Οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα προηγηθεί των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, περί ώρα 13:20.
Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.
Η σημασία της υπογραφής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Η Αθήνα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία καθώς πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε δεύτερο στάδιο να προχωρήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με Αλβανία και Αίγυπτο. Η οριοθέτηση ΑΟΖ με τις τρεις αυτές χώρες θεωρείται ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μετά τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης.
Παράλληλα, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη αποφασίσει να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην επόμενο Σύνοδο Κορυφής.
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ΥΠ.ΕΞ, είναι το θέμα του τουρισμού. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία».
«Με τον Λουίτζι Ντι Μάιο συζητάμε ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Εθνος» την Κυριακή.
Πελώνη: Πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι η συμφωνία είναι μια «πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη», αφήνοντας, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.