Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, καθώς η κυβέρνηση προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες.
Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές:
- Η κυβέρνηση θα προσφύγει άμεσα στον εισαγγελέα ζητώντας την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης.
- Ηδη έχει παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας και διερευνώνται οι οικονομικές πτυχές της υπόθεσης.
- Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή έχει προκαλέσει σάλο και επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ σε δύο επίπεδα: Το ένα είναι αυτό της φύλαξής του από πλειάδα αστυνομικών, που έληξε με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και αποσύρθηκαν τα περιπολικά και η συνοδεία που του παρείχαν επί έναν χρόνο.
Το δεύτερο είναι, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα, επικαλούμενα μαρτυρίες υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, ότι ο Μένιος Φουρθιώτης από 1.000 ευρώ μεικτά που εισέπραττε τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες παραγωγής, βρέθηκε ξαφνικά -λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας- με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε επιδότηση που έφτανε έως και τις 24.000 ευρώ, καθώς το πρόγραμμα επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%. Εκτός από τον παρουσιαστή, το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν και άλλοι συνεργάτες του.
Αμέσως στον ΕΦΚΑ σήμανε συναγερμός και σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν στην αρμόδια διεύθυνση, διαπίστωσαν πως ο Μένιος Φουρθιώτης είχε δώσει αύξηση στον….εαυτό του εν μία νυκτί, για να αποκομίσει -παρανόμως- υπερβολική επιδότηση από το πρόγραμμα.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να παγώσει τις πληρωμές του προγράμματος για να διερευνήσει όλες τις ύποπτες υποθέσεις, ενώ έβαλε και κόφτη στις μισθολογικές απολαβές όσων συμμετέχουν, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά.
«Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας, γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή», ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Πρόσθεσε ότι έκανε έρευνα για να διαπιστώσει τι είχε συμβεί και σημείωσε: «Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν κι άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα, δηλαδή, και πήγε να πάρει λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Οταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν, τρελάθηκαν».
Για το θέμα της φύλαξης Φουρθιώτη θα απαντήσει την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη. Ενστάσεις για την υπόθεση εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει τις εξηγήσεις του υπουργού.
Ο ίδιος ο τηλεπαρουσιαστής, πάντως, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της μείωσης των μέτρων φύλαξής του.