Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Εγινε πλέον σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα - iefimerida.gr

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Εγινε πλέον σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα

τα δυο κτηρια του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINSSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το συμπέρασμα από το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ΕΕ να αποφασίσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, τη λήψη των κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι δημιουργείται μια δυναμική όσον αφορά την Τουρκία και καλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Συνεχίζοντας κατέστησε σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ρητές αναφορές στη νομική βάση των μέτρων αυτών.

«Σημαντικό το λεκτικό που χρησιμοποίησαν ορισμένες χώρες»

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ορισμένες χώρες από αυτές που πήραν τον λόγο, δεν ήταν οι χώρες που συνήθως μιλάνε γι' αυτό το θέμα και με αυτό τον τρόπο. Διαφαίνεται, είπε, ότι αυξάνονται οι φωνές, οι ανησυχίες ή και οι καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, κάνοντας γνωστό πως έγιναν και άλλες αναφορές πέρα από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όπως σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στη μεταφορά τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές, στην αστάθεια την οποία γενικά δημιουργεί η Τουρκία σε πολλές άλλες περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια -Καύκασο, Συρία, Λιβύη-, όπως και στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί μια πηγή ανησυχίας για πάρα πολλές χώρες της ΕΕ. «Ήταν σημαντική η καταδίκη και το λεκτικό το οποίο χρησιμοποίησαν» υπογράμμισε.

«Θετικό σημάδι αν αποσυρθεί το Oruc Reis»

Σε ερώτηση αν θα είναι κίνηση καλής θέλησης η απομάκρυνση του Oruc Reis λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως τα συμπεράσματα του περασμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και ότι εδώ δεν μιλάμε για μια βραχέα περίοδο, αλλά μια περίοδο στο διηνεκές. Προσέθεσε πως, αν αποσύρει το ερευνητικό σκάφος η Τουρκία, αυτό θα είναι ένα θετικό σημάδι προς μια αποκλιμάκωση μεν, αλλά πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της στο διηνεκές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ, επιθυμεί μια θετική ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ουσιαστικά θέλοντας να κλείσει όλες τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και εντεύθεν, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Τουρκία έχει εκδώσει πέντε παράνομες NAVTEX και για τις προκλητικές δηλώσεις περί «πικ-νικ» στα Βαρώσια την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε τα λόγια του υπουργού στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

«Καταδίκη των ενεργειών στα Βαρώσια»

Ο κ. Παπαϊωάννου καταδίκασε εκ νέου την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και των Τούρκων αξιωματούχων στα Βαρώσια, τονίζοντας πως καταπατούν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και διαμήνυσε πως όσον αφορά το Κυπριακό η θέση της Ελλάδας είναι πάγια: δίκαιη, βιώσιμη λύση, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε γενικότερα στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο και ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει μεταβεί στη χώρα αυτή του Κόλπου τρεις φορές από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επισκέφτηκε την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στα Εμιράτα, που αποτελεί το επόμενο στάδιο μιας διαρκούς διπλωματικής προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, είναι η σαφής ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα πολύ στενό πλέγμα πολιτικών επαφών με τα Εμιράτα, το οποίο από εδώ και πέρα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως αμυντική συνεργασία, επενδύσεις, συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως ανοίγουν και οι προοπτικές για τη διεύρυνση των διάφορων πολυμερών σχημάτων στην περιοχή, αναφέροντας την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, η οποία δημιουργεί νέες προοπτικές και βοηθάει και στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία των χωρών του Κόλπου, σημείωσε πως αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των χωρών της Ασίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ινδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ