Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως παρατηρητή στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - iefimerida.gr

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως παρατηρητή στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής

Συζήτηση στη Βουλή
Συζήτηση στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες) ψηφίστηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας ως παρατηρητή στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA).

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και η "Νίκη", ενώ επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, παρουσίασε στην επιτροπή το Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής (Central American Integration System) το οποίο τόνισε ότι αποτελεί ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο των προσπαθειών συνεργασίας ολοκλήρωσης στην Κεντρική Αμερική, και ιδρύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1991 με την υπογραφή ενός πρόσθετου Πρωτοκόλλου στο χάρτη του Οργανισμού Κεντροαμερικανικών Κρατών. Το SICA ξεκίνησε να λειτουργεί επισήμως την 1η Φεβρουαρίου του 1993 και τα ιδρυτικά μέλη ήταν η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και ο Παναμάς. Εν συνεχεία, προσχώρησαν σε αυτό, το Μπελίζ και η Δομινικανή Δημοκρατία. Έτσι, ο πληθυσμός των κρατών μελών του SICA, υπολογίζεται σε περίπου 61 εκατομμύρια άτομα με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 380 δισεκατομμύρια δολάρια και διεθνείς επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

   Αναφορικώς με την κύρωση της συμφωνίας, η κα Παπαδοπούλου εξήγησε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τις χώρες του Συστήματος Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και υπενθύμισε ότι στις 9.12.2022 η Ελλάδα έγινε δεκτή ομόφωνα στο SICA με την ιδιότητα του παρατηρητή, ενώ η επίσημη συμφωνία υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 στην Αθήνα. Η αρμόδια υφυπουργός ανέφερε επιπροσθέτως, ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει προνομιακή συνεργασία με τις εν λόγω χώρες, όχι μόνο για λόγους τρέχουσας επικαιρότητας και παγκόσμιων εξελίξεων, αλλά και γιατί αυτό αποτελεί πάγια στόχευση της εξωτερικής μας πολιτικής. Όσον αφορά τις σταθερές στοχεύσεις της χώρας μας, είπε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, γεγονός το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά και προσέθεσε πως η έλλειψη προστριβών με τη χώρα μας, ιδιαίτερα λόγω μη ύπαρξης αποικιακού παρελθόντος, λειτουργεί επιβοηθητικά. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι χώρες της περιοχής ενδιαφέρονται παραδοσιακά για τις κλασικές σπουδές και την ελληνική ιστορία και γραμματεία, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών τους. Έτσι, παρά τη γεωγραφική απόσταση, οι κάτοικοί τους γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

   "Η στόχευσή μας αυτή, έγινε σαφής και με το πρόσφατο άνοιγμα της πρεσβείας μας στον Παναμά, καθώς αυτή είναι η πρώτη πρεσβεία που ανοίγουμε σε κράτη μέλη του Οργανισμού. Η λειτουργία της Πρεσβείας μας εκεί θα επιτρέψει στη χώρα μας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αποκομίζοντας οφέλη, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα διεθνώς. Ορισμένες δε χώρες της περιοχής, όπως ο Παναμάς, έχουν ειδικότερο βάρος στο διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα για την Ελλάδα, σε θέματα όπως η ναυτιλία", προσέθσε η κα Παπαδοούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις ελληνικού ενδιαφέροντος, η υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο προσεταιρισμός ομάδας χωρών της Κεντρικής Αμερικής είναι σημαντικός για την προώθηση της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025 - 2026 και προσέθεσε πως εφόσον εκλεγούμε, η συνεργασία με περιφερειακούς δρώντες για την προώθηση των διαφόρων θεμάτων μας θα διευκολυνθεί πολύ. Επίσης, όπως είπε, θεωρούμε ότι η συμμετοχή των κρατών μελών SICA θα αναβαθμίσει τις διασκέψεις που διοργανώνει η χώρα μας, με κύρια εξ' αυτών το Οur Ocean Conference τον Απρίλιο. Θα σηματοδοτήσει επίσης τη σύσφιξη συνεργασίας στα πεδία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης της βιοποικιλότητας, της υπερβολικής αλιείας και της θαλάσσιας ρύπανσης. Επίσης, η συμμετοχή μας στον Οργανισμό θα διευκολύνει την πρόσβασή μας στην ομάδα των Κεντροαμερικανικών Κρατών, με στόχο την ευρύτερη αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων της στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών Οργανισμών.  

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση τέτοιου τύπου συμφωνίες, καθώς προωθούν τη χώρα μας στον διεθνή χώρο και προσθέτουμε φίλους. Το γεγονός ότι οι προοπτικές να έχουμε και μια καλύτερη στήριξη για την υποψηφιότητά μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προσθέτει ακόμα εργαλεία στη φαρέτρα του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσεο κ. Αποστολάκης. 

   Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την στήριξή του στην συμφωνία, επισημαίνοντας πως αυτή η σύμβαση και κάθε διεθνής σύμβαση που αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας, είναι μια ευκαιρία επιβεβαίωσης της θέσης μας στο διεθνές σύστημα, ότι είμαστε εγγυητής της διεθνούς συνεργασίας, της σταθερότητας και της ειρήνης, ότι σεβόμαστε ως ευρωπαϊκό κράτος τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ότι είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία αποτελεσματική.

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Βασίλειος Μεταξάς, είπε ότι το SICA, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αλλά αντίθετα, είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου προώθησης των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων της περιοχής, σε ένα περιβάλλον έντασης των διεθνών ανταγωνισμών και σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, λόγω της εγγύτητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, της διώρυγας του Παναμά, αλλά και ανταγωνιστικών σχεδίων, όπως η φημολογούμενη διώρυγα της Νικαράγουας με τη συμβολή της Κίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, είπε ότι διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας, γίνεται κατανοητό ότι, όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται ο ρόλος μας, αλλά ότι μπορούμε να βρεθούμε και σε μία μειονεκτική θέση, γιατί αυτό το οποίο κατοχυρώνουμε, είναι ο ρόλος του Παρατηρητή, όπου για να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση του SICA, θα πρέπει να υποβάλουμε ένα αίτημα, και αυτό θα γίνεται αποδεκτό από τους άλλους, πάντοτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις των άλλων και όχι με το αν εμάς όλα αυτά μας ευνοούν ή όχι.

   Ο Αλέξανδρος Ζερβέας από το κόμμα των Σπαρτιατών, είπε ότι η συμμετοχή μιας χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, αποτελεί μέρος της προβολής ισχύος της κι ως εκ τούτου, η συμμετοχή μας ως παρατηρητής στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής είναι θετικό γεγονός, ιδίως όταν ως παρατηρητής ήδη μετέχει το κράτος της Τουρκίας.

   Η ειδική αγορήτρια της "Νέας Αριστεράς", Σία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι και σε αυτή την κύρωση της συμφωνίας βλέπουμε μια στρατηγική της χώρας για την εξωτερική πολιτική, να είναι μία πολυδιάστατη πολιτική, η οποία ανταποκρίνεται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, με παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι οι πανδημικές κρίσεις, η περιβαλλοντική κρίση κ.λπ..

   Ο ειδικός αγορητής της "Νίκης", Τάσος Οικονομόπουλος, δήλωσε ότι χαιρετίζει κατ΄ αρχάς κάθε πολυεπίπεδο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά εξήγησε ότι καταψηφίζει με αίτημα να στελεχωθούν όπως πρέπει οι διπλωματικές μας αποστολές ανά τον κόσμο και να στηριχτούν με τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να επιτελούν αξιοπρεπώς την υψηλή αποστολή τους.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε ότι η σύμβαση αυτή δεν έχει κάποια χειροπιαστή χρησιμότητα αφενός, αφετέρου δεν βλάπτει ιδιαίτερα τα εθνικά συμφέροντα και βλέπουμε ότι έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα.

   "Εάν ο σκοπός της υπογραφής και κύρωσης αυτής της Συμφωνίας, αυτής της σύμβασης, είναι να καταστεί η χώρα μας παρατηρητής σε μια διεθνή διεργασία, δεν υπάρχει οπωσδήποτε κάτι το επιζήμιο ή κάτι το επιλήψιμο. Εάν ο σκοπός, όμως, είναι να καταστεί η χώρα μας και άλλες επιτηρητής διαδικασιών και διεργασιών τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Γιατί, τελικά, το ζητούμενο, νομίζω ότι είναι αν έχουμε να κάνουμε με μία διεθνή συμφωνία που απλώς προάγει μία ακόμη επαφή και επικοινωνία με ένα άλλο κομμάτι του κόσμου στο οποίο υπάρχουν και Έλληνες, υπάρχουν και οι κοινότητες ελληνικές, υπάρχουν και άνθρωποι των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται και μας ενδιαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, ή αν αυτή η σύμβαση και αυτή η αύξηση των παρατηρητών έχει το σκοπό να επηρεάσει, αν θέλετε, τις διεθνείς ισορροπίες" είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στην επιτροπή.  


 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή επιτροπή συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ