πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης, με τον διορισμό του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα ως διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, προκάλεσε έντονη κριτική.

Μια κριτική που ήρθε ακόμα και από πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου και έφερε για πρώτη φορά σε θέση απολογούμενου βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου λειτούργησαν γρήγορα, καθώς ανακλήθηκε άμεσα ο διορισμός του κ. Πατέρα, ωστόσο η ζημιά, κατά πολλούς, έγινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ ταυτόχρονα, από μια επιλογή που αποδεδειγμένα υπήρξε λανθασμένη, επιχειρήθηκε να χαρακτηριστεί το σύνολο των προσώπων που τοποθετήθηκαν στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Το κλίμα επιβάρυνε και η παρουσία του κ. Πατέρα στα μέσα ενημέρωσης και τα όσα είπε για την πολιτική του διαδρομή στα κόμματα της Δεξιάς, μέχρι την επαφή του με τη ΝΔ και την στήριξη που προσέφερε στις τελευταίες εκλογές.

Επίσης, δηλώσεις όπως του Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναρωτήθηκε «Ποιους να βάλουμε; Τους ξένους; Έγινε μία αξιολόγηση από μία επιτροπή, κατέληξαν σε 111 άτομα και μέσα σε αυτόν τον κόσμο υπήρξε μία αστοχία, έγινε παρέμβαση και διορθώθηκε», δεν βοήθησαν στην αποκλιμάκωση της υπόθεσης. Πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης σχολίαζαν και την επιμονή τοπικών βουλευτών για τον διορισμό του κ. Πατέρα στην συγκεκριμένη θέση.

Κυβέρνηση: Ολοι οι επιλεγέντες είχαν διοικητική εμπειρία

Η εικόνα που δημιουργήθηκε είναι σε πλήρη αντίθεση με την λογική του Πρωθυπουργού, που στο παρελθόν έχει καυτηριάσει τοποθετήσεις «αποτυχημένων πολιτευτών» σε διοικήσεις νοσοκομείων. Μάλιστα, από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθή αξιολόγηση που έγινε στους υποψηφίους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι πτυχίο, με το 72% των επιλεγέντων να είναι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή/και διδακτορικού. Επίσης, το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων). Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.α.), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

Αξιολόγηση ανά τρίμηνο στα νοσοκομεία από την κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί ένα διαφορετικό σύστημα λειτουργίας του δημοσίου και των οργανισμών του που θα έχει στο επίκεντρο την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και την αποτελεσματικότητα από πλευράς διοικήσεων.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, η αξιολόγηση θα είναι ανά τρίμηνο, με συμβόλαια που περιλαμβάνουν ρήτρα αποδοτικότητας και όποιος κρίνεται ανεπαρκής, θα μπορεί να αποδεσμευτεί αμέσως και με αυτοδίκαιη απόλυση από τον υπουργό, χωρίς καμία πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, οικονομικούς και διαχειριστικούς στόχους που αφορούν μείωση της αξίας των ληξιπροθέσμων, μείωση του κόστους προμηθειών, ενέργειας και συντήρησης. Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους στο φάρμακο, στο υγειονομικό υλικό, στα υλικά εργαστηρίων και τα αντιδραστήρια, στο ορθοπεδικό υλικό, στη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων. Ποιοτικούς στόχους για μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, μείωση στο χρόνο αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών και των εργαζομένων. Και όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αύξηση του βαθμού αξιοποίησης του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενή, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων των ασθενών και ενίσχυση των υποδομών δικτύων και του εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ