Υπόθεση Ανδρουλάκη: Γιατί δεν ζήτησε εκλογές -Το παρασκήνιο με τον συνεργάτη του - iefimerida.gr

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Γιατί δεν ζήτησε εκλογές -Το παρασκήνιο με τον συνεργάτη του

Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα εισαγωγής του κακόβουλου λογισμικού predator στο κινητό του, κάνει «σημαία» το ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση Ανδρουλάκη εξελίσσεται σε αβαντάζ για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως εκτιμούν στη Χ. Τρικούπη και «στριμώχνει στα σχοινιά» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

Θεωρούν ότι δικαιώνονται στην κριτική τους στην κυβέρνηση και «πιστώνονται» τις παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος.  Δεν αναμένουν φυσικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σε εκλογές («θα ήταν πολιτική αυτοχειρία» λένε) αλλά θεωρούν ότι μόνο να κερδίσουν θα έχουν πολιτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια περίοδο που το πολιτικό κλίμα είναι «νεκρό» στη Χ. Τρικούπη αναμένουν να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, πολιτικά οφέλη από την υπόθεση αυτή και να καταγραφούν οι πολιτικές ζημίες στη ΝΔ - εν αντιθέσει με την προηγούμενη περίοδο.

Η έμπνευση συνεργάτη του Ανδρουλάκη που ξετύλιξε το κουβάρι

Ωστόσο, αν ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο, Νικόλας Παπάζογλου, δεν είχε την… «έμπνευση» να δώσει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην αρμόδια υπηρεσία των Βρυξελλών προκειμένου να το διερευνήσει, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ σήμερα. Δεν είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για μια τυχαία, ενστικτώδη κίνηση, καθώς τα μηνύματα είχαν φτάσει από μηνών στη Χ. Τρικούπη αν και λίγοι είχαν δώσει βάση. «Σας παρακολουθούν, το νου σας» ήταν η προειδοποίηση που είχε φτάσει στα αυτιά στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, την περίοδο της εσωκομματικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ. Δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν αρχικά, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε γίνει καχύποπτος και προσεκτικός. Διαρκώς το υπενθύμιζε στο επιτελείο του, η εγρήγορση είχε ενταθεί και ο ίδιος έδειχνε να έχει πειστεί πως κάτι δεν πάει καλά.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν υποψιασμένος και διέθετε τις τεχνικές γνώσεις, τον έσωσε από το predator. Όταν έφτασε το γραπτό sms τον Σεπτέμβριο του 2021 που έγραφε «να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε τον σύνδεσμο που παρέπεμπε σε παραποιημένο λινκ ιστολογίου, κάτι που αν έπραττε θα εγκαθιστούσε στο κινητό του τηλέφωνο το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης «Predator». Όταν πρόσφατα άλλαξε συσκευή, ο Νικόλας Παπάζογλου τον προέτρεψε να δώσει το κινητό του στην αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας της ΕΕ, όπερ και έπραξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αρχές Ιουλίου, μόλις διαπιστώθηκε και επίσημα το αποτέλεσμα της έρευνας από την υπηρεσία ψηφιακής ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξέτασε τη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε θεσμικά. Κατέθεσε αίτημα για σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας καλώντας για εξηγήσεις τους διοικητές της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ, ενώ παράλληλα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Από τις εξηγήσεις Κοντολέοντος, απεκαλύφθη ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών. Το ΠΑΣΟΚ κλιμάκωσε τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα υποβάθμισης μια εξαιρετικά σοβαρής υπόθεσης.

Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν ζήτησε εκλογές

Οι παραιτήσεις Γρηγοριάδη-Κοντολέοντος, επιτάχυναν τις εξελίξεις και το ΠΑΣΟΚ σήκωσε και άλλο τους τόνους. Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει ακόμη και σε στελέχη του κόμματος, το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, απέφυγε να ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές. Σε ένα μείζον θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και «ταυτοτικό» για τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, το ελάχιστο που θα ανέμεναν αρκετοί στο κόμμα θα ήταν να ζητήσει εκλογές. Πολλώ μάλλον όταν από τη Χ. Τρικούπη προϊδέαζαν για κλιμάκωση της κριτικής. Μετά την αρχική -σχετικά χλιαρή- διαρροή, το έδαφος είχαν στρώσει με δηλώσεις τους αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και με τις προσπάθειες που έγιναν, στην ουσία να μην υπάρχει Δημοκρατία και Ελευθερία σε αυτό τον τόπο, γιατί εκεί οδηγούν όλα αυτά, δεν μπορεί να συνεχίσει».

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε: «Για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος παρατήρησε: «Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνης τουίταρε ότι «από σήμερα οι πολιτικές εθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης είπε ξεκάθαρα: «Είναι φανερό ότι υπάρχει μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα, και η ευθύνη βαρύνει απευθείας τον πρωθυπουργό. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο δημοκρατικό του καθήκον, ας προκηρύξει εκλογές».

Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του κινήθηκε σε ήπιους τόνους επιμένοντας θεσμικά. «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα» είπε μεταξύ άλλων. Ούτε εκλογές, ούτε παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε. Ξέρει κάτι παραπάνω; Θα κλιμακώσει την κριτική όταν ανοίξει η Βουλή; Μερικά από τα ερωτήματα που ουδείς μπορεί να απαντήσει. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι παρατήρησαν ότι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να ζητήσει εκλογές, φτάνοντας το συλλογισμό τους ακόμη πιο μακριά, μέχρι και σε σενάρια τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πάντως εξηγούσαν ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η πολιτική κριτική αλλά το «να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη» και πως η δικαστική διερεύνηση είναι προτεραιότητα.  Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει στις κλήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη χθες το μεσημέρι. Αν και στη Χ. Τρικούπη διαψεύδουν ότι ο υπουργός Επικρατείας τον κάλεσε στο τηλέφωνο και υποστηρίζουν ότι απλώς του έστειλε sms για να εξηγήσουν: «Τι ήθελε να του πει ο Γεραπετρίτης όταν μόλις μερικά 24ωρα πριν στην Επιτροπή της Βουλής δεν έλεγε αλήθειες, ενώ επί δέκα ημέρες από τη ΝΔ προσπαθούσαν να μας βγάλουν τρελούς;».  

Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε χθες με δήλωσή του από την Κρήτη να προχωρήσει άμεσα η Βουλή στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κίνηση στην οποία ανταποκρίθηκε ασμένως η κυβέρνηση με την προσεκτική υπενθύμιση ότι θα συναινέσει σε ένα τέτοιο αίτημα, εφόσον κατατεθεί επισήμως. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει 50 βουλευτές που απαιτούνται για να κατατεθεί το σχετικό αίτημα, θα πρέπει να καταφύγει στην βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως την Πολιτική γραμματεία σήμερα και αναμένεται να κάνει την πρόταση. Μια κίνηση που πολιτικά βολεύει τη ΝΔ, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, καθώς θα έχει απέναντί της μια – έστω στιγμιαία - κοινοβουλευτική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραβρεθεί αυτοπροσώπως στην Εξεταστική Επιτροπή ή θα εκπροσωπηθεί από τους θεσμικούς του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη να ενημερώσει πάραυτα τον κ. Ανδρουλάκη για την υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως.

Είναι πάντως προφανές πως μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, ακυρώνεται οριστικά το (υποθετικό) σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ποιος έστειλε το μολυσμένο sms στο κινητό Ανδρουλάκη;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης μια ακόμη διάσταση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη: Ποιος έστειλε το sms. Δεδομένου ότι η παρακολούθηση από την ΕΥΠ έγινε την περίοδο της μάχης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγοι όσοι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους διατυπώνουν διάφορα -ευφάνταστα ή μη - σενάρια. Κατά μία εκδοχή μάλιστα, το επίμαχο sms που έφερε μολυσμένο λινκ με το λογισμικό predator εστάλη από επώνυμο, χωρίς να είναι σαφές αν ήταν εν γνώσει του ή αν χρησιμοποιήθηκε για να γίνει πιστευτό και να εμπιστευτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τον αποστολέα του. Από την άλλη πάντως, υπάρχουν αναφορές ότι το μολυσμένο sms εστάλη από μια ανυποψίαστη γυναίκα της οποίας τον αριθμό χρησιμοποίησαν όποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς αφήνει υπονοούμενα ή αιχμές κατά εσωκομματικών αντιπάλων στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος.

Έτσι κι αλλιώς, η υπόθεση μόλις άνοιξε και φαίνεται ότι οι εκπλήξεις στην πορεία θα είναι πολλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ